´Kürtler için AK Parti´den daha iyi bir parti yoktur?

Yaklaşık 35 yıl aradan sonra Türkiye´ye dönüp, Diyarbakır´a gelen Kürdistan Sosyalist Partisi´nin (PSK) Genel Sekreteri Mesud Tek, ?Ben Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı olarak AK Parti düşmanlığı yapmasının, Kürtlerin çıkarına olduğunu düşünmüyorum. Ta

´Kürtler için AK Parti´den daha iyi bir parti yoktur?

35 yıl 6 ay aradan sonra Diyarbakır´a gelen Mesud Tek´i havaalanında çok sayıda partili karşıladı. Karşılamada iki çocuk Tek´e çiçek verdi. Vatandaşların yoğun sevgi gösterisinde bulunduğu Tek, daha sonra basın açıklaması yapacağı otele geçti. Tek, 35 yıl 6 ay aradan sonra Diyarbakır´a geldiğini belirterek, çözüm sürecinin Kürt sorununun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını savundu. 

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tek, "Çözüm Süreci"nin, Kürt sorunun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını ileri sürdü.

PKK´nın amacı KCK sistemi oluşturmaktı

Hükümetle PKK´nın beklentilerinin farklı olduğunu iddia eden Tek, şunları dile getirdi:

"Hükümetin amacı PKK´yı silahsızlandırmak, örgüte silah bıraktırmak ve ´Kürt sorununu biz çözdük´ demekti. Gördük ki bu başarılı olmadı. PKK ise bu süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK´nın amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı. Bunun için ciddi çabalar sarfetti. Hatta bazı yerlerde bunu hayata da geçirdi."

Tek, PKK´nın süreci "kendine yonttuğu" değerlendirmesinde bulunarak, "PKK´nın dışında KCK sistemini kabul eden, bu sistemde yer alan başka bir Kürt hareketi yok. Hiçbir Kürt hareketi, KCK sisteminin içinde yer almıyor" diye konuştu.

"Kürt hareketinin AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum"

"Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum" diyen Tek, şöyle devam etti:

"Böyle davranmanın Kürtlere bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Siyasi iktidara karşı mücadelemizi yürütürken, ´bu gitsin ama yerine kim gelsin?´ diye sormalıyız. Diyarbakır´dan Ankara´yı yönetme şansımız yok. AK Parti gidince kim gelecek? Onun bir karşılığı olmalı. 12 yıl önce AK Parti´den daha reformist ve daha iyi bir parti yoktu. Şimdi öyle mi, tartışılır. Ama gözü kapalı AK Parti düşmanlığını Kürtlerin çıkarları açısından doğru bulmuyorum."

"PKK, Kürt halkı değildir"

Tek, "Çözüm Süreci´nde sadece PKK´nın muhatap alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer bu süreçte sadece silahsızlanma konusunu ele alırsanız, ateşkesin muhatabı PKK´dır. Çünkü PKK´dan başka silahlı bir örgüt yok. Ancak amaç Kürt sorununun çözümüyse, bunun muhatabı tüm Kürt halkıdır. PKK güçlü, tabanı daha fazla olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK´nın dışında da Kürt hareketleri vardır. Onların da görüşleri dikkate alınmalıdır."

Tek, terör olaylarının PKK tarafından kırsaldan şehirlere taşınmasına ilişkin, "Barış taleplerimizde ısrar etmemiz, kararlı duruş sergilememiz gerekiyor. Eğer böyle yaparsak, sadece açıklamalarda değil, pratikte de bu talebimiz gösterilirse bu ülkeye barışı getiririz. Yeter ki barış isteyenler alana insinler. Sadece açıklamalarla yetinmeyelim. Barış yürüyüşleri yapalım. Ancak böyle barışı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

2003 yılındaki  kongrede o dönemki Genel Sekreter Kemal Burkay´ın kendi isteğiyle görevinden ayrılmasından sonra yerine Mesut Tek getirilmişti.

Toplantıya, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Fehmi Demir, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de katıldı. 

HABER 10


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

23.04.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:04
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:34
  • Salı 15.4 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli