Said Nursi Gülen´i mi işaret etti?

15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından Bediüzaman Said Nursi Hazretlerinin risalelerde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen´den bahsettiği iddia edilen sözler yeniden gündemde.

Said Nursi Gülen´i mi işaret etti?

 

 

Yıllarca insanların manevi duygularını sömürerek güçlenen Fetullahçı Terör Örgütü, elebaşı Fetullah Gülen´in emriyle 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanacak silahlı bir kalkışmaya girişti. Yeniakitin haberine göre; Kendi ülkesine adeta savaş açıp yüzlerce insanı şehit ederek hain yüzünü iyice ortaya çıkaran FETÖ ve onun elebaşı Fetullah Gülen´in, büyük İslam alimi Bediüzaman Said Nursi tarafından risalelerde haber verildiği iddia ediliyor. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri´ninNur talebelerinin siyasetten uzak durmasını istediği Şualar adlı risalesinin bir bölümünde "Her halde bir cereyan onun hareketini kendi hesabına alacak, dünyevî maksadına âlet edecek, o hizmetin kudsiyetini bozacak." sözü yeniden gündemde.

Risalelerde pek çok kez siyasetten uzak durulmasını isteyen Bediüzzaman Hazretlerinin bir öğüdü var ki, iddialara göre bu Gülen´i işaret ediyor. 

´´BİR CEREYAN ONUN HAREKETİNİ KENDİ HESABINA ALACAK´´

İşte Bediüzzaman´ın Şualar adlı risalesinde geçen o bölüm:

?Beşinci esas: Risale-i Nur şakirtlerinin, mümkün olduğu kadar siyasete ve idare işine ve hükümetin icraatına karışmamak bir düstur-u esasîleridir. Çünkü hâlisâne hizmet-i Kur´âniye, onlara herşeye bedel, kâfi geliyor.

Hem şimdi hükmeden öyle kuvvetli cereyanlar içinde siyasete girenlerden hiçbir kimse, istiklâliyetini ve ihlâsını muhafaza edemez. Her halde bir cereyan onun hareketini kendi hesabına alacak, dünyevî maksadına âlet edecek, o hizmetin kudsiyetini bozacak. 

Hem maddî mübarezede şu asrın bir düsturu olan eşedd-i zulüm ve eşedd-i istibdat ile, birinin hatâsıyla onun mâsum çok taraftarlarını ezmek lâzım gelecek. Yoksa, mağlûp düşecek. 

Hem dünya için dinini bırakan veya âlet edenlerin nazarlarında Kur´ân´ın hiçbir şeye âlet olmayan kudsî hakikatleri, bir propaganda-i siyasette âlet olmuş tevehhüm edilecek. 

Hem milletin her tabakası, muvafıkı ve muhalifi, memuru ve âmisinin o hakikatlerde hisseleri var ve onlara muhtaçtırlar. Risale-i Nur şakirtleri, tam bîtarafane kalmak için siyaseti ve maddî mübarezeyi tam bırakmak ve hiç karışmamak lâzım gelmiş. (Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 568)

"Yedinci Mesele: "Rivayette var ki, "Süfyan büyük bir âlim olacak, ilimle dalâlete düşer. Ve çok âlimler ona tâbi olacaklar." Ve´l-ilmu indallah, bunun bir tevili şudur ki: Başka padişahlar gibi ya kuvvet ve kudret veya kabile ve aşiret veya cesaret ve servet gibi vasıta-i saltanat olmadığı halde, zekâvetiyle ve fenniyle ve siyasî ilmiyle o mevkii kazanır ve aklıyla çok âlimlerin akıllarını teshir eder, etrafında fetvacı yapar.

Ve çok muallimleri kendine taraftar eder ve din derslerinden tecerrüt eden maarifi rehber edip tâmimine şiddetle çalışır, demektir."( Şualar, Beşinci Şua, İkinci Makam.)

yeniakit

 


Anahtar Kelimeler: Said Nursi Gülen işaret etti

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

27.03.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:55
  • AKŞAM 18:41
  • YATSI 20:00
  • Çarşamba -3 ° / -12.5 ° Güneşli
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false