ÖZAKALIN´dan Şehrin Sorunlarına Yönelik Önemli Tespitler

STK TOPLANTISINDA KONUŞAN ETSO MECLİS BAŞKANI ÖZAKALIN; ?SIKIŞAN POZİTİF ENERJİMİZİ ORTAYA ÇIKARALIM?

ÖZAKALIN´dan Şehrin Sorunlarına Yönelik Önemli Tespitler

 

 

Adalet ve Kalkınma Parti (AK Parti) Erzurum İl Başkanlığı tarafından, Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan´ın katılımıyla düzenlediği, ?Erzurum Sivil Toplum Kuruluşları Buluşmaları? toplantısında konuşan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, şehrin sorunları ve çözüm önerilerine yönelik önemli tespitlerde bulundu.

Müceldili Konağı´nda düzenlenen toplantıya, Genel Başkan Yardımcısı Karacan´ın yanı sıra, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı. İl Başkanı Mehmet Emin Öz´ün yönettiği toplantının açış konuşmasını yapan Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, 58´incisini Erzurum´da düzenledikleri, ?STK Buluşmaları´nda, tespit edilen sorunların bir rapor haline getirilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a sunulacağını belirterek, sorunların çözümünün yakın takipçisi olacaklarını dile getirdi.

?DİLE GETİRİLEN KONULARI CUMHURBAŞKANIMIZLA PAYLAŞACAĞIZ?

Konuşmasında, ?Bir şehrin gelişmesi, dinamizm kazanması ve hak ettiği konuma gelmesi için bu masanın etrafında toplanan sivil toplum kuruluşlarının ne kadar önemli olduğunu bilen bir kardeşinizim? diyen Karacan şunları söyledi; ?Özellikle sivil toplum örgütlerinin temsil ettiği insanlarla birlikte, o şehrin gelişiminin de ne kadar önemli olduğunu bilen bir arkadaşınızım. Burada sizlerden aldığımız bilgiler, sizlere selamını getirdiğim Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´a iletilecek. Tabi ki bu şehirde yaşayan, bu şehir için mücadele eden, bu şehre hizmet eden sivil toplum kuruluşlarımızın görüşleri Cumhurbaşkanımız için çok önemli? Sizler bu toplantımızda, sadece Erzurum için değil, ülkemiz için de fikirleriniz varsa lütfen bizlere iletin, düşüncelerinizi bizimle paylaşın, istişareye açığız.  Eksiklerimiz varsa tamamlayalım, fazlalarımız varsa tırpanlayalım. Ama 2019´a giden süreçte şu masanın etrafında duran bütün dostlarımın, şehrin kanaat önderlerinin, şehrin dinamiklerinin hızlı bir şekilde bizlere destek vermesini istiyoruz.?

?5084 BENZERİ TEŞVİK YASASI GETİRİLSİN?

Genel Başkan Yardımcısı Karacan´ın ardından, STK´la adına ilk konuşmayı ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın yaptı. Şehrin gelişmesi, kalkınması ve önündeki engellerin kaldırılması adına, Erzurum´daki STK´ların bu konudaki düşüncelerini önemseyen ve bu kuruluşların temsilcilerini bir masa etrafında toplayan parti yöneticilerine teşekkür eden Özakalın, meselelerin ancak güç birliği ile çözüme kavuşturulacağına inandığının altını çizdi.

Konuşmasına, ETSO hakkında kısa bir bilgi vererek devam eden Meclis Başkanı Özakalın, Ticaret ve Sanayi Odası´nın üyelerinden aldığı güç ve motivasyonla Erzurum için çalışmayı sürdürdüğünü belirterek, bu anlamdaki her türlü çabayı da desteklediklerini vurguladı. Cazibe Merkezleri Programı´nın Erzurum´da umutları yeşerttiğini ancak devam eden süreçte ilde yatırım yapmak isteyen müteşebbislerin bir bekleyiş içerisine girdiğini ve programın hangi aşamada olduğunu merak ettiklerini ifade eden Özakalın, programın 2. OSB´deki çalışmaları bir anlamda ötelediğini belirterek, en kısa zamanda belirsizliğin giderilip yatırımcıya güven telkin edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede uygulanan teşvikler konusunda da değinen Özakalın, bir dönem uygulanan ve mevcut yatırımların da dahil edileceği 5084 sayılı kanun gibi geniş kapsamlı bir teşvik yasasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Geçmişte Tarım ve Hayvancılık merkezi olan Erzurum´un son dönemlerde bu anlamdaki gerçek potansiyelini yitirdiğini anlatan Özakalın şöyle devam etti; ?Tarım ve Hayvancılık bölgemizde istihdamın baş sektörü. Bu sektör, bölgemizde ve ilimizde yaşanan göçün daha da fazla olmasını engelleyen bir sektör. Geçmişte Türkiye´nin ihracatının yüzde 6´sı ilimizden yapılıyordu ve yoğunluklu et ve et ürünleri oluşturuyordu. Bu sektörde gerçek yatırımcılara teşvikler verilmeli. Bizim de oda olarak yaptığımız çalışmalarda sektörle ilgili önemli tespitlerimiz oldu. Son olarak, Erzurum İl Profili ve Yakın Projeksiyonu isimli çalıştayda gündeme getirdiğimiz; aile hekimliği benzeri veteriner hekimlik modeli, 1 Ocak 2018´den itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafında uygulanacak. Bu çiftçilerimiz için çok önemli bir destek olacak.?

?TİCARETİMİZİ CANLI TUTMAK ZORUNDAYIZ?

Erzurum´un sanayi ayağı zayıf olan illerden birisi olduğunu anlatan ETSO Meclis Başkanı Özakalın, ?Bu nedenle şehrimizde ticaretimizi canlı tutmak zorundayız. Ticaret erbabımız güçlü kılmak mecburiyetindeyiz. Bunun için de yerel idarelerin ihtiyaçlarını yereldeki firmalardan karşılamasını önemsiyor ve bunu her zaman dile getiriyoruz. Ülkemizdeki 135 bin işleme KOBİ statüsünde ve istihdamın da yüzde 80´ini bu KOBİ´ler oluşturuyor. Bu açıdan KOBİ´lerin azami ölçüde desteklenmesinin büyümemize azami katkı sağlayacağına inanıyoruz? diye konuştu.

Konuşmasında, ?Uzun yıllardan beri bölgenin gelişmesinde, eğitim, sağlık ve turizmin önemini dile getiriyoruz? diyen Özakalın, ?Ancak maalesef bu sektörlerde de arzu ettiğimiz gelişmeyi sağlayamadık. Hizmet sektörünün yanı sıra hayvancılık dahil sanayileşmede fırsatları değerlendiremedik. Bu konuda Cazibe Merkezleri Programı´nın bizlere yeni fırsatlar sunacağını ümit ediyoruz. Devletimizin yatırımcıya itici güç olmasını ve bu bölge için bir çekim gücü oluşturmasını bekliyoruz. Bursa örneğinde olduğu gibi sektörel kümelenmenin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum? şeklinde konuştu.

?KAYNAK VE POTANSİYELİMİZİ DOĞRU KULLANMALIYIZ?

Bölgenin kaynak ve potansiyellerinin doğru ve yerinde kullanımının önemine dikkati çeken Özakalın şunları söyledi; ?Bu bağlamda bizlere ve üniversitelerimize büyük görevler düşüyor. Coğrafi konumumuzu ve iklim şartlarımızı iyi analiz edip, yatırımlarımıza buna göre yön vermemiz gerekiyor. Karayollarımız, demiryolu ve lojistik merkezimiz ilimizi ve bölgemizi cazip kılıyor. Yeraltı zenginliklerimizi iyi değerlendirmeli ve turizmin her çeşidini rahatlıkla yapılabilmeliyiz. Ülkemizin kanayan yarası; büyümedeki sanayi üretiminin zayıflığı? Sanayi eksilerde büyüyor. İnşaat ve gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar ilimizin ve bölgemizin de sorunu. Tam bu noktada üretimin her türlüsünün önemi ortaya çıkıyor.?

?İŞ ALEMİNİN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMALI?

Hayata geçirilen ulaşım projelerinin önemini vurgulayan Özakalın konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ?Erzurum bölgenin kesişim noktasında yer alıyor. Kuzey-güney koridorundaki tüneller, BTK Demiryolu Projesi, Ovit ve KOP tünelleri şehrimizin ve bölgemizin geleceği adına çok önemli projeler, bunları fırsata çevirmeliyiz. Erzurum geniş bir hinterlanda sahip şehir? Buraya yapılan her türlü yatırım 10-15 ile yansıyacak. 350-400 kilometre çapında 6-7 ülke ile sınırımız bulunuyor. Bazılarında yaşanan sıkıntılar sona erdiğinde bu ülkelerle ticaretimizi daha çok geliştirmeli ve daha fazla rol sahibi olmalıyız. İhracatta maalesef geçmişteki performansımızdan uzaktayız.  Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her sektörde yapılacak üretimle bu pazarlarda söz sahibi olmalıyız. 2023 vizyonunda 500 milyar dolar ihracat hedefleniyorsa, iş aleminin çözüm önerileri dikkate alınmalıdır.?

?EN ÖNEMLİ YATIRIM, BİLİME VE İNSANA OLAN YATIRIMDIR?

Erzurum´un geçmişten bugüne bir ?eğitim şehri´ kimliğine sahip olduğunu hatırlatan Özakalın, şehrin 80 bini örgün olmak üzere yaklaşık 350 bin öğrenci, sektördeki 10 bin çalışan ile bu alanda genç ve dinamik bir eğitimci kadrosuna sahip olduğunu belirterek, bu gücün pozitif kullanılmasının önemine işaret etti.

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesinin ilin bu konudaki altyapısını güçlendireceğini ifade eden Özakalın, ?Bunun için Cumhurbaşkanımızın verdiği önemi bürokrasiden de bekliyoruz. Eğitimli ve çok çeşitli insan profili olan ilimizde KÜSİ ve teknokentler gerçekten büyük önem arz ediyor. En önemli yatırımlar, bilime ve insana olan yatırımlardır. Dolayısıyla ilgili bakanlıkların daha fazla desteklerini bekliyoruz. Girişimciliğe her zamankinden daha çok önem vermeliyiz. Bilimsel çalışmalar sanayiye entegre edilirse sadece bölgemiz değil, ülkemiz de kalkınır? dedi.

?POZİTİF ENERJİMİZİ ORTAYA ÇIKARALIM?

Özakalın konuşmasını şöyle tamamladı; ?Sonuç olarak; bürokratik engelleri aşma noktasında biz alemini bütün bu çalışmalarda bir masa etrafında toplanmamız lazım.  İlimizin ve bölgemizin insan kaynakları potansiyelinden bahsettim. Bu potansiyel gerekli öz güvene sahip. Burada sıkışan bir enerji var. Bu pozitif enerjimizi ortaya çıkarmamız lazım. Bu enerjiyi ortaya çıkaracak olan da devletimizin, müteşebbisin, esnafın kısacası bu bölgede yaşayan her kesimin önümüzü açacak teşvik ve destekleridir.?

Toplantıda diğer STK temsilcileri de farklı konularda sorunları dile getirip çözüm önerileri sundu. Toplantıda ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de konuşma yaptı.

Toplantı sonunda bir değerlendirme konuşması yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, yapılan tespitlerden ve önerilerden dolayı katılımcılara teşekkür ederek, STK´ları bir araya getirecek toplantıları ikişer ay arayla tekrarlanması gerektiğini ve şehrin en önemli problemlerinin belirlenip, bunların çözümüne odaklanılması gerektiğinin daha yerinde olacağını ifade etti.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.03.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 15:52
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:51
  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı