Sağlık Bakanı Akdağ´dan oruç tutanlara tavsiyeler

Sağlık Bakanı Akdağ, "Oruç zamanı biraz uzun, 17 saate yakın. Dolayısıyla ´Aşırı yiyeyim de acıkmayayım´ desek de beyhudedir, bir müddet sonra insan acıkır." dedi

Sağlık Bakanı Akdağ´dan oruç tutanlara tavsiyeler

 

 

Sağlık Bakanı Akdağ, ?Oruç zamanı biraz uzun, 17 saate yakın. Dolayısıyla ?Aşırı yiyeyim de acıkmayayım´ desek de beyhudedir, bir müddet sonra insan acıkır.? dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ?Oruç zamanı biraz uzun, 17 saate yakın. Dolayısıyla ?Aşırı yiyeyim de acıkmayayım´ desek de beyhudedir, bir müddet sonra insan acıkır. Aşırı yiyip midemizi, metabolizmamızı, kalbimizi, karaciğerimizi yormamamız gerekir.? dedi.

Bakan Akdağ, sağlıklı beslenme için oruç tutanların ramazanda da diğer dönemlerde olduğu gibi çok yemek yememeye özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Oruç süresinin uzun olduğuna işaret eden Akdağ, ?Oruç zamanı biraz uzun, 17 saate yakın. Dolayısıyla ?Aşırı yiyeyim de acıkmayayım´ desek de beyhudedir, bir müddet sonra insan acıkır. Aşırı yiyip midemizi, metabolizmamızı, kalbimizi, karaciğerimizi yormamamız gerekir.? dedi.

Akdağ, oruç tutanlara bol sıvı tüketmeyi de tavsiye ederek şöyle konuştu:

?İftarla sahur arasında sıvıyı bol almak lazım. Dengeli bir beslenmeyle yağ veya protein alacağız, diğer gıdalardan da yiyeceğiz ama hiçbir zaman aşırıya kaçmamamız gerekiyor. Yavaş yavaş, yiyeceği çiğneyerek, acele etmeden yemek lazım. Sahura da bazen çok dar bir zamanda kalkılıyor, böyle yapmamak lazım zamanında kalkıp yavaş yavaş sahur yapmak gerekir.?

Aşırı kilo almamak ve sağlıklı beslenmek için yavaş ve sabırlı yemenin önemine değinen Akdağ, ?Sahurda da iftarda da sabırlı olmak lazım. İftarda önce bir çorba içip ardından sakin sakin yemek ve mümkün mertebe çok fazla yememek lazım. Benim vereceğim en önemli tavsiye budur.? değerlendirmesini yaptı.

?Oruç tutmak isteyen hastalar doktoruna danışsın?

Akdağ, ramazan dolayısıyla oruç tutan ya da tutmak isteyen yaşlı ve hastalara da tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti:

?Ramazanda oruç tutmak isteyen yaşlı ve hastalar için en uygunu doktora müracaattır. Şeker, kalp, akciğer hastaları, kanserli hastalarımız var. Bu hastalarımızın beslenmeleriyle ilgili özel ihtiyaçlar var. Kendi başlarına hareket etmesinler, doktorları ?Oruç tutmayın´ diyorsa zaten din alimleri de orucun tutulmayabileceğini söylüyor.?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false