Milyonlarca kişinin borcunu silen torba kanun yasalaştı

"´Kanal İstanbul´, 25 yaşa kadar GSS borcunun silinmesi, 15 bin polis alımıya" ilgili "torba kanun" TBMM´den geçti. Facebook Twitter Linkedin Google Gönder

Milyonlarca kişinin borcunu silen torba kanun yasalaştı

 

 

"´Kanal İstanbul´, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis alınmasını" içeren ilgili konularda düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısının 1. bölümü, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Genel Kurulda "temel kanun" olarak görüşülen yasa tasarısının 1. bölümünde 16 madde yer alıyor.

İŞVERENLERE SİGORTA PİRİM DESTEĞİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenen sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta primi desteği verilecek.

Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulunca belirlenen nakdi düzenli sosyal yardım alanların özel sektörde işe girmeleri halinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işe başladığı tarihten itibaren bir yıl süreyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanacak. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler, bir yıl süreyle bu destekten yararlanamayacak. Destekten yersiz faydalanıldığının belirlenmesi durumunda, faydalanılan teşvik tutarı gecikme cezası ve zammıyla birlikte işverenden tahsil edilecek.

GSS BORÇLARI SİLİNECEK

25 yaşına kadar olanların GSS prim borçları torba yasayla silinecek.

15 BİN POLİS ALINACAK

Torba yasayla 15 bin polis alımı için ilk adım atıldı.

KANAL İSTANBUL DÜZENLEMESİ

Tasarıyla, "Kanal İstanbul" ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. Tasarıyla ilgili kanunda "su yolu" tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. "İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi", su yolu olarak tanımlanıyor.

Yapılacak su yoluna isabet eden Hazine ve özel idareye ait arazi ve arsaları, kamu gereksinimi ve kamu yararı nedeniyle belediye ile özel idarelerce satılamayacak başka bir maksat için kullanılamayacak. İnşa edilecek otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol ve su yolu yapımı, düzenleme ortaklık payından karşılanacak.

İstanbulAvrupa Yakası Proje Alanı içerisinde yer alan mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının vasıfları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca bu kanun hükümlerine bağlı kalınmaksızın resen kaldırılacak ve bu taşınmazlar Hazine adına tescil edilecek.

GEÇİCİ ELEKTİRİK, SU, GAZ, BAĞLANTISI KAZANILMIŞ HAK TEŞKİL ETMEYECEK

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riskli alan, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı, yenileme alanı olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan, yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi koşuluyla geçici olarak elektrik, su, doğalgaz bağlantısı ve aboneliği yapılacak. Ancak bu yapılara geçici olarak elektrik, su ve doğa gaz bağlantısı yapılması, herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmeyecek. Geçici abonelik süresi 5 yılı geçemeyecek.

Tasarının 1. bölümünün kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Buldan birleşime ara verdi. Buldan, aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine, birleşimi saat 14.00´te toplanmak üzere kapattı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false