Sosyal medyada dolandırılmayın

Vatandaşlar online dolandırıcılık yöntemleri ile mağdur ediliyor. Açılan sahte bir siteden ?kapıda ödeme´ cazip gösterilerek alınan siparişlere talep edilenle alakasız ucuz bir ürün gönderilerek tüketici zarara uğratılıyor.

Sosyal medyada dolandırılmayın

 

İnternet dolandırıcıları her geçen gün yeni bir yol deneyerek vatandaşları kandırıyor. Kredi kartı bilgilerinin çalınması, siparişlerin gönderilmemesi gibi dolandırıcılık yöntemlerini ardından sipariş edilenden farklı ve alakasız ürünlerin gönderilmesi yöntemiyle vatandaşlar kandırılıyor. Dolandırıcıların bu yöntemi vatandaşların ?risksiz´ gibi gördükleri kapıda ödeme yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar kurdukları sahte sitelere sanal post bile kurmaya ihtiyaç duymadan vatandaşların ilgilerini çekebilecek ürünleri düşük fiyattan satıyor gibi gözüküyor. Ürünü sipariş eden vatandaş ise karşısında isteği üründen tamamen farklı bir ürün buluyor.

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ ARTIYOR

Türkiye´de internet kullanıcı sayısı 37 milyonu, sanal mağazalarda satış yapan site sayısı da 15 bini geçti. E-Ticaret 2014 yılında yüzde 25 büyüdü . Geçtiğimiz yıl e-ticaret 41 milyar 883 milyon TL´lik satış hacmine ulaştı. 2015 Yılının ilk 6 ayında ise 26 milyar liraya yakın alış veriş yapıldı. Vatandaşlar artık online alışverişi tercih ediyor. Eski dönemde dolandırıcılık vakalarıyla e-ticaretten çekinen halkın korkusu kırılırken dolandırıcılar bilinçsiz kullanımı suistimal ediyor. Son yıllarda daha güvenli ve ?garanti´ olarak sunulan kapıda ödeme bazı vatandaşları mağdur etti. Paravan sitelerden sipariş alan bazı dolandırıcılar vatandaşlara alakasız ürünler gönderiyor. Sitede yazan iletişim bilgilerini arayan vatandaşlar karşılarında muhatap bulamıyor.

FACEBOOK REKLAMLARI KANDIRIYOR

Dolandırıcılar en çok Facebook´ta verdikleri reklamlardan insanları kandırıyor. Dolandırıcılar çeşitli simlerle çok sayıda site açarak Facebook reklamları veriyor. Sema Aşkın isimli vatandaş facebook sayfasında bir reklam gördüğünü ve bir arkadaşının bunu beğenmesine güvenerek ?urunkutusu.com´ isimli dolandırıcı siteden alışveriş yaptığını belirterek, ?Kapıda ödeme olduğu için sorun çıkmaz diye düşündüm. Sipariş verdim, hatta adresimi teyit için bir bayan aradı. Kargomu teslim alırken kontrol edeyim dedim, kargocu açarsanız geri kabul etmeyiz dedi. Mecbur teslim aldım. Sipariş ettiğimle tamamen farklı bir ürün çıktı. Telefonlara bakmıyorlar. Yaptıkları yanlarına kar kaldı? şeklinde konuştu.

İsmail T. isimli vatandaş ise ?Bu tür dolandırıcılık işlerini alışkanlık haline getirenler polisin elinden kaçmayı beceriyor. Binlerce vatandaşı mağdur eden isim, çeşitli isimler altında dolandırıcılık faaliyetlerine devam ediyor. Bir siteden alışveriş yaptım. Pazar malı bir banyo paspası geldi. Diğer bir husus ise kargonun tutumu. Sanırım kargo ne taşıdığını iyi biliyor paketi elime tutuşturup parayı alıp nerdeyse kaçarcasına gitti? şeklinde konuştu.

KARGO TESLİM ALINMADAN KONTROL EDİLMELİ

Uzmanlar ise alınabilecek basit önlemlerle dolandırıcıların tuzağından kurtulunabileceğini ifade ediyor. Öncelikle alışveriş yapılacak e-ticaret sitesinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Alışveriş kredi kartı ile yapılacaksa internet sitesinin  SSL sertifikası olup olmadığına dikkat edilmeli.Bu sertifika o internet sitesinin kredi kartı bilgilerinizi özel bir şifreleme yöntemiyle doğrudan bankanıza aktarır ve üçüncü şahısların eline geçme şansı olmaz. Bu sitenin ödeme sayfasının adres çubuğunun sağ tarafında çıkan kilit işareti ile anlaşılabiliyor. E-ticaret sitelerinin hiçbiri alışveriş esnasında kredi kartının şifresine ihtiyaç duymaz.Olumsuz durumlar için internet sitesinde başvurabileceğiniz açık adres ve telefonun paylaşılması yasal bir zorunluluktur. Ürünü kontrol etmeden, paketi teslim aldığınıza dair imza atmayın. Kargo geldiğinde kargoyu açıp kontrol etmeden, doğrudan kargo görevlisinin uzattığı, teslim aldığınızı gösteren kağıdı imzalamak yapılan en büyük yanlışlardan biri. Bu kağıdı imzaladıktan sonra ürünü resmi olarak teslim almış oluyorsunuz ve kargo şirketinin rolü bu noktada bitiyor. Satın aldığınız ürünün paketini kargo görevlisinin önünde açın. Eğer üründe bir hasar ya da eksik varsa, kargo görevlisinden ?Hasar Tespit Tutanağı? hazırlamasını isteyin ve ürünü teslim almayın. Ürünü kargo görevlisine iade edin. Online alışverişlerinizde de garanti belgesi ve faturayı elinizde bulundurduğunuz sürece tüm yasal haklarınız saklıdır. Bu belgeleri iyi bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı