ABD´den PKK ve YPG´li teröristlere bombalı eğitim

Suriye´de YPG´li, Türkiye´de PKK´lı olan teröristlerin bombalı tuzaklarla saldırı metodunun altından ABD ve Avrupa aklı çıktı.

ABD´den PKK ve YPG´li teröristlere bombalı eğitim

PKK´nın Suriye kolu PYD´nin askeri kanadı YPG, Suriye´nin kuzey bölgelerinde kurduğu kantonları korumak için ´Asayiş´ isimli silahlı bir birlik kurmuştu. YPG Asayiş´in başında bulunan Civan İbrahim, batılı devletlerin 450 kişiden oluşan Asayiş militanlarına savaş eğitimi verdiğini açıkladı. İbrahim´e göre batılı devletler tarafından Suriye içinde verilen eğitimler arasında bombalı araç ve tuzaklı bombalarla saldırı taktikleri de var. Bazı Suriyeliler, son iki aydır hayatlarında göremeyecekleri kadar ´batılı´ gördüklerini ifade ediyor. Suriye´nin kuzeyinde YPG´ye mensup teröristler, Türkiye topraklarına gelince PKK´lı olup güvenlik güçlerine bombalı tuzak kuruyor. Kobani-Tel Abyad hattında başta ABD´li eski subaylar olmak üzere çeşitli devletlerden gelen ajanlar, IŞİD´e karşı savaş kılıfıyla eğitim verdikleri teröristleri daha sonra Türkiye´ye yolluyor.

YALNIZCA İSİMLERİ FARKLI

Güvenlik uzmanları örgütün daha önce karakol basma, suikast gibi saldırı biçimlerini kullandığını ancak son iki aydır yaptıkları saldırılarda tuzaklı bombalarla askeri araçların hedef alındığını ifade ediyor. Batılı devletlerin Suriye´deki PKK´lılara verdiği eğitimler de henüz iki ay önce başlamıştı. Yeni Şafak´ın bilgi aldığı güvenlik birimleri, YPG ile PKK´nın isim farklılığına rağmen aynı amaca hizmet eden çatı yapılanmaya bağlı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ?Suriye´nin kuzeyindeki savaşta Türkiye´den yüzlerce kişi YPG´ye katıldı. Suriye içinde YPG´yi perde arkasından yöneten komutanları eski PKK´lı teröristlerden oluşuyor. Bu iki örgütün militanları Suriye´ye gidince YPG´li, Türkiye´ye geçince ise PKK´lı oluyor. Dağdaki terör eylemlerine katılan çok sayıda YPG militanı bulunuyor.?

EĞİT - DONAT FİYASKOSU

ABD´nin ´ılımlı muhaliflere´ yönelik ´eğit-donat´ programı fiyaskoyla sonuçlandı. Suriye´den ABD´li yetkililere giden listede 3 bin 500 kişi bulunurken, ABD çeşitli bahanelerle bu sayıyı 156´ya düşürmüştü. 56´sı Türkiye´de 100´ü ise Ürdün´de eğitim gören muhaliflerden sadece Türkiye´ki savaşçılar eğitimini tamamlayabilmiş, Ürdün´dekiler ise ülkelerine geri gönderilmişti. Muhalif kaynaklar, ABD´nin başından bu yana muhalifleri oyaladığını ve hatta ölmelerini sağlamaya çalıştığını belirtiyor. 1,5 ay önce Suriye muhalefetinin önemli aktörlerine ?Hazırlanın, 1 hafta içinde IŞİD´e karşı çok büyük hava saldırıları olacak. Azez-Mare hattındaki IŞİD mevzileri yerlebir edilecek" diyen ABD´lilerin o günden buyana ortada görünmediği belirtiliyor.

YPG DEVREYE SOKULACAK


Koalisyonun bu taahhüdünün üzerinden haftalar geçmesine rağmen IŞİD´e yönelik harekatın başlamaması IŞİD´in işine yaradı. IŞİD´in o günden beri sadece Azez´de patlattığı canlı bomba sayısı 20. Mare´yi almak için bölgeye yığınak yapan IŞİD ile muhalif örgütler arasındaki çatışmalarda onlarca muhalif hayatını kaybetti. Kaynaklar, bu yöntemle YPG ´nin devreye sokulmasının amaçlandığını şu sözlerle anlattı: ?Afrin´de 4 bin kişilik PKK/YPG gücü bulunuyor. Cerablus ve Afrin´den çıkarılacak militanlarla Kürt koridoru hayali uygulamaya sokulacak. Muhalifler ise bu savaş oyununda ölmeye devam edecek. YPG´liler IŞİD´in hava bombardımanları sayesinde ilerlerken bizim için ´beceremediler´ diyecekler...?

EĞİTİM ÜSSÜ KOBANİ

Yeni Şafak´ın bölge kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, batılı devletlerin YPG´ye verdiği bomba eğitimleri Kobani, Tel Abyad ve Afrin´de gerçekleştiriliyor. YPG´nin IŞİD ile girdiği çatışmalarda YPG´ye çok sayıda silah ve mühimmat desteği veren ABD´nin bu eğitimlerde başı çektiği, Kanada ve Fransa ve Almanya´nın yeraldığı ifade ediliyor. Ülkenin kuzeyinde yaşayan bir Suriyeli, ?Hayatımız boyunca görebileceğimiz kadar batılıyı son aylarda gördük? diyor. ABD´nin bu eğitimleri, artık orduyla alakası kalmamış gibi gösterdiği eski özel harekat subayları kanalıyla verdiği iddia ediliyor. Kaynaklar, bu eğitimlerle yüzlerce YPG´linin birer bomba uzmanı haline getirildiğini kaydediyor.


Cihat Arpacık / Yeni Şafak


Anahtar Kelimeler: teröristlere bombalı eğitim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false