Korkutan Hastalık! 3 Saniyede Bir Kişiyi Öldürüyor

Türkiye`de ölümlerle ilgili net bir bilgi olmasa da dünyada her üç saniyede bir kişi sepsis hastalığından ölüyor.

Korkutan Hastalık! 3 Saniyede Bir Kişiyi Öldürüyor

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, dünyada sepsisten her 3 saniyede 1 kişinin öldüğünü belirterek, "Türkiye`de sepsisin ne sıklıkta görüldüğü hakkında net bir bilgi yok. `Türkiye`de her sene 150-200 bin kişi sepsisten kaybediyoruz` diye tahmin ediyorum" dedi.

Necmettin Ünal, sepsisin halk arasında "kan zehirlenmesi" olarak yanlış adlandırıldığına değinerek, sepsisi, "enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek, ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması" şeklinde tanımladı.

Erken tanı ve tedavi yapılamaması, kaçınılmaz bir şekilde çoklu organ yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlandığını dile getiren Ünal, alınan önlemlere rağmen sepsisin görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 oranında artış gösterdiğini kaydetti.

Ünal, sepsisin, dünyada 30 milyon civarında insanı etkileyen ve 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekerek, "Dünyada sepsisten her 3 saniyede 1 kişi ölüyor ve yakın zamanda yapılan çalışmalar yoğun bakım ünitelerinde sepsis nedeni ile tedavi edilen hastaların üçte birinden fazlasının kaybedildiğini gösteriyor" diye konuştu.

Sepsisten ölüm oranlarının ülkeye, yoğun bakıma ve alınan önlemlere göre değişiklik gösterdiğini anlatan Ünal, şu bilgileri verdi:

"Ölüm oranları yüzde 30-60 arasında değişiyor. Bunun en ileri formu olan septik şok yani kan basıncının düzeltilemez şekilde düştüğü durumlarda ölüm oranı yüzde 80`lere kadar çıkıyor. Bu, hem halk sağlığı hem maliyet açısından ciddi problem. Çünkü Avrupa`da bir sepsis hastasının sadece hastane maliyeti 25 bin avro. Türkiye`de sepsisin ne sıklıkta görüldüğü hakkında net bir bilgi yok. `Türkiye`de her sene 150-200 bin kişi sepsisten kaybediyoruz` diye tahmin ediyorum."
Ünal, sepsisin sağlık çalışanlarının yanı sıra halka da tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, dünyada olduğu gibi Türkiye`de de sepsis görülme sıklığının yüzde 20 azaltılması hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı