Milli Piyango Haram mı?

Haram olduğu defalarca açıklanan piyango ve şans oyunları yılbaşının yaklaşmasıyla sokaklarda serbest bir şekilde oynatılıyor. İlahiyatçılar ?Helal rızık ibadetten önce gelir? diyor.

Milli Piyango Haram mı?

 

Yüzde 99´u Müslüman olan ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ?açık haram´ şeklinde uyarılan piyango ve kumar oyunları her geçen yıl daha da büyümeye devam ediyor. Sadece Milli Piyango´nun kumar oyunlarından elde ettiği gelir 5 yıllık dönemde yüzde 37 artarken, aynı dönemde devlet kasasına kumardan 4.7 milyar lira aktı. Devlet eliyle oynatılan kumara ilgi artarken, ?kumar oyunlarına gösterilen ilgi? dolayısıyla son 5 yılda 10 milyar 772 milyon lira gelir elde edildi. Artan ilgi karşısında Milli Piyango bu yıl 55 milyon lira ile tarihinin en büyük ikramiyesini dağıtacak. Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyenin tam bilete çıkması durumunda, tarihinin en büyük ikramiyesini vermiş olacak. Yılbaşına bir ay kala yapılan reklamlar ile insanlara milyoner olma umudu aşılanıyor.

Tüm uyarılara rağmen şans oyunlarının oynanmaya devam edildiğini belirten Konya İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, şans oyunlarının her türlüsünün haram olduğunu ve bunları tartışmaya bile gerek olmadığını belirterek,  şans oyunlarından uzak durulması gerektiğini ifade etti.

GÜNAHLAR RIZIKLARDAN KAYNAKLANIYOR

Müminun Suresinde ?Ey peygamberler önce helal rızık yiyin, sonra Salih amel işleyin? denildiğini belirten İlahiyatçı Hasan Basri Balcı, ?Müminin imandan sonra, ibadetlerden önce dikkat etmesi gereken husus helal rızık kazanmaktır. İbadetin kabulü, duaların kabulü, çocukların ıslahı buna bağlıdır. Kumarın her türlüsü haramdır. Kazancın helal olması çok önemlidir. Bu noktada haram bir şeyin devlet veya şirket eliyle yapılması onu meşrulaştırmaz. İslam´da helal-haramın kaynağı bellidir ve Kur´andır, sünneti seniyyedir? dedi. Müslümanların bugün en çok haram-helal kazanma hassasiyetlerinin kaybolduğuna işaret eden Balcı, şöyle konuştu: ?Eğer bu hassasiyete kavuşursak her şey daha kolaylaşacak. İbadetler zor geliyorsa, İslam´ı yaşamak zor geliyorsa vallahi bu helal lokma yeme gayretini yeteri kadar gösteremediğimizdendir. Hutbelerde güzel şeyler söyleniyor, hadi yap, lokmalar müsaade etmiyor. Allah (C.C.) ?Haramla beslenen ateşe atılır´ diyor. Bu millete helal kazanma hassasiyeti verilmeli. Değişik etkinliklerle bu yapılmalı. Bu milletin kazancını bozdular. Faize bulaştırdılar. Milli Piyango dediler, ondan sonra da arkasından yanlışlıklar, haramlar geldi. Cennette Hz. Adem ve Hz. Havva yasak meyveyi yiyince üzerleri açıldı. Bugün de neslin bozulması açılmalar, saçılmalar hep lokma ile alakalı. Her bir günahın lokma ile alakası vardır.?    


Anahtar Kelimeler: Milli Piyango Haram

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli