AK PARTİ ERZURUM LİSTESİ BUNDAN NE KADAR ETKİLENECEK?

AK Parti, son 4 seçimde mevcut vekillerinin yarısına yakınını değiştirdi. Kulislerde, 150´nin üzerinde milletvekilinin liste dışında tutulacağı konuşuluyor. Bu değişimden Erzurum listesinin de etkilememesi bekleniyor

AK PARTİ ERZURUM LİSTESİ BUNDAN NE KADAR ETKİLENECEK?

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, geçen yıl Mayıs ayında genel başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte AK Parti´de başlayan değişimin, milletvekilli listelerine de yansımasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu´nun haberine göre; AK Parti kulislerinde, 316 milletvekilinden en az yarısının liste dışı kalabileceği konuşuluyor.

BAŞVURUDAN 41 MİLYON 880 BİN LİRA KAZANDILAR

7 bin 329 aday adayının başvurduğu AK Parti´de, oluşturulacak milletvekili listeleri için titiz bir çalışma yürütülecek. Erdoğan´ın, Özbekistan ve Güney Kore gezisi sırasında da milletvekili listeleri üzerinde çalışma yaptığı belirtilirken, özellikle mevcut milletvekilleri ile ilgili değerlendirmelere ağırlık verdiği öğrenildi. Erdoğan´ın, milletvekilliği için AKP´ye davet edeceği farklı isimlerin de olabileceğine dikkat çeken AKP kurmayları, yeni Meclis yapısında, daha fazla kadın ve genç isme yer verilmesinin beklendiğini dile getirdi. Milletvekilliği aday adaylığı başvuru ücreti olarak AK Parti´nin kasasına giren para ise 41 milyon 880 bin lira oldu.

YARISI DEĞİŞECEK

AK Parti´nin bazı belediye başkanları ve il başkanlarının istifa ederek aday adayı olmasının yanı sıra, çok sayıda üst düzey bürokratın da AK Parti´yi tercih etmesi, mevcut milletvekillerinin listeye girme konusundaki işini zorlaştırıyor. Mevcut milletvekillerinden 23´ü kendi tercihi ile milletvekili başvurusu yapmazken, Meclis´te 316 sandalyesi bulunan AK Parti´de, yeniden başvuran 293 milletvekilinin de yüzde 40-50 oranında değişime uğrayabileceği belirtiliyor. Kulislerde, bazı milletvekillerinin yerel seçimlerde değerlendirilmesi amacıyla bilinçli olarak liste dışı tutulacağı, 10 civarında ismin ise kabinede görev verileceği gerekçesiyle listede yer almamalarına kesin gözüyle bakılıyor.

ERZURUM´DA DEĞİŞİM NASIL OLACAK?

Bu değişimden Erzurum listesin de etkilenmesi bekleniyor. Erzurum´dan 6 Milletvekili çıkması ve BBP adaylarının AK Parti listesinde seçime girecek olması liste hazırlanırken oldukça önemli olacak. 2011 yılında Erzurum listesinde yer alan Milletvekilleri arasından 2015 Milletvekili Listesinde bir tek Prof. Dr. Recep Akdağ kalmıştı. 5 isim ise yeniden aday gösterilmedi. 2015 Haziran seçimlerinde 3. Dönemi olması sebebiyle Prof. Dr. Recep Akdağ´ın Parti tüzüğü gereği listelerde olmaması Liste başına bir ağabeyi olarak İçişleri Bakanı Efan Ala´yı Memleketi Erzurum´dan 1. Sıradan Aday göstermişlerdi. 2015 1 Kasım seçimlerinde ise bir dönem dinlenen Prof. Dr. Recep Akdağ yine Erzurum listelerinde 1. sıradan Aday oldu. geçtiğimiz güne kadar Prof. Dr. Recep Akdağ´ın yeni dönem de kabine de yer alacağı iddiasıyla Aday Adaylık için başvuru yapmayacağı konuşmalarının ardından Emniyet Genel Müdürlüğünden İstifa Eden Selami Altınok´u herkes Liste 1 olarak beklerken Prof. Dr. Recep Akdağ´ın Adaylık başvurusu tüm varsayımları alt üst etti. Peki Erzurum 1. sıra Adayı Recep Akdağ mı? Yoksa Selami Altınok mu? bunu ilerleyen günlerde göreceğiz. Ama kesin olarak kabul edilen ve görülen birşey var ki, Erzurum´da Liste 1 ya Recep Akdağ ya da Selami Altınok olacak. Peki listenin geri kalanı nasıl olacak? Bir kere tüm partililer ve Ankara kulislerinde AK Parti Erzurum Listelerinde mevcut Milletvekillerinden 3 tanesinin değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.  AK Parti´nin kesin aday listesi ise 21 Mayıs´ta belli olacak.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli