Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atılacağını açıkladı.

Taşeron İşçilere Kadro Müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kriterler belirlenecek ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atacağız. Mesela Karayolları böyle bir alan. Yardımcı işçi statüsünde, diğer statülerde çalışan emekçilerimizin kamunun ihtiyaç hissettiği miktarını kadroya alınması, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini konusunda bir genel çerçevede mutabakata varıldı” dedi. Başbakan Davutoğlu, TÜRK-İŞ Konfederasyonu`nu ziyaret etti. Görüşme sonrası Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin istihdam teşviklerine ilişkin sorusuna Davutoğlu, "Hükümeti kurma görevini aldıktan sonra gerek hükümet programını açıkladığımda, gerekse daha sonra Maliye Bakanlığımıza yaptığımız ziyaret ve arkasında orta vadeli programın açıklanmasına müteakip arka arkaya paketler açıkladık. 25 dönüşüm paketini açıkladık. Bu uzun vadeli, orta vadeli, kısa vadeli perspektif içeren çalışmalardı. Çalışanlarımızla ilgili çalışan kadınlarımızla ilgili paketler açıkladık. Tarım sektörüyle ilgili çalışmalarımızı paylaştık. Birçok müjdeler esnaf kesimiyle ilgili yine bir paket açıkladık. Toplum kesiminin her biriyle ilgili aslında çok ciddi düzenlemeler ve iyileştirmeleri getiren paketler açıkladık. Dünya ekonomisi büyük bir dalgalanma içinde. 2008`den bu yana süren kriz ortamı aşılmış değil. Kurlardaki dalgalanmalar son dönemdeki bütün ekonomilerde etkiler yapıyor. Türk ekonomisinin sıhhatli yapısı bu yapıyı absorbe edecek, bu yapıyı etkisiz kılacak bir güçlülük sergiliyor ama her ne surette olursa olsun bizim bir taraftan finansal sistemimizdeki güçlü yapıyı koruma yanında mutlaka üretim ve istihdamı arttırıcı tedbirler alma zorunluluğumuz var. Bu çerçevede 25 dönüşüm programına uyumlu bir şekilde ciddi bir üretimi arttırma ve istihdamı genişletme paketini, teşvik paketini uzun zamandır çalışıyorduk. Bakanlar Kurulu`nda birçok bu konuda noktasal sunumlar yapıldı” yanıtını verdi. 

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BU PAKETİ AÇIKLAMAYI ÜMİT EDİYORUZ" 
İlgili bakanlarla iki hafta önce yaptığı çalışmada kurdaki dalgalanmanın getirdiklerinin ele alındığını hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi: 
Bir taraftan kurdaki dalgalanmanın yol açabileceği sorunları ele aldık. Diğer taraftan da Türkiye`de nüfusu dinamik yapıya sahip olan Türkiye`de istihdamın artması, üretimin artması için neler yapılabileceğini göz önüne aldık. Geçen sene sadece 1.4 milyon istihdam oluşturuldu Türkiye`de. 2008`den bu yana 6 milyon istihdam ama yetmiyor. Çünkü Türkiye`nin işgücüne katılımı olağanüstü hızla artıyor. Avrupa`da hiçbir ülkede, Avrupa`nın toplumunda dahi neredeyse Türkiye`deki istihdam kadar istihdam üretilmedi geçen sene ama Avrupa`nın çok çok üstünde de Türkiye`de işgücüne katılım var. Havuz problemini hatırlarsanız girin suyla çıkan su ve havuzdaki devinimi herkes bilir. Şimdi çok büyük ve bizde gurur duyuyoruz. İş gücüne katılım özellikle kadınlarımızda olağanüstü hızla artıyor. Gelen su çok fazla. O zaman istihdam edilebilme imkanının da o havuzdan daha artması lazım. Bunun için o toplantıda arkadaşlarımıza Ekonomik Koordinasyon Kurulu`nda bu konuyu ele alıp, paketi nihayetlendirme talimatı vermiştim. Bakanlar Kurulu`nda bu konuyu ele aldık. Bakanlar Kurulu`nun hemen sonrasında EKK toplandı. Önümüzdeki günlerde bana EKK olarak bir sunuş yapılacak. Önümüzdeki haftada birazda tabi bu arada aday belirleme süreçleri ve genel merkezdeki yoğun programımı göz önüne alarak önümüzdeki hafta bu paketi açıklamayı ümit ediyoruz. Bununla hem üretimi teşvik edeceğiz, hem istihdamı arttıracağız. Türk ekonomisinin büyüyerek istikrar sağlayan bir ekonomi haline gelmesini sağlayacağız. Bazı ülkeler küçülerek istikrar sağlamaya çalışıyor. Biz büyüyerek istikrarı daha üst dengelere taşımak suretiyle dengeyi ve istikrarı, bunu sürdüreceğiz. Önümüzdeki günlerde kamuoyu ile bu paketi paylaşacağız.” 
TAŞERON SORUNUNU KALICI OLARAK ÇÖZMEK ÜZERE ADIM ATACAĞIZ” 
Karayollarında kamunun ihtiyaç duyduğu eleman alımı konusunda mutabakata varıldığını belirten ve bu konuda detaylı bilgi isteyen gazeteciye Davutoğlu, Onların detaylarını paylaşacağız. 6 bin 300 işçimizle ilgili takriben bir yasal süreç var. 2-3 senedir sürmekte olan. Taşeronlarla ilgili genel düzenleme konusunda bütün kurumlarımızı bakanlıklarımızı görevlendirdik. Gelecek bilgileri toparlıyoruz. Şuanda Çalışma Bakanlığımızda bu konuda yoğun bir çalışma içinde. Kriterler belirlenecek ve taşeron sorununu kalıcı olarak çözmek üzere adım atacağız. Belli kriterlerle ihtiyaçlara göre, yardımcı işçi konusunda bu çerçevede bir çalışma yürütülüyor. O kendi doğası içinde yürürken belli alanlarda kamunun ihtiyaç hissettiği alanlar var. Mesela Karayolları böyle bir alan. Yardımcı işçi statüsünde, diğer statülerde çalışan emekçilerimizin kamunun ihtiyaç hissettiği miktarını kadroya alınması, diğerlerinin de hukuki haklarının tazmini konusunda bir genel çerçevede mutabakata varıldı. Bununla ilgili detayları özel bir şekilde bu işçi kardeşlerimizin de katılacağı toplantıda paylaşacağız ama bu sorunu çözmeye kararlıyız” karşılığını verdi.


KILIÇDAROĞLU`NDAN TAŞERON VAADİ
Kılıçdaroğlu, seçimi kazandıkları takdirde ilk 3 üç ay içinde yapacaklarını da "Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız", "Aile sigortası yasasını çıkaracağız", "Taşeron işçiliği kaldıracağız. Taşeronda çalışan işçileri kadroya alacağız" şeklinde sıraladı.

Türkiye


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false