1 Ocak´tan itibaren başlıyor

Sürücü kurslarının ?son şans´ afişleri gerçek oldu. Marmara Bölgesi Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Coşkun, stajyer sürücü uygulamasının 1 Ocak 2016´da başlayacağını belirtti.

1 Ocak´tan itibaren başlıyor

Marmara Bölgesi Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (MASKEF) Başkanı Ali Rıza Coşkun, stajyer sürücü uygulamasının 1 Ocak 2016´da başlayacağını belirterek, ?İlk defa ehliyet alacakların stajyerliğe kalmaması için 10 Eylül´e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim´de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir? ifadelerini kullandı. Coşkun, yaptığı açıklamada, stajyer ehliyetin, ilk defa ehliyet alacaklar için başarılı olduktan sonra sürücü belgesini 2 yıllık staj çerçevesinde kullanması anlamına geldiğini ifade ederek, stajyer ehliyette, kursiyere 75 ceza puanı hakkı verileceğini söyledi. Coşkun, kursiyerlerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde psikoteknik belgesi aldıktan sonra tekrar ehliyet için sürücü kursuna müracaat etmesi gerekeceğini anlattı.

10 EYLÜL´E KADAR BAŞVURU

Coşkun, ?Stajyer sürücü, iki yıl içerisinde; 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı 3, hız kurallarını 3, yaya üstünlüğünü de 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. Bu durumda kursiyerin tekrar sürücü kursuna baştan müracaat etmesi gerekecek. İlk defa ehliyet alacakların stajyere kalmaması için 10 Eylül´e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim´de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir. Yani stajyerlikten önceki son sınav 10 Ekim 2015´te. Bu sınava girebilmesi için kursiyerlerin sürücü kurslarına en geç 10 Eylül 2015 tarihine kadar müracaat etmesi gerekiyor? diye konuştu. Yeni uygulamada, artık E veya D sınıfı ehliyetler doğrudan alınamayacak, önce B sınıfı ehliyet alınıp, tecrübe şartı getirilecek, ardından E sınıfı veya D sınıfı ehliyete müracaat edilebilecektir. 
 
DAHA ZOR OLACAK

Ali Rıza Coşkun, Karayolları Trafik Yönetmeliği´nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, stajyer ehliyet dışında birçok yeniliği de içerdiğini söyledi. 9 olan ehliyet çeşidinin 17´ye yükseldiğini dile getiren Coşkun, B sınıfı ehliyetlerin 10, E sınıfının 5 yılda bir sağlık raporu alınarak değiştirileceğini, böylece ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağını vurguladı. Yeni yılla birlikte yenileriyle değiştirilecek olan yaklaşık 25 milyon ehliyetin, Avrupa ülkeleri başka olmak üzere 80 ülkede geçerli olacağını dile getiren Coşkun, ?Sürücü kursuna müracaat eden her 100 kişiden 95´i direksiyon sınavlarında başarılı olurken, bugün bu istatistik yüzde 50-60´lara kadar gerilemiştir. Ehliyet alacaklar için dünya standartlarında kriterler getirilmiştir. Zor olan bu ehliyet sınav sistemi, 1 Ocak 2016´dan itibaren daha zor olacak? dedi.

SERTİFİKA 2 YIL

Değişiklikle sertifika sürelerinin iki yılla sınırlandırıldığını, ehliyete dönüştürme süresini aşanların sertifikalarının iptal edileceğini belirten Coşkun, ?Sertifikası elinde olan sürücü adayları stajyer olmak istemiyorlarsa sertifikalarını 1 Ocak 2016´dan önce ehliyete dönüştürmeleri gerekiyor. Trafik daire müdürlükleri yapılan müracaatlarla stajyerlikleri kontrol edecektir. 1 Ocak 2016´dan sonra sertifikasını ehliyete dönüştürmek isteyenler sınavlarda hangi tarihte başarılı olmuş olurlarsa olsunlar, stajyerliğe kalırlar. Burada esas alınan trafik müdürlüklerine yapılan müracaatlardır? diye konuştu.

demokratgebze.com.tr


Anahtar Kelimeler: Ocak itibaren başlıyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli