Türkiye´yi uçuran haber.

Morgan Stanley´in ?evet çıkar, risk azalır´ raporu ile, Moody´s ve Merrill Lynch´in olumlu değerlendirmeleri piyasayı uçurdu. Borsa İstanbul yüzde 3.1 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. 1.2 milyar TL´nin üstünde net para girişi oldu

Türkiye´yi uçuran haber.

 

 

Referandum için geri sayım sürerken, uluslararası yatırım bankaları ile kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu raporları, iç piyasada bayram etkisi yarattı. Referandumdan ´evet´ çıkma olasılığının güçlendiği ve bu ihtimalin erken seçim riskini azalttığına vurgu yapan değerlendirmelerin yanı sıra, Türkiye´nin büyüme tahminlerinin yukarı revize edilmesi, bankacılık sektörüne ilişkin olumlu yorumlar ve bazı sektörlerde vergi indiriminin uzatılması Borsa İstanbul´u adeta uçurdu. Borsada endeks günü yüzde 3.1´lik artışla 91 bin 240 puandan tamamladı. Borsa İstanbul dün dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken, bankacılık endeksindeki artış yüzde 5.8´e ulaştı. Borsaya 1.2 milyar TL´ni üzerinde net para girişi gerçekleşti.

´EVET´ RİSKİ AZALTIR
Türkiye ziyaretini raporlaştıran Morgan Stanley, 16 Nisan´da yapılacak referandumdan ´evet´ sonucu çıkma ihtimalinin güçlü olduğuna dikkat çekerek, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde bir erken seçime gidilmesi olasılığının ´hayır´ senaryosuna göre daha az olduğuna vurgu yaptı. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Morgan Stanley analistleri, Türkiye´nin düşük kamu borcuna dikkat çekerek, hükümetin ekonomik büyümeyi destekleyici adımlarını sürdüreceğini bildirdi. Analistler, genişletici mali politikaların, Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi geleneksel olmayan yöntemlerle arttığına vurgu yaptı. Hükümetin aldığı destekleyici önlemlerin etkisiyle, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3.5 ile Avrupa Birliği ve 46 OECD ülkesinden daha fazla büyüyen Türkiye´nin, bu yıla ilişkin büyüme beklentileri de yukarı çekildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s, Türkiye´nin bu yıl ve 2018´e ilişkin büyüme tahminlerini yükseltti. Moody´s, 16 Mayıs´ta, Türkiye´nin ekonomik görünümünün de ele alınacağı Gelişen Piyasalar Zirvesi düzenleyeceğini duyurdu.

BANKALARA ÖVGÜ
Piyasalarda iyimserliği güçlendiren bir diğer etken Merrill Lynch´in bankalara ilişkin değerlendirmesi oldu. Merrill Lynch, Türk bankaları için bu yıla ilişkin hisse başına kâr tahminlerini yüzde 12 artırdı. Kuruluş, banka hisselerinin hedef fiyatlarını yukarı çekti.



TÜRKİYE´Yİ UÇURAN HABER
Morgan Stanley: Referandumdan ´evet´ çıkma ihtimali güçlü. Bu erken seçim riskini azaltır.
Merrill Lyhch: Bankacılık sektörünün yüklerini aşağı çekmeyi amaçlayan düzenlemeler hisse başına kârı yüzde 12 artırır.
Moody´s: Türkiye´nin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 2.2´den 2.6´ya, 2018 için de 2.7´den 2.9´a yükseltildi.
Vergi indirimi: Mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimlerinin süresi eylül sonuna kadar uzatıldı.

16 NİSAN SONRASI REKOR
Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, "Moody´s´in büyüme beklentilerini yukarı revize etmesi ve Merrill Lynch´in bankacılık raporu yükselişte etkili oldu" dedi. Yabancıların bankalara ilişkin olumlu değerlendirmelerinin yükselişte etkili olduğunu belirten XTB Araştırma Müdürü Arzu Toktay, "Kurumsal yatırımcının artan ilgisi ile 16 Nisan sonrası Mayıs 2013 zirvesi olan 93 bin 500 test edilebilir" dedi. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, borsadaki alımların beklentilerin üstünde olduğunun belirtirken, Noor CM Menkul Değerler Satış Müdürü Mert Yılmaz da, borsadaki hızlı yükselişte, yatırımcıların referandumdan "evet" çıkacağı beklentisini fiyatlamalarının etkili olduğunu söyledi.

SABAH


Anahtar Kelimeler: Türkiye uçuran haber

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false