YSK aday listeleri için son tarihi belirledi!

YSK aday listeleri için son tarihi belirledi!

YSK aday listeleri için son tarihi belirledi!
YSK aday listeleri için son tarihi belirledi!
Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK) 7 Haziran`da yapılacak genel seçimlerle ilgili iki önemli kararı dün Resmi Gazete`de yayımlandı.
Anayasa`ya göre seçme ve seçilme yaşı 25. Buna göre Haziran ayında yapılacak seçimler için 7 Haziran 1990 ve öncesindeki tarihlerde doğanlar adaylık başvurusunda bulunabilecek.

Siyasi partiler, seçime katılacakları ve seçim çevrelerine ilişkin aday listelerini en geç 7 Nisan`da saat 17.00`ye kadar YSK`ya bildirecek. Listelerin her sayfasının siyasi parti mührünü ve yetkili imzayı taşımasının yanı sıra her aday için diploma, askerlik belgesi, nüfus cüzdanı örneği ile adli sicil belgesinin bulunması gerekiyor.

Seçime girecek bir siyasi parti, iller toplamının en az yarısında o çevrenin çıkartacağı milletvekili sayısı kadar aday göstermek zorunda. Aksi takdirde seçime katılma hakkını kaybedecek.

Siyasi partilerin, YSK`ya sundukları listede yer alanlardan istifa edenler bu taleplerini en geç 19 Nisan`a kadar YSK`ya sunacak. Bu tarihten sonraki istifa ya da ölüm nedeniyle oluşabilecek eksikliklerin tamamlanmasına izin verilmeyecek. 19 Nisan`dan boşalan listede yer bir altta yer alan ismin seçilmesi ile doldurulacak.

Milletvekili olmaya engel suçlar işleyen, cezasını çekinlerin aday olması için mahkeme kararı ile memnu haklarının iadesi gerekecek. Bu kararı alanlar başvuruda bulanabilecek.

Bağımsız adaylar 7 Nisan`a kadar, seçilmek istedikleri lin seçim kuruluna, yasal şart ve nitelikleri taşıdıklarını belirten bir dilekçeyle bizzat veya başvurusuna münhasır verilen özel noter vekaletnamesiyle başvuruda bulunabilecek.

Bağımsız adaylar, başvuru dilekçelerine 10 bin 167 lirayı mal sandığına emaneten yatırdıklarını gösterir makbuzlarını, nüfus cüzdanı, diploma, askerlik belgeleri, adli sicil ile arşiv kaydı belgelerini ekleyecek. Adaylıktan çekilenler yatırdıkları parayı geri alabilmeleri için 11 Nisan`a kadar başvuracak.

memurhaber


Anahtar Kelimeler: 0

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı