7 Haziran Sonrası En Kapsamlı Anket: AK Parti Yükseldi; MHP, HDP Düştü

MAK Danışmanlık´ın seçim sonrası yaptığı ankette, AK Parti´nin oyu yüzde 42,5´e yükselirken CHP aynı yerinde. MHP ve HDP´de ise düşüşte gözüküyor.

7 Haziran Sonrası En Kapsamlı Anket: AK Parti Yükseldi; MHP, HDP Düştü

MAK Danışmanlık, 11-14 Haziran 2015 tarihleri arasında 30 Büyükşehir, 20 il ve 194 ilçede 5500 kişi ile gerçekleştirdiği anketin sonuçları açıkladı.

Araştırmada yer alan iddiaya göre HDP´ye oy veren seçmenin 2-3 puanlık bir bölümü pişmanlık duyuyor. Erken seçim ihtimalinde ise AK Parti oylarını artırıyor, MHP´de düşüş var. CHP ise yine yüzde 24-25 bandındaki yerini koruyor.

AK PARTİ YÜKSELİŞTE

MAK Danışmanlık, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti´nin yüzde 44 bandında olduğunu belirtirken HDP´nin oy oranını ise yüzde 11 olarak belirledi.

İşte anket sonuçları;

YARIN BİR ERKEN SEÇİM OLSA OYUNUZU HANGİ PARTİYE VERİRSİNİZ?

HDP´ye verilen oylarda 2-3 puanlık pişmanlık ifadesinin varlığı dikkat çekiyor. Bu oylar, MAK Danışmanlığa göre; HDP ile siyasi hiçbir bağı olmamakla birlikte konjektürel nedenlerle BARAJI AŞSIN diye verilen oylardır. HDP´ye emaneten verilen oyların içinde özellikle sol taban oylarının kalıcı olabileceği ama sağ seçmen oylarının sonunda doğal tabanına döneceği belirtiliyor.

Kararsız seçmen dağılımlı sonuç incelendiğinde kararsızlar matamatiksel dağıtıldığında AK Parti´nin % 44 bantında, CHP´nin % 25, MHP´nin % 16, HDP´nin de % 11´ler düzeyinde çıkıyor.

KOALİSYON HÜKÜMETLERİNİN TEK PARTİLİ BİR HÜKÜMETDEN DAHA BAŞARILI OLUP OLAMAYACAĞI KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

7 Haziran da ortaya çıkan seçim sonuç tablosuna rağmen vatandaşın Koalisyonlar konusunda negatif görüş belirttiği göze çarpıyor.

ERKEN SEÇİM OLSA SİYASİ TERCİHİNİZ DEĞİŞİR Mİ?

Soruya görüş belirtmeyen vatandaşların matematiksel dağılımıyla bakıldığında yaklaşık % 18 lik bir oran değişebilir diyerek bıçak sırtı yürüyen sisyasi dengelerde büyük değişimlerin mümkün olduğunu gösteriyor.

7 HAZİRAN´DA POLİTİK GÖRÜŞÜNÜZDEN FARKLI NEDENLE BAŞKA PARTİYE OY VERDİNİZ Mİ?

Bir Siyasi Parti Uyarmak; başlıklı cevapta vatandaşlar AK PARTİ´yi uyaran ve geçmişte kendisine oy veren seçmendir.

Bir Siyasi Parti Barajı Geçsin Diye; başlıklı cevapta ise vatandaşlar, HDP´ye, destek veren seçmen Kürt seçmen, beyaz Türkler, paralel yapı vb. seçmen gruplarıdır.


Anahtar Kelimeler:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı