Seçime teknokratlar hükümeti götürecek

Türkiye, 44 yıl aradan sonra bağımsızlar ile seçime gidecek. CHP ve MHP´nin seçim hükümetinde yer almayacağını açıklaması, HDP´nin de üye vermek için ?isim´ şartı, teknokrat hükümetini gündeme getirdi. Bu durumda Davutoğlu, 26 kişilik kabinenin 14´ünü bağ

Seçime teknokratlar hükümeti götürecek

 

ERZURUM HABER 25: Yüksek Seçim Kurulu´nun, seçim tarihini belirlemek üzere siyasi partilere taslak göndermesinin ardından seçim hükümetinin nasıl oluşacağı da netleşmeye başladı. CHP ve MHP´nin yer almadığı, HDP´nin ise ´isim´ şartı nedeniyle katılmayabileceği kabine teknokratlar hükümetini öne çıkardı.

CHP ve MHP´nin seçim hükümetinde yer almayacağını açıklamasının ardından HDP de seçim hükümeti kurmakla görevlendirilecek kişinin tüm üyeleri belirlemesine karşı çıktı. HDP, seçim hükümeti için isimleri kendileri tarafından belirlenmesi şartını koştu. Bu şartın yerine gelmemesi halinde, isim önermeyeceğini açıkladı. Bu açıklamaların ardından HDP de seçim hükümetine üye vermekten vazgeçerse seçim hükümeti için sadece AK Parti bakan varecek.

DAVUTOĞLU SEÇECEK

Anayasa´ya göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek, partilerin oy oranlarına göre seçim hükümetine kaç bakan vereceklerini soracak. Ardından seçim hükümeti kurması için TBMM´deki en büyük partinin genel başkanı olan Davutoğlu´nu yeniden Başbakan atayacak. Erdoğan´ın, Davutoğlu´nu 45 günlük sürenin dolmasının ertesi günü 24 Ağustos´ta geçici hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Görevlendirme ile seçimlerin yenilenmesi kararı da Resmi Gazete´de yayımlanacak. Davutoğlu da TBMM´deki bütün partilerden oy oranlarına göre bakanlar kurulu oluşturacak. Kabineye alınacak isimlerin kimler olacağına ise Başbakan karar verecek.

26 ÜYELİ KABİNE

Mevzuata göre 26 üyeli kabinede AK Parti´ye 11, CHP´ye 6, MHP ve HDP´ye 3´er bakanlık düşüyor. Geçici hükümette 7 Haziran öncesi kabineye bağımsız olarak atanan Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin geçici hükümette de yerini koruyacak.

14´ü bağımsız

HDP´in üye vermemesi durumunda hiçbir muhalefet partisinin üye vermediği bir seçim hükümeti gündeme gelecek. Böylece muhalefete düşen bütün bakanları bağımsız isimler arasından Başbakan belirleyecek. 26 kişilik geçici Bakanlar Kurulu´nda 11 bakan AK Parti´nin belirlediği isimlerden oluşacak. Geri kalan 14 bakan ise bağımsızlardan oluşacak. Bu durumda Türkiye´yi seçime 1971´de olduğu gibi bağımsızlar götürecek. Türkiye´nin 33. hükümeti, Nihat Erim başbakanlığında 26 Mart 1971´de 27 üyesinden 15´i parlamento dışından belirlenerek seçime gitmişti. 

Kaynak: Yeni Şafak


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false