Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Bu makalemizde vajinismus nedir , vajinismus ne demek , vajinismus tedavisi konularını ele alacağız.

Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda görülen en önemli cinsel işlev bozukluğudur. Herhangi bir neden olmamasına rağmen kadın vajinası çevresinde bulunan kasların cinsel ilişki esnasında kasılarak cinsel ilişkinin ağrılı olmasına ya da hiç olmamasına neden olması durumunda vajinismus rahatsızlığından bahsedilir.

Kasılma o kadar güçlü yaşanır ki erkek eşinin yanına daha fazla yaklaşamayarak cinsel ilişkiyi sonlandırmak zorunda kalır. Türkiye'de azımsanmayacak kadar çok evli çift arasında yaşanan bu sorunun altında çoğunlukla psikolojik etkenler yatmaktadır.

Vajinismus tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Eğer kasılmalara neden olan fiziksel bir etken yok ise bu durum tamamen kadının kendi yaşadığı korku endişe ve sıkıntıdan kaynaklanmaktadır. Sağlıklı bir erkek ve kadının sıkıntı yaşamadan gerçekleştirdiği cinsel ilişki yeni evli ya da daha uzun süreli evli çiftler arasında gerçekleşmiyorsa bunun altında yatan etkeni yok etmek için öncelikle bir jinekologa giderek muayene olmak gerekmektedir.

Vajinismus belirtilerinden bir tanesi de jinekolojik muayene esnasında da kasıldığı görülmektedir. Doktorun yaptığı muayene sonucunda fiziksel bir hastalık olmadığına kanaat getirilmişse rahatsızlığın etkeninin psikolojik etkenler olma ihtimaline karşılık psikiyatrik muayene yapılır.

Vajinismus belirtileri arasında en fazla cinsel ilişkiden korkma ilişkinin zor ve ağrılı olması yarım cinsel ilişki vajinaya parmak girmemesi jinekolojik muayeneden uzak durmak ve korkmak vajinal fitilleri kullanamamak bulunmaktadır.

Vajinismus tedavisinde en önemli konu terapidir. Kadınları yaşadıkları korku ve panikten kurtarmak için en önemli şey onlara anlayışlı davranmaktır. Vajinismus belirtileri yaşayan evli çiftler zaman kaybetmeden doktora başvurarak vajinismus tedavisine başlamalıdırlar. Tedavide uygulanan vajinismus parmak egzersizleri ile kadınlar cinsel organlarına parmaklarını sokarak bu tabuyu yıkmaya çaba gösterirler. Egzersizlere ilk başladıklarında bunu asla yapamayacaklarını düşünerek korkan kadınlar zamanla vajinismus parmak egzersizlerini becermeye ve cesaretlerini toplamaya başlarlar.

Vajinismus parmak egzersizlerinde amaç vajinanın genişleme özelliği olduğu için cinsel ilişki esnasında yaşanan endişenin gereksiz olduğunu kadınlara anlatarak rahatlamalarını sağlamaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli