Menderes´i indirme nedenleri Irak petrolü

Yeni arşiv belgeleri, 27 Mayıs darbesinin nedeninin Menderes´in ağır sanayi sanayi hamlesi ve enerji koridoru planı olduğunu ortaya koyuyor. Facebook Twitter Linkedin Google Gönder

Menderes´i indirme nedenleri Irak petrolü

 

 

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes, girdiği her seçimden halkın açık ara desteğiyle çıksa da ?diktatörlük´ iddiasıyla 27 Mayıs 1960 darbesiyleiktidardan uzaklaştırıldı. Görevde kalsaydı, bugün tüm dünyanın hakimiyet kurmaya çalıştığı Irak petrol ve doğalgazını Türkiye üzerinden Akdeniz´e açacak ve ağır sanayi hamlesini yapacaktı. 27 Mayıs 1960 darbesi üzerinden geçen 56 yıla rağmen bugüne ulaşan etkileriyle hala gündemde. Türkiye, İngiltere ve ABDarşivlerinde ortaya çıkan arşiv belgeleri ise darbenin ardında, dönemin Başbakanı Menderes´in Türkiye´yi Batı´ya ekonomik ve siyasi olarak bağımlı olarak kurtarmaya yönelik adımlarının olduğu ortaya çıktı.

BATI VE DOĞU DENGESİ KURDU

Bir yandan NATO üyesi yaptığı Türkiye´nin AB´ye de üyelik başvurusuyla yüzünü Batı´ya çeviren Adnan Menderes´in, ekonomik olarak da ülkeyi kalkındırmak için ağır sanayi hamlesi yapmak istediğine dikkat çeken Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Dünya Bankası ve IMF´den istediği şartlarda krediyi bulamadığına ve ?darbeye giden sürecin´ burada başladığına dikkat çekiyor. Prof. Sofuoğlu, şunları söylüyor: ?Menderes, Batı´dan destek bulamayınca sanayi tesisleri için Rusya´dan destek aldı. Bununla da kalmadı, Türkiye, Irak, İran ve Pakistan arasında ?Bağdat Paktı´nı imzaladı. Bu anlaşmaya imza atan Irak´ta, Pakistan´da, Türkiye´de darbeyle yönetimler değiştirildi. Menderes´in kabahati, bugün ABD´nin yapmak istediği Irak enerjisini Batı´ya rağmen Türkiye üzerinden Akdeniz´e açmak istemesiydi. Hatta, Irak Kralı Faysal, bu anlaşma için İstanbul´a geleceği sabah darbeyle öldürüldü. Batı, ?Ortadoğu petrol ve doğalgazı benim istediğim fiyattan, benim istediğim güzergahtan geçecek´ diyor. Menderes´in ?ağır sanayi hamlesini´ engellemek için önce İngiltere´de uçağını düşürdüler, şans eseri kurtuldu. Sonra darbe yaptırıldı. Ardından Türkiye, Özal dönemine kadar yerinde saydı.?

Türkiye´ye yine aynı operasyon!

Türkiye´nin bugün Menderes döneminde olduğu gibi sanayi ve enerji koridorları hamlesi yaptığını ve bu nedenle terör ve 17-25 Aralık gibi modern darbe yöntemleriyle karşılaştığına dikkat çeken Prof. Sofuoğlu şunları söyledi: ?Bugün, 27 Mayıs 1960´daki gibi operasyon deneniyor. Türkiye-Irak petrol boru hattında günlük 3 bin varil olan petrol bugün 700 bine çıktı, yakında 1 milyon olacak. Katar´dan AB´ye enerji hattı planladı, Suriye´de DAEŞ çıktı. Türkiye bu yüzden hedefte. Avrupa, Fransa ve Belçika´da ekonomik sorunlar ortada. Çünkü eskiden bu kaynaklar Batıya gidiyordu, şimdi Türkiye´ye akıyor. Bu yüzden başkanlık hedef?

Kaynak: Star Gazetesi


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

17.04.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:27
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:26
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli