Tatlı telaş başladı

11 ayın sultanı Ramazan geldi tatlı bir telaş başladı. Ramazan alışverişine de başlayan vatandaş, çarşı pazara hareketlilik getirdi

Tatlı telaş başladı

Ramazan hazırlıklarını tamamlayan esnaf, Ramazan´ı bekliyor. Vatandaşı da alışveriş telaşı sardı. Şarküteri ve marketlerde de ramazan ayı bereketi yaşanıyor. Sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan tahin, pide, hurma, yufka, küflü peynir ve kadayıf reyonlarda biraz daha fazla göze çarpmaya başladı.

Esnafımız, Ramazan ayı hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, ?Erzurum´da gıda ürünlerine aşırı bir zam olmadı. Aksine bakliyatlarda büyük oranda düşüş yaşanıyor. Sadece ayçiçeği yağında bir zam oldu. O da ithal edildiği için gerçekleşti. Seçim sonucu doların yükselmesine bağlıyoruz. Aynı şekilde Ramazan´ın yaklaşmasıyla gıda yardımları artıyor. Bilindiği üzere gıda yardımlarının ana ürünü yağ oluyor. Bundan dolayı da biraz daha zam oldu. Ayçiçeğinin kilosu 22 liraydı şimdi ise toptan kilo 25 lira oldu. Ayçiçeğinin ham maddesi ihraç edildiği için fiyat artışı yaşandı? dedi.

PİRİNÇ, FAZULYE VE MERCİMEK REVAÇTA

Ramazan´a sayılı günler kala vatandaşın en çok pirinç gibi bakliyat ürünlerini tercih ettiğini belirten Esnaf, ?Çorba da olmazsa olmazlardan biri olduğu için mercimeğe büyük oranda ilgi var. Sahurda Erzurum´un küflü peynir çok tercih ediliyor. Biz de vatandaşın ihtiyacını karşılamak için stoklarımızı doldurduk. Küflü peynirin kilosu 15 lira. Pirinç 2-5 lira arasında. Mercimeğin kilosu 5 lira. Geçen yıl kırık pirinç pahalıydı. Fasulye geçen yıl 8 liraya kadar yükselmişti. Şu an için 5 liraya düştü. Pirinç de 6 liraya kadar yükselmişti. Havalar sıcak olduğu için vatandaş genellikle kendini serinletecek hafif tutacak gıda ürünlerini tercih ediyor. Kış dönemi gibi tok tutan ağır yemeklerden kaçınılıyor? dedi.

KADAYIF VE YUFKAYA İLGİ ARTTI

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan yufka ve tel kadayıf da reyonlardaki yerini almaya başladı. Vatandaş, Ramazan ortasında zamla karşı kalmamak için şimdiden mutfaklarını doldurmaya başladı. Kadayıfcı esnafı, ?Ramazan ayı hazırlıklarımızı tamamladık. Artık 1 haftadan daha bir kısa sürdü. Ekstra bir depolama ihtiyacı duymadık. Ramazan ayı boyunca günlük taze kadayıf çıkartacağız. Ekmek ve tel kadayıfa yoğun ilgi oluyor. Kadayıf bilindiği üzere Ramazan klasikleri arasında olduğu için sofraların vazgeçilmez tatlılarından biri. Yufka satışları da arttı. Vatandaş, yufkayı tok tuttuğu için tercih ediyor. Ev hanımları şimdiden yufka yaparak hazırlıklarını tamamlıyor. Ancak çalışan ve vakti olmayan vatandaş, genellikle hazırı tercih ediyor.

FIRINLAR RAMAZAN´A HAZIR

Fırınlar da ramazan mesaisine hazırlanan sektörlerin başında geliyor. Fırıncı esnafı, Ramazan´ın yaklaşmasıyla birlikte pidede kullanılan araç ve gereçleri hazırladıklarını söyledi. Susam, tahin ve yumurta siparişi verdiklerini ifade eden Fırıncı esnafı, ?Ramazan´ın birinci gününden itibaren pide yapmaya başlayacağız.

HURMA SATIŞLARI ARTTI

Hurma da Ramazan´ı en çok bekleyen sektör grubu arasında yer alıyor. ?Vatandaşımızın bütçesine göre acve, mebrum, meşruk, şelebi ve sefavi gibi hurma çeşitlerimiz var. Hurmaların fiyatı kalitesine göre değişiyor. İran, Bağdat, Ürdün gibi hurma çeşitleri de bulunduruyoruz. Fiyatlar vatandaşın tercine göre 8 liradan başlıyor. 80 liraya kadar yükseliyor. Vatandaş genellikle birkaç kilo  hurma alarak Ramazan ayı boyunca hurmasını yiyor. Acve hurması çok fazla satılıyor. Ramazan ayında zam yapmamaya dikkat ediyoruz. diye konuştular.


Anahtar Kelimeler:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı