Şiddetli boşanma!

Yeni evli çiftler artık birbirlerine tahammül edemiyor

Şiddetli boşanma!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014`te, evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,1 azalarak 599 bin 704 oldu. Kaba evlenme hızı ise binde 7,8 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artarak 130 bin 913`e yükseldi. Kaba boşanma hızı da binde 1,7 olarak hesaplandı. İstatistiklere göre, 2014 yılındaki boşanmaların yüzde 39,6`sı evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 21,8`i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.  Uzmanlar, gençlerin evlenmekten korktuğunu, boşanmaların azalmasını ise Erzurum'daki ev hanımının fazla oluşundan kaynaklandığını savundu. Erzurum`daki Adliye koridorları da boşanan çiftlerle dolup taştı. Son yıllarda avukatlar boşanma davaları ile yoğun mesai harcıyor.

ANA SEBEP: ŞİDDET

Avukatlar ise boşanmalarda şiddetli geçimsizliğin ana sebep gibi gösterildiğini belirterek, aldatma ve şiddetin geri planda tutulduğunu ifade etti. Erzurum`da boşanma nedenlerinin ilk başında ekonomi, şiddet ve aldatmanın geldiğini kaydettiler. Türk Medenin Kanunundaki boşanma sebeplerinden en sık kullanılanı `evlilik birliğinin sarsılması`  yani `şiddetli geçimsizlik` kavramdır. Sürekli artan boşanmaların birçok genel ve özel sebebi bulunsa da halen çiftlerin en büyük gerekçesi şiddetli geçimsizliktir" dediler.

Zamanın ilerlemesi ve çağın değişimi ile birlikte boşanma nedenlerinde bir takım değişikliklerin olduğunu söyleyen Halıcı, "Özellikle çalışan kadının, ekonomik özgürlüğü olmayan kadına göre daha rahat boşanma kararı alması, geçim kaygısı ve  iş yaşamının stresli gibi sebepler ön plana çıkıyor. Diğer boşanma sebeplerini ise Kültür farklılıkları, erken veya geç yaşta yapılan evlilikler, hızlı tüketim,  cinsel problemler, iletişimsizlik, aile büyükleri ile aynı evde oturma, aldatma ve sanal ortamdaki aldatmalar, kıskançlık, psikolojik sorunlar ve kötü alışkanlıklar diye sıralayabiliriz” diye konuştular.

YENİ NESİL OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Son yıllarda boşanma oranlarının artması, aile düzeninin ve birliğinin giderek bozulması toplumsal

dezenformasyonu da beraberinde getirdiğini hatırlatan Avukatlar, Yetişen yeni nesillerin ruh sağlığı ve kişilik gelişimleri olumsuz etkilemektedir. Her nesil farklı ortam ve içerikte büyüdüğü için ilerleyen yıllarda bunun sonuçları patlak veriyor. Boşanmalar sık görüldüğü için de toplum içinde normalleşiyor. Sonuç olarak boşanma normalmiş gibi kabul ediliyor. Artık Erzurum`da ikinci ve üçüncü boşanmaları bile rastlıyoruz. Kadın çalıştığı için kendisini geçindirebileceğini düşünüyor. Fakat çalışmayan ev hanımlarında böyle değil. Evliliğe katlanmak zorunda kalıyor. ‘Boşanınca ne yaparım' korkusuyla evliliğini devam ettiriyor. Bunda da en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Çocukların da ruh sağlığı olumsuz etkilendiği için toplum içeresinde aile ile güçlü bağlanmamaşı nesil de yetişiyor” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: Şiddetli boşanma!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı