Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz rahmetle anıyoruz

Mehmet Selim Kiraz görevi başındayken iki DHKP-C´li terörist tarafından iki yıl önce bugün şehit edilmişti.

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz rahmetle anıyoruz

 

 

HABER10 Özel - Ergün Munduz

Duvarlara ?Halkın Ekmeğidir Adalet? yazan bir örgütün militanları halkın içinden süzülüp gelmiş bir savcıyı şehit etti. 31 Mart 2015 günü İstanbul Adalet Sarayı´nda Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz, DHKP-C´li teröristler tarafından rehin alındı. Mehmet Selim Kiraz, Berkin Elvan soruşturmasını yürütüyordu.

Teröristler soruşturmanın ilerletilmediğini iddia ediyordu. Oysa ki şehit savcı M. Salim Kiraz kendisinden önceki dört savcının aksine soruşturmayı derinleştirmiş ve sonuca yaklaşmıştı. Ama adalet savcı Kiraz´ın da içinden geldiği halkın ekmeğidir, DHKP-C´li teröristlerin değil. Terör kandan ve şiddetten beslenir.

Savcı Mehmet Selim Kiraz 1971 Siirt doğumlu. Aslen Siirtli olan ve yaklaşık 40 yıl önce Mersin´e göç eden Hakkı-Saadet Kiraz çiftinin altı çocuğundan biriydi.  Ailesi, 40 yıl önce Siirt´in Kayaboğaz köyünden kan davası nedeniyle ayrılarak Mersin´e yerleşti.

Mersin İmam Hatip Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi´nden mezun oldu. Öğrenimini sürdürmek için terzilik yaptı.

Şehit Kiraz´ın dedesinin karıştığı kavgada bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ailesi göç etmişti. İki aile arasındaki kan davası Kiraz´ın da girişimleri sonucu 15 yıl önce barışla sonuçlandı.

DHKP-C´li teröristler kendisini rehin aldığında masasının üzerinde Berkin Elvan dosyası bulunuyordu. ?Kasten ilerletilmiyor? dedikleri dosya üzerinde çalışıyordu.

Polise taleplerini ileten DHKP´C´li teröristler Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol, taleplerinin gerçekleşmemesi halinde savcıyı öldüreceklerini belirtti.

Halk mahkemesi kurulması, burada ?devrimciler´ tarafından yargılama yapılması gibi gerçekleşmesi mümkün olmayan talepler öne süren teröristleri, teslim olmaya ikna etmek için dokuz saat boyunca müzakere edildi. Ancak tüm çabalara rağmen teslim olmayan teröristler Mehmet Selim Kiraz´ı şehit etti.

M. Selim Kiraz, Berkin Elvan dosyasına bakan beşinci savcıydı. Kirazdan önceki dört savcının FETÖ mensubu teröristler olduğu ise ancak 15 Temmuz´dan sonra anlaşılabildi.

Dosya ilk olarak Adnan Çimen´e verildi. Çimen, FETÖ´nün en önemli kumpaslarından Selam ve Tevhid davasının savcısı olmasıyla dikkat çekiyor. 1 Mart 2016´da HSYK tarafından meslekten ihraç edildi.

Dosyayı ikinci olarak Abdullah Yıldırım aldı. Abdullah Yıldırım da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, FETÖ kapsamında önce meslekten ihraç edildi, daha sonra tutuklandı. Berkin Elvan soruşturmasına bakan üçüncü savcı Seyfettin Atıcı da, tıpkı Abdullah Yıldırım gibi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edildi ve tutuklandı.

Savcı Kiraz´dan önce Berkin Elvan dosyasına bakan son savcı ise Faruk Bildirici oldu. Faruk Bildirici, FETÖ´nün kumpaslarından olan Balyoz davasının savcısıydı. Yani ?Berkin Elvan´ dosyasına Mehmet Selim Kiraz´dan önce bakan 4 savcı da FETÖ üyesiydi.

Selim Kiraz dosyayı alır almaz çalışmaya başlamıştı. Kiraz, fail olduğundan şüphelendiği 3 polisin açık kimliğinin tespiti için Emniyet´ten gelen 21 polisin açık kimlik bilgileri ve fotoğraflarını Adli Tıp Kurumu´na yollamıştı.

Kiraz, Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü´nden söz konusu polislerin belirlenmesini talep etmişti.

Kiraz´ın görev yaptığı süreçte Adli Tıp Raporu dosyaya konuldu. Aralık 2014 tarihinde soruşturma dosyasına konulan raporda, Berkin Elvan´ın kafasına isabet eden sert bir cisim sonucu yaralandığı, ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Yine Kiraz, döneminde önemli bir rapor daha girdi soruşturma dosyasına. Ulusal Kriminal Büro tarafından gönderilen raporda, gönderilen yüzlerce fotoğraf üzerinde yapılan incelemede 3 polisin şüpheli olabileceği, ancak bu polislerin açık kimliklerinin tespit edilemediği belirtildi.

Savcı Kiraz, bu gelişme üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü´ne yazı yazarak, Ulusal Kriminal Büro tarafından fail olabilecekleri muhtemel 3 polisin açık kimliklerinin belirlenebilmesi için o gün olay mahallinde görev yapan polislerin açık kimlik bilgilerini ve değişik açılardan çekilmiş fotoğraflarının kendisine yollanmasını istedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bu yazı üzerine 21 polisin açık kimlik bilgilerini ve değişik açılardan çekilmiş 5´er adet fotoğraflarını savcı Kiraz´a yolladı.

Savcı Kiraz da bu fotoğrafları Adli Tıp Kurumu Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürlüğü´ne yollayarak, 21 polisin fotoğrafları ile muhtemel 3 şüphelinin fotoğraflarının kıyaslanmasının yapılmasını istedi.

Savcı Kiraz, açık kimlikleri gönderilen 21 polisin içinde fail olarak şüphelendiği 3 polisin bulunup bulunmadığının tespitini istemişti.

FETÖ´nün toplum ve siyaset üzerinde travma yaratmak için kullandığı Gezi olaylarını terörize eden DHKPC, FETÖ´cü savcıların tıkadığı soruşturma için şerefli bir savcıyı katletti. Adalet halkın ekmeğidir ama terör örgütleri de kardeştir. Biri kumpası kurar öteki tetiği çeker.

Şehit savcının babası Muhammet Hakkı Kiraz yaptığı açıklamada, "Vallahi ben sakindim. ´Allah´tan geldi´ dedim. ´Takdiri ilahidir, kaderimizde bu vardı´ dedim. Oğlum bunu hak etmemişti ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir.

Biz inanan insanlarız. Hamdolsun gayrimeşru bir yolda değil, namusuyla alnının akıyla, şerefiyle, haysiyetiyle, onuruyla, görevinin başında takdiri ilahi oldu. Ben memnunum, şükrediyorum. Yüreğim de yanıyor ama şükrediyorum" demişti.

Şehadetinin ikinci yılında M. Selim Kiraz´ın şahsında, şehadetleriyle hakkın ve halkın yanında olana tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

KAYNAK: http://www.haber10.com/guncel/sehit_savci_mehmet_selim_kiraz_rahmetle_aniyoruz-696506


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli