Rusya Afrin´e asker indiriyor

Moskova, İran´ın getirdiği binlerce Şii paralı askeri helikopterlerle bölgeye taşıyıp Mare Hattı savaşına hazırlanıyor.

Rusya Afrin´e asker indiriyor

 

Suriye´de Esed-Rusya-İran-PYD ittifakı, Fırat´ın batısında Mare Hattı´nı kapatarak Türkiye´yi güneyden kıskaca almak için harekete geçti. Ekim ayından bu yana Bayır Bucak´ta Türkmenlerin üzerine bomba yağdıran Rusya, PYD yönetimindeki Kürt kantonlarını birleştirmek için İran destekli Şii paralı askerleri helikopterlerle Afrin´e taşıyor. Ankara´nın defalarca ´kırmızı çizgimiz´ dediği ve sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmayı planladığı Azez-Cerablus arasındaki bölge, çok yakında, içinde Mehmetçiğin de bulunduğu kanlı bir savaşın kapısını aralayabilir. Bir süre önce Şam-Tahran-PYD eşgüdümü için Kürt kontrolündeki Kamışlı´da irtibat bürosu açan Moskova, savaş uçaklarıyla Türkmen Dağı´nda ve Halep´te imza attığı ihlalleri yeni bir safhaya taşıyacak. Rusya ve Esed´le işbirliği içinde faaliyet gösteren IŞİD´in, ciddi bir direniş sergilemeden Suriye PKK´sına terk ettiği Tel Abyad ile Kobani eğer Afrin´le birleşirse, Türkiye´nin Suriye ile irtibatı tamamen kesilebilir.

HALEP BAĞLANTISI DA KESİLMİŞ OLACAK
İran´ın Suriye´ye taşıyıp Esed saflarında muhaliflere karşı savaştırdığı Şii milislerden bin 500´den fazlası, rejim kontrolündeki Halep-Şeyh Neccar bölgesinden Rus helikopterlerince alınıp Afrin-Kefer Cenne bölgesine naklediliyor. Alınan bilgiye göre Rus askeri uzmanlarının koordinesinde yapılan hazırlıklar son aşamaya geldi. Fırat´ın batısında Mare Hattı´nın başlangıç noktasının kuzeyindeki Azez´e saldırı hazırlığı yapan rejim, bir yandan da Afrin kantonunun güneydoğusundan Halep´e yönelerek Türkiye´nin bu kentle bağlantısını tamamen kesmeyi amaçlıyor. 2013 yılından buyana muhalifler tarafından kuşatma altında tutulan Nübbul ve Zehra kasabalarına saldırı hazırlığındaki Şii paralı askerler, bu bölgeye 30 kilometre uzaklıktaki Başköy-Mellah ve Sifet hattında yığınak yapıyor.

HAVA DESTEĞİNİ YİNE RUSYA YAPTI
Afrin´e yönelik 20 gündür silah ve cephane sevkiyatını sürdüren Rusya, Baas saflarında savaşan Şii milislerin Afrin´e sevkedilmesinde de aktif görev alıyor. Şii destekli rejim güçleri ve PKK´nın Suriye kolu PYD´liler tarafından başlatılacak saldırılara Rusya hava desteği sağlayacak. Bu arada Öncüpınar-Halep hattını kapatmaya yönelik saldırı hazırlıkları muhaliflerde de hareketliliğe neden oldu. Biyenun, Meskene, Hardedneyn mevzilerini takviye ederek olası saldırılara karşı önlem alan Fetih Ordusu´na bağlı muhalif gruplar, aynı bölgeye yaklaşık 15 kilometre mesafedeki IŞİD´e karşı da zorlu bir savaş veriyor.

İttifakın resmi
2013 yılından bu yana Halep´in doğu cephelerinden Sifira´da ve Haseke bölgesinde Esed rejimi ile birlikte hareket eden PYD-YPG yönetimi, tüm işbirliği iddialarını yalanlamayı tercih ediyordu. Afrin´e yapılan Rus destekli hava indirme operasyonu aynı zamanda Esed-PYD işbirliğinin tescili niteliği taşıyor. 5 yıllık savaş sürecinde PYD kontrolündeki hiçbir noktanın ne Rusya´nın ne İran´ın ne de Esed´in hava ve kara unsurları tarafından vurulmayışı da bu ittifakın diğer kanıtları durumunda.

Esed´den YPG´ye mühimmat
Esed, YPG ve Rus güçlerinin Cerablus´a yönelik yapacağı askeri harekatın ilk adımı dün atıldı. Rasulayn kentinden yola çıkan silah ve mühimmat konvoyu PYD´nin elinde bulunan Tel Abyad şehrine dün ulaştı. Burada, konvoydaki araçlara PKK´nın ülkedeki askeri yapılanması olan YPG güçlerinin öncülüğüyle kurulan Demokratik Suriye Güçleri isimli askeri koalisyonun ve PKK-YPG bayrak ve flamaları asılarak Cerablus yönüne doğru harekete geçti. Yaklaşık 100 araçtan oluşan konvoydaki TIR´larda, uçaksavar, doçka, tank ve zırhlı personel taşıyıcıların yüklü olduğu öğrenildi. Harekata YPG militanlarıyla birlikte rejim ordusuna bağlı askerlerin de katıldığı bildiriliyor.

Saldırılar IŞİD´e yer açmak için
Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği yazılı bir açıklama yaparak Suriye içinde ve dışında yaşayan Arap ve Türkmenler olarak Rusya´nın sivil halka yönelik saldırılarını kınayarak, buna son verilmesini istedi.

YAPIYI DEĞİŞTİRECEKLER
Terörü temizlemek bahanesiyle Suriye´ye giren Rusya´nın sivil insanları hedef aldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ?Rusya bu saldırıları yaparken savaş suçu sayılan yasak silahlar kullanıyor. Rusya bu bombalarla özellikle Halep kentinin kuzey ve güney kırsalı ile İdlip ve Hama´nın kırsal kentlerindeki ÖSO karargahlarını bombalayarak IŞİD´e yer açmayı amaçlıyor. Ayrıca Rusya, Halep ve Lazkiye kırsalındaki Türkmenleri bombalayarak bu bölgenin demografik yapısını değiştirerek bu bölgelerde PKK´nın destekçileri olan kantonları birleştirip PKK devleti kurmak istiyorlar.?

TÜRKİYE´NİN YANINDAYIZ
Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği olarak 5 yıldır Suriye halkına destek veren ve evini açan Türkiye ve Türk halkına teşekkür edilen açıklamada, ?Türkiye devletinin ve Türk halkının Rusya´nın kışkırtıcı tehditlerine karşı yanında olduğumuzu bildirmekten onur ve gurur duyuyoruz? ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Yeni Şafak


Anahtar Kelimeler: Rusya Afrin asker indiriyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı