Partiler ittifak yapılanmasına gidiyor, başkanlar geliyor

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye´de geçtiğimiz dönem yaşanan parti ittifaklarının, partiler içinde de yeni bir düzenin oluşmasına neden olduğunu yazdı.

Partiler ittifak yapılanmasına gidiyor, başkanlar geliyor

 

 

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Yeni sistemde ?genel başkan yardımcılığı?na dayalı Genel Merkez yapılanmasının ?başkanlık? sistemine dönüşeceğini, belirten Sarıkaya, bunun ilk örneğinin de ağustos ayının başında Olağanüstü Kongreye gidecek İYİ Parti´de yaşanacağını kaydetti.

Muharrem Sarıkaya, Habertürk´te "Partilere sistem yapılanması: Genel başkan yardımcılığı kalkıyor, başkanlar geliyor" başlığıyla yayımlanan yazısında "Sandıkların tamamının ittifaka dayalı hale gelmesi partileri de buna dayalı yeniden yapılanmaya itti. Bunun ilk uygulamasını bu hafta sonu İYİ Parti´de göreceğiz" ifadesini kullandı.

Sarıkaya şöyle devam etti: 

"Ancak diğer partiler de örgütlenme ve program yapısını yeniden dizayn için kolları sıvamış durumda?

Ankara´da tüm parti genel merkezlerinde badana boya sezonuna girilmiş gibi yeniden yapılanma hazırlığı var?

Çünkü yeni sistemin ihtiyaç duyduğu yüzde 50+1´in ancak ittifaklarla sağlanabilmesi, siyasi parti yapılarının da buna uygun hale getirilmesini zorunlu kıldı.

Sivil toplum örgütlerinden, belediye meclislerine, parlamentoya uzanan geniş alanda ittifak ilişkilerini takip edecek ve düzenleyecek yeni bir birime veya başkanlığa ihtiyaç duyuyor.

Kurulan ittifakın denetimi ve öteki ile de ittifak işbirliğinin olanaklarının sürekli deneyimlenmesine dayalı süreçlerin de kapısını aralıyor.

İLK ADIM İYİ PARTİ´DEN

Başkanlık sistemine uygun parti yapılanmasının ilk adımını hafta sonu yapacağı Tüzük Kongresi´nde İYİ Parti gerçekleştirecek.

Genel İdare Kurulu üye sayısını yakın geçmişteki tüzük değişikliği kongresinde 80´den 50´ye indiren İYİ Parti, örgüt yapılanmasını da farklılaştırıp çok daha dinamik hale getiriyor.

Öncelikle ?genel başkan yardımcılığı?na dayalı Genel Merkez yapılanmasını ?başkanlık? sistemine dönüştürüyor.

Onların da altına ?başkan yardımcılığı? sistemini getiriyor.

Buradaki hedef, sadece bir makam sahibi olması için oluşturulmuş birimler yerine, çok daha işlevsel ve göreve odaklı yapılanma.

O alanla ilgili çalışmaları bulunanları başkan veya yardımcılıklarına gelmesini sağlamak.

ÇARŞAF LİSTE 

Genel Merkez kadrolarının gençleştirilmesinin de hedeflendiği yeni yapılanmada genel sekreterlik yapısı da farklılaştırılıyor; zaten azaltılan yetkileri daha da kısılmış hale getiriliyor.

Bunun yerine Siyasi İşler Başkanlığı adı altında genel başkan vekilliğini de yerine getirecek yeni bir yapı kuruluyor.

İttifak işlerini, tüm kesimlerle olan ilişkilerin yürütülmesini de yeni birimin üstlenmesi amaçlanıyor.

İYİ Parti lideri Akşener´in il başkanları ile yaptığı görüşmelerde bu amaçla gençlere GİK´te daha fazla olanak tanımaları talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Akşener´in GİK seçimine yine müdahale etmek istemediği ve herkesin dilediğine oy verdiği çarşaf liste önereceği, kararı delegeye bırakacağının da altı çiziliyor?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli