MEHMET SEKMEN; ?ERZURUM TÜRKİYE´NİN İNCİSİDİR?

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kardelen Tv´de yayınlanan Gündem Özel Programı´na konuk oldu.

MEHMET SEKMEN; ?ERZURUM TÜRKİYE´NİN İNCİSİDİR?

 

 

Gazeteci-Yazar Esat Bindesen ile İHA Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez´in hazırlayıp sunduğu programda gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Sekmen, Erzurum´un yatırım ve projelerle çok iyi bir konuma ulaştığını ifade etti. Sekmen, şöyle dedi: ?Şehir büyüdü, şehrimizin çapı 300 ile 380 kilometre arasında değişiyor. Ama buna rağmen geldiğimiz günden beri mahalle statüsüne geçen köylerimizin su ve kanalizasyonu ile grup yolları üzerinde özellikle duruyoruz. Yeni yaptığımız su tesisatlarına yangın vanaları koyuyoruz. İstiyoruz ki eski adıyla köylerimiz yeni adıyla mahallelerimiz kısa zamanda daha temiz, altyapı çalışmaları tamamlanmış, çevre düzenlemesi yapılmış bir hale gelsin. Şuanda 300 yerde Büyükşehir Belediyemizin çalışması söz konusu. Grup yollarının asfaltlamasına önem veriyoruz. Bu sene çok sayıda gurup yolunun asfaltlamasını tamamlayacağız. Yollarımızı düzeltiyoruz, virajların düzeltilmesini sağlıyoruz, yolları genişletiyoruz, altyapısını tamamlıyoruz. Altyapı sağlam olursa yapacağımız asfalt da uzun ömürlü oluyor. Yine ilçelerimizdeki çalışmalarımız devam ediyor. Her ilçemizde altyapı ve ana caddelere ağırlık veriyoruz. İlçelerde bizim yapmamız gereken üç tane ana hizmet var. Birincisi su ve kanalizasyon, ikincisi grup yolları, bir de ilçeleri şehir hüviyetine sokmak için ana yolları üslendik. Diğer hizmetler ilçe belediyelerimizin kendi uhdesinde. Bazı belediyeler kendi yapması gereken hizmetleri yapmayarak, ?Bunları da Büyükşehir yapacak´ diye birtakım şeyler söylüyor. Ara sokakların asfaltlanması, bakım ve onarımı, ilçenin temizliği hepsi taşrada ilçe belediyelerine ait. Buradan duyuruyorum. Yine mahalle meydanı ve sokakların yapımı ilçe belediyelerine aittir. Buradan duyuruyorum ki vatandaşımız bunları sorgulasın ve bu hizmetleri istesin. Şunu söyleyeyim, çöpü toplamayan, temizliği yapamayan ilçe belediyeleri var. Bu olmaz. Biz şu anda ilçelerimize örnek olsun diye ayrım yapmadan ilçelerimizin giriş ve çıkış refüjlerini yeşillendiriyoruz, ağaçlandırıyoruz.?

 

?ERZURUM YEM YEŞİL BİR ŞEHİR OLACAK?

Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında Erzurum´un yem yeşil bir şehir olacağını ifade etti. Sekmen, şunları kaydetti: ?Şuanda Hınıs´ta büyük bir hayvan pazarı yapıyoruz. Oltu´da ve Köprüköy´de ilçe belediyelerimizle el ele vererek hayvan pazarı yapıyoruz. Çat´ta da bir hayvan pazarı yapacağız. İnşallah her ilçemizde de bunu yapacağız. Şehrin merkezi 10-15 yıllık yetişmiş ağaçlarla ağaçlandırılıyor. Şehre bütün giriş ve çıkış yolları ağaçlandırılacak, LED lambalarla süslenecek, mevcut kaldırımlar kaldırılmadan yeni bir usulle yenilenecek. Şehre giren pırıl pırıl bir aydınlatma, yemyeşil bir havayla şehre girecek. Şehir merkezindeki ve ilçelerdeki ana caddelerin hepsi ağaçlandırılacak. Şimdi bir müjde veriyorum; Orman Genel Müdürlüğü´müzle anlaştık 3 bin 200 metrede yetişen ağaçlarla Palandöken Dağı´nın tamamını ağaçlandıracağız. Hedefimiz budur. Amacım yemyeşil bir şehre kavuşmaktır. Tarım ve hayvancılığa da büyük destek veriyoruz. Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kurduk. Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz vasıtasıyla organik tarıma ağırlık veriyoruz. Organik buğday, fasulye, mercimek, nohut üretimini gerçekleştireceğiz. Hınıs ve Karaçoban ilçelerimizde güzel fasulye yetişiyor. Hınıs´ta bir çalışma yapıyoruz.  Gâvur Arkı´nın eski konumuna kavuşturulması yüzyıllık bir hayaldi. Şuanda bitmek üzere? O ark bittiği zaman Hınıs Ovası´nın tamamı sulanır hale gelecek ve Hınıs fasulyesi yetişecek. Hınıs ve Karaçoban fasulyesini de İspir fasulyesi gibi markalaştırarak tüm Türkiye´ye tanıtacağız. Böyle bir hedefimiz var. Şehrimizde hayvan yetiştiriciliğinin yoğun olması nedeniyle, bizden hayvanları sulamak için gölet ve sıvat isteniyor. Her yıl DAP´la beraber 5 bin civarında sıvatı ilçelerimize ve mahallelerimize dağıtıyoruz. Hayvan yetiştiricilerimizin en büyük sıkıntılarından biri merada otlayan hayvanların sulanmasıdır.?

 

TARIM VE HAYVANCILIK CANLANDI

Sekmen, il genelinde yapılan yatırımlarla tarım ve hayvancılığın canlandığını ifade etti. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Dağlarımızda oluşturacağımız göletler ve koyacağımız sıvatlarla hayvanların otlayacağı bölgelerde çalışma yapıyoruz. Yerli ırk hayvanların hem et hem de süt bakımından verimleri düşük. Hem et bakımından hem de süt bakımından daha bol verim elde edilen hayvan türlerini geliştireceğiz. Hayvancılıkla ilgili bir müjdeyi de veriyorum. Canlı Hayvan Borsamızın inşaatı başladı, devam ediyor. Hızlı bir şekilde en kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. Bitirdiğimiz zaman hem Erzurum´umuza hem de çevre illere büyük bir katkı sağlayacak. Türkiye´de ilk kez bu kadar büyüklükte bir hayvan borsası devreye girecek. Canlı Hayvan Borsası devreye girer girmez hemen yanına da, daha önce Eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Erzurum´da müjdesini vermişti, Et Borsası´nı gerçekleştireceğiz. Yani canlı satılan hayvanlar Canlı Hayvan Borsası´nda satılacak, satılamayanların Et Borsası´ndaki kesimhanede kesimini yaparak inşallah Türkiye´nin et ihtiyacını Erzurum´dan karşılamanın gayreti içerisinde olacağız. Bu şunu getirecek. Vatandaşımızın en büyük derdi pazar derdiydi. Yani hayvanını yetiştiriyor fakat kime satacağını, nasıl satacağını düşünüyor. Bunun için Canlı Hayvan Borsası ve Et Borsası hizmete girerek hem Erzurum´daki hemşerilerimizin hem de çevre illerdeki yetiştiricilerimizin bu pazar ihtiyacını gidermiş olacağız. Şehrimize kazandırdığımız en önemli projelerden birisi de Et Entegre Tesisi´dir. Tamamen bitti. Bakanlığın son üç-beş makine talepleri oldu. Teslim ettik, modern bir kesimhaneyi şehrimize kazandırıyoruz. Tamamen Büyükşehir Belediyesi´nin bütçesiyle yapıldı. Şehrimize, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na hayırlı olsun.?

 

DERİ SANAYİSİ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin sanayisinin gelişeceğini bildirdi. Başkan Sekmen, şunları kaydetti: ?Şehirde bir hedefimiz daha var, deri sanayini geliştirmek. Şehirde yılda 400 bin civarında hayvan kesiliyor fakat maalesef bunlardan şehrimiz istifade edemiyor. Deriler yarı fiyatından bile daha ucuza dışarıya gidiyor. İnşallah oluşturacağımız deri sanayiyle de şehrimizde deri sanayinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağız. Ayrıca hayvanların sakatatlarından istifade edilmiyor. Bunlardan da istifade edilmesi için yeni tesisler oluşturacağız ve şehrimizde bu sektörde çalışan firmaları destekleyeceğiz. Açıkça ifade ediyorum, onlara destek vereceğiz, onlara tesis kazandıracağız ve bu kardeşlerimiz büyüyüp gelişecekler. Bunların zaten şuan bir pazarları var, desteklenmek istiyorlar. Biz de o desteği bunlara vereceğiz. Böylece Erzurum´da yeni bir sektör daha doğacak. Hayvan burada yetişiyor ama etle ilgili, sütle ilgili ulusal bir markamız yok. Şimdi süt ve süt ürünleriyle ilgili 2. Organize Sanayi Bölgesi´nde yer vereceğiz. Hepsine destek vereceğiz, ürünlerini marka yapıp tanıtacağız. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak buna öncülük edeceğiz. Şehrimizin değişik yerlerinde ve AVM´lerde satış mağazaları oluşturacağız. AVM´ler yerli ürünlerin satışı için yüzde 10 yer ayırmak zorunda. Süt ve süt ürünlerimiz buralarda pazarlanacak. Buradan müjdeliyorum. Bu şehirde organik süt ve süt ürünleri üretimi ile organik et ve et ürünleri üretimi yapacağız. Sadece organik hayvan kesimi yapılması için bir kesimhane yapacağız. Organik belgesi olacak ve bu etlerimizi de gerekirse büyükşehirlerde satışa sunacağız. Yine organik süt ve yoğurt üretimi yapılacak.?

 

?CUMHURİYET CADDESİ´NİN DE ÇEHRESİ DEĞİŞECEK?

Başkan Mehmet Sekmen, Cumhuriyet Caddesi´nde ?Prestij Cadde Projesi´nin en iyisini yapacağının müjdesini verdi. Sekmen, şöyle dedi: ?Cumhuriyet Caddesi´nde binaların cephe sağlıklaştırmasını yapacağız. Görüyorsunuz çok büyük bir tabela kirliği var. Cepheler tamamen elden geçirilecek, tek tip tabelaya dönülecek. Böylece Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bütün binalar temizlenecek. Hatta şehrimizin en büyük sıkıntılarından bir tanesi kar yağdığı zaman çatılarda buz sarkıtlarının oluşması ve kar kütlelerinin düşmesiydi. Bu zaman zaman yaralanmalara, ölümlere ve araçlarda maddi hasarlara neden oluyor. Bunu önlemek için çatılarda da düzenleme yapacağız. Yine Cumhuriyet Caddesi´ni Ulu Cami´nin önünden Üniversite Kavşağı´na kadar yeniden asfaltlayacağız. Asfaltımız çok yıprandı.  Diğer ana caddelerimizde de cephe sağlıklaştırması, kaldırım ve ağaçlandırma çalışmaları yapacağız.  Habib Baba ve Kasım Paşa arasında yeni bir cadde açacağız. Yeni bir parselasyon yaptık, yeni sokaklar açıyoruz. Yine Mumcu´da 15 metre genişliğinde bir cadde oluşturduk. Birkaç kamulaştırma kaldı. Gürcükapı projemiz tamam. Oradaki esnafımızla görüşerek, yeni oluşturduğumuz iş yerlerinden oradaki esnafımıza vererek, bir kısmını da karşılıklı bedel olarak anlaşarak Gürcükapı Cami´nin etrafını yenileyeceğiz. Altta bir otopark olacak. Otoparkın üzerinde iş yerleri ve bir çarşı oluşacak. Yepyeni bir Gürcükapı doğacak. Biz geldiğimiz zaman, ?Başkanım şehir karanlık, şehirde hareket kalmadı´ deniyordu. Bizim bütün çalışmalarımız şehirde hareketlenmeyi sağlamak, dışarıdan gelenlerin ilgisini çekmek, burada yaşayanların da ?Elhamdülillah şehrimizde bir güzellik oluştu, şehrimiz aydınlandı´ demelerini sağlamaktır.?

 

?ERZURUM TÜRKİYE´NİN İNCİSİDİR?

Başkan Sekmen, Erzurum´un marka bir kent olduğunu ifade ederek, ?Erzurum Türkiye´nin incisidir? dedi. Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: ?Erzurum marka şehirdir. Biz hizmetkârız. Bizim dönemimizde şehir merkezinde 5-6 tane belki daha fazla otopark devreye girecek. Yine buradan müjdeliyorum; 2-3 tane büyük cadde açacağız. Birisi Palandöken ilçemizde? Palandöken Kayak Merkezi yolunu Abdurrahman Gazi yoluna bağlayacak, TOKİ konutlarına bağlayacak büyük bir caddeyi hizmete açacağız. Arkadaşlar çalışmalara başladı. Erzurum Teknik Üniversitesi ile Kurt Deresi´ni birbirine bağlayan bir cadde daha açıyoruz. Şuanda kabasını aldık. Sanayi´den, Şükrü Paşa´dan gelen vatandaşlarımız Teknik Üniversite´ye, Havalimanı´na, Aziziye ilçemize gitmek istiyorlarsa hiç yukarı çıkmadan o caddeden kolayca ulaşabilecekler. İnşallah altyapısını bitirerek bu sene devreye sokacağız. Daha sonra da Yakutiye´nin alt tarafından büyük bir cadde yaparak Kombina´nın altından Teknik Üniversite´nin oraya bağlayacağız. Bunlar şehri geliştiren unsurlardır. Şehir merkezinde de içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu kanalları yapıyoruz. Çelik borularla şehrin altını inşallah donatacağız.?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli