Yeni Evlenecekler Bu Haber Sizi İlgilendiriyor

Erzurum´da havalar ısındı, yaz için düğün hazırlıkları yapanlar, bu alanda hizmet veren iş kollarını hareketlendirdi. Erzurum´da yeni evlenecek çiftler en az 50 bin lirayı gözden çıkarmak zorundalar

Yeni Evlenecekler Bu Haber Sizi İlgilendiriyor

 

 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 9 bin kişi evliliğe ?evet´ dedi. Evliliklerin çoğu ?düğün sezonu´ olarak nitelendirilen yaz aylarında gerçekleştirildi. Düğün sezonunun açılması ve çiftlerin hazırlıklarını hızlandırması, davetiye, salon, gelinlik, damatlık, takı, ayakkabı, kuaför, pasta, çiçek, fotoğraf ve video çekimi ile organizasyon işi yapan şirketlerin de aralarında bulunduğu 20´den fazla iş kolunu etkiliyor. 

MOBİLYA SEKTÖRÜ KIPIRDADI 

Düğün mevsimi başlamasına rağmen Erzurum´da mobilya sektöründe henüz hareketlilik başlamadı. Evlenecek çiftler en az bir ay öncesinden ön araştırmalarını yapmaya başlıyor. 

7 BİN LİRADAN BAŞLIYOR 

Mobilya esnafı fiyatlarda geçen yıla göre önemli bir değişiklik olmadığını, mobilya tercihlerine göre fiyatların değiştiğini belirtiyorlar. Erzurum´da beyaz eşya hariç mobilya alımı için fiyatlar 6 bin 500 - 7 bin liradan başlıyor. Hatta esnafın dar durumda olması nedeniyle, evlenecek çiftlerin mobilyalarını daha ucuza almalarının da mümkün.

BEYAZ EŞYA İÇİN 6 BİN LİRA AYIRIN

Evlenecek çiftlerin düğün öncesi, evleri için yapacakları alışverişler tercihe göre binlerce lirayı bulurken, beyaz eşyada tercih edilecek marka ve modellere göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Düğün sezonunda uygun fiyatlı beyaz eşyalar en düşük 6 bin en fazla 14 bin liraya alıcı buluyor. Teknolojinin gelişmesiyle akıllı aletlerin üretilmesi ve özellikle mobilya ürünlerindeki değişik model ve markaların piyasada yer alması, evlenecek çiftlerin işini zorlaştırıyor. 

KINA GECESİ DE MALİYETLİ

Erzurum´da düğünden önce gelin ve arkadaşlarının kına gecesinde eğlenmenin fiyatı kış sezonunda 950 liradan başlarken, kına gecesi eğlencesi için, çalgı ücreti, çerez ve içecekler, gelin ve damadın giyeceği kına gecesi giysileri derken bu fiyat yaz sezonunda full paket 3 bin liraya kadar çıkıyor. 

DÜĞÜN SALONLARI ATEŞ PAHASI 

Mutluluğa ilk adım atılırken üzerinde en çok düşünülen konu ise düğünün yapılacağı mekan. Dünya evine girmeyi planlayan çiftler, düğün salonlarını aylar öncesinden araştırıyor. Mekan ücretine süsleme, fotoğraf ve düğün pastası gibi ekstralar da dahil oluyorsa fiyat daha da artıyor. Lüks bir mekanda yapılacak düğüne yemek ilave ediliyorsa masraflar iyice artıyor. Düğün salonlarında fiyatlar daha uygun görünüyor. Hafta sonlarında yapılacak bir düğün için kapalı mekan tercih edilirse, ücret 5 bin liradan başlayıp, 15 bin liraya kadar çıkıyor. Beş yıldızlı otellerde düğün fiyatları, kişi başı 10 liradan başlayıp 300 liraya kadar yükseliyor. 

DÜĞÜNÜN OLMAZSA OLMAZI ALTIN

Erzurum´daki Kuyumcu esnafı,altının gram fiyatının 254 liradan satıldığını belirtirken, çeyrek altının fiyatının ise 426 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Yeni evlenecek çiftler için en fazla 5 bilezik tercih ettiklerini söyleyen Kuyumcu esnafı, "Örneğin 12 gramdan 5 tane bilezik alıyor. O da bileziğe 15 bin lira para vermesi anlamına geliyor. Düğünde gelin olacak hanımefendi için toplamda 60 gram olarak 22 ayar 5 bilezik alınması revaçta. Bunun yanında düğünlerin olmazsa olmazı ´set takım´ dediğimiz gelin hanımın gelinliğinin üstüne taktığı, küpesi, gerdanlığı ve bilekliğinden oluşan bir altınımız daha var. Bunun fiyatı da 6 bin liradan başlıyor. Son olarak elbette gelin ve damadımız için bir çift alyans alınması söz konusu. Bir çift alyanslarımızın fiyatı da minimum bin liradan aşağı düşmüyor" dediler. 

TEK TAŞ PIRLANTA İSTEYENLER DE VAR 

Kimi ailelerin tek taş pırlanta, sıralı pırlanta gibi takılara da düğünlerinde yer verebildiklerini belirten Kuyumcu esnafı, "Çok küçük taşlı bir pırlanta yüzüğümüzü en aşağı 3 bin 500 lira civarında" bilgisini verdiler. 

GRAM MI ÇEYREK ALTIN MI TAKMALI

Gelin ve damatlar için alınması gereken altın fiyatları böyle peki ülkemizde düğünde davetliler takı takmak için ne tercih etmeliler?

Akraba ya da yakın tanıdıkların daha çok hediyelik bilezik almak zorunda olduklarını dile getiren Kuyumcu esnafı, gram altın 250 lira olunca yarım gram istenmeye başlandı. Çeyrek alan bir hayli azaldı. Gram ya da yarım gram tercih ediliyor. Yarım gram da 130 lira. 22 ayar hediyelik bileziklerin fiyatlarının ise bin 200 liradan başladığını söylediler. Düğünlerde sıklıkla takılan çeyrek altının fiyatının ise 426 lira olduğunu söyleyen kuyumcu esnafı, "Çeyrek altının fiyatı 426  liraya dayandığı için alınabilecek en uygun takı, gram altın almak olacaktır ki 22 ayar gram altınlarımız 247 liradan alıcı buluyor" bilgisini verdiler. 

DİLİM YERİNE BÜTÜN PASTA 

Düğün pastasında ise dilimlisinden çok bütün pasta tercih ediliyor. Bir düğün pastası için minimum 500 lira ödenmesi gerekirken, bu fiyat 4 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu fiyatları belirleyen, rakamları aşağı ya da yukarı çeken birtakım faktörler var. Pastanın boyutu, tasarımının ne kadar özgün olduğu, içerdiği malzemeler bütçenin belirlenmesinde etkili oluyor. 

DAVETİYE SEKTÖRÜ DE CANLANIYOR 

Son yıllarda düğün sektöründe yaşanan değişim davetiye ve nikah şekeri tercihlerinde de kendini gösteriyor. Artık çiftlere, çok farklı malzemeler kullanılarak binlerce çeşit davetiye seçeneği sunuluyor. Kimi çiftler de davetiyelerinde ve nikah şekerlerinde kendi fotoğraflarını kullanarak, yakınlarına bir anı bırakıyor. Sayı arttıkça fiyatı düşen davetiyelerin 100 tanesi 25 lira olurken, nikah şekerinin 100 tanesi 100 liraya mal edilebiliyor.

GELİNLİK-DAMATLIKLAR NE KADAR?

Düğünün ?özel parçaları´ gelinlik ve damatlık için piyasada çok fazla marka ve çeşit mevcut. Bu da gelin adaylarının işini zorlaştırıyor. Gelinlikler, fiyatlarıyla birçok çiftin bütçesini zorluyor. Modeline, kumaşına ve üzerindeki işleme detaylarına göre değişiklik gösteren yeni sezon gelinlik fiyatları bin liradan, eski sezon gelinliklerin fiyatları ise 500 liradan başlıyor. Erkek giyim markaları da son yıllarda daha çok damatlık üretiyor. Pantolon, ceket ve gömlekten oluşan damatlık takım elbise 200 liradan başlayıp, beş bin liraya kadar çıkabiliyor. 

GELİN SAÇI 600 LİRADAN BAŞLIYOR 

Gelin adayları düğün günü istemedikleri bir sürprizle karşılaşmamak için düğünden önce saç ve makyaj provalarını yaptırıyor. Gelin saçı en az 600 liradan başlıyor, diğer kuaför hizmetlerinden yararlanılırsa masraf, bin 500 lirayı buluyor. Damat tıraşı ise 150 liradan başlıyor, kuaförün tanınırlığına göre fiyatlarda değişim olabiliyor. 

DÜĞÜN FOTOĞRAFLARINI UNUTMAYIN 

Düğün fotoğrafları ve stüdyo çekimleri için fiyatlar 200 lira ile bin 500 lira arasında değişirken, hayatlarının en mutlu gününü doğal mekanlarda ölümsüzleştirmek için ?hikaye fotoğrafçılığı´nı tercih edenlerin ise albüm ve video hizmetiyle 10 bin lirayı bulan ücretler ödemesi gerekiyor. 

BALAYI İÇİN AYRI PARA 

Balayı için Türkiye´de en çok Akdeniz Bölgesi tercih edilirken, Antalya´da balayını geçirmek isteyen bir çiftin geceliği kişi başı ortalama 200-300 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Yurt dışında balayı yapmak isteyen çiftler, minimum kişi başı uçak ve otel dahil 6 bin lirayı harcayabiliyor. Alternatif tatiller ve sezonuna göre fiyatlar daha uygun veya daha yüksek olabiliyor. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli