Adam niye çalışsın ki!..

Önce şu mühim haberi bir okuyalım: İşsizlik maaşı yeni asgari ücret ile arttı. Şimdi süresi de 15 aya çıkıyor. Böylece tavandan maaş alan bir işsize 19 bin 614 lira ödenecekmiş!..

Adam niye çalışsın ki!..

 

?İşsizlikle mücadeleyi sürdüren Hükümet bu alanda önemli adımları da peş peş peşe atmaya hazırlanıyor. İŞKUR bünyesine kayıt olan işsizler için hem yeni istihdam imkanları çoğaltılacak, hem de bu sürede maaş alma şartları kolaylaştırılacak. 
Yapılacak düzenleme ile işsizlik maaşı almak kolaylaşıyor, süre 10 aydan 15 aya çıkıyor, prim ödeme şartı esnetiliyor, çalışma zorunluluğu 30 güne düşüyor. Sigorta ödenmesi şartının 100 güne düşürülmesi öngörülüyor. Şartlar kolaylaşırken yeni asgari ücret ile birlikte işsizlik maaşı miktarları da yükseldi. 
Asgari ücretin brüt 1.647 lira olmasının ardından en düşük işsizlik maaşı damga vergisi kesildikten sonra 653 lira 80 kuruşa çıktı. En yüksek işsizlik maaşı ise yine damga vergisi sonrası 1.307 lira 60 kuruş olarak uygulanıyor. Böylece en yüksek seviyede maaş alan bir işsizin 15 ayda eline geçecek para 19 bin 614 lirayı buluyor.?





Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere en düşük işsizlik maaşı bile 700 liraya yakın. Bu yan gelip yatıp alınan para. Adam bir ay çalışıpta alacağı para asgari ücret. Çalışmadan yarıdan fazlasını alıyor.

Niye çalışsın o zaman kardeşim!..

Millet iş bulmak için affedersiniz k..ç..nı yırtıyor, ama işsizlik maaşı cazip gelenler kılını kıpardatmıyor.
Haa.. bir de şu işsizlik konusunda bizim sürekli işlediğimiz bir konu vardı. O da ?işsizlik yok, iş beğenmemek var? şeklindeydi. Çünkü muhabirlerimizin araştırmaları sonucunda butuhaf açmaz ortaya çıkmıştı. Birkaç yıldır çalıştığımız, ağırlık verdiğimiz iş beğenmeme konusunda şimdi herkes aynı dili konuşuyor. İşe göre adam olması gerekirken adama göre işin öne çıkması, zaten kalifiye, nitelikli eleman bulamayan işyerlerimizin, fabrikalarımızın sonuç itibariyle handikabı olmaya devam edecek gibi görünüyor.


Anahtar Kelimeler: Adam niye çalışsın

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli