Korgeneral Zekai Aksallı´nın dünden bugüne aldığı görevler

15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren Korgeneral Zekai Aksallı, TSK´daki kariyeri ve görevleriyle dikkat çekiyor.

Korgeneral Zekai Aksallı´nın dünden bugüne aldığı görevler

 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri´nde (TSK) 2013 yılından bu yana Özel Kuvvetler Komutanlığı yapan ve son kararnameyle Çanakkale´deki 2´nci Kolordu Komutanlığı´na atanan Korgeneral Zekai Aksallı, 15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştirmesinin yanı sıra Süleymanşah Türbesi´nin taşındığı Şah Fırat Operasyonu ve Suriye´de yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı gibi birçok kritik görevlerde önemli rol aldı.

Aksakallı, yönettiği Fırat Kalkanı Harekatı´nda Suriye´nin Azez kentinde geçen yıl canlı bomba saldırısından son anda kurtulmuştu.

Korgeneral Zekai Aksallı´nın dünden bugüne aldığı görevler

KROSÇU KOMUTAN

Erzurum´da dünyaya gelen 2 çocuk babası 55 yaşındaki Zekai Aksakallı, Erzurum Lisesi´nde okurken 17 yaşında Dünya Kros Şampiyonası´na katılıp TürkiyeŞampiyonluğunu kazandı, ardından Avusturya´da yapılan liseler arası Dünya Kros Şampiyonası´nda 397 sporcu arasında yarışı 27´nci sırada tamamladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki komando tugaylarında uzun yıllar görev yapan Aksakallı, terör operasyonlarında etkin rol aldı.

Korgeneral Zekai Aksallı´nın dünden bugüne aldığı görevler

ŞAH FIRAT OPERASYONU´NDA YER ALDI

2013 yılında Özel Kuvvetler Komutanı olarak atanan Zekai Aksakallı, Ahmet Davutoğlu´nun Başbakan olduğu dönemde, Suriye´nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü´nde bulunan ve Türkiye´nin kendi sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi´nin yine Suriye´nin Eşme Köyü´ne taşındığı 22 Şubat 2015 tarihinde düzenlenen Şah Fırat Operasyonu´nda görev yaptı. Darbe girişimine karşı, "Eşkiyalar başarılı olamayacaklar" sözleriyle tepki gösteren Zekai Aksakallı, geçen yıl 28 Temmuz 2016 tarihindeki Yüksek Askeri Şura´da tümgenerallikten korgeneralliğe atanmıştı.

DARBE GİRİŞİMİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Aksakallı, FETÖ´nün 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sırasında darbeci general Semih Terzi´nin vurulması emri verip gecenin seyrinin değişmesinde etkili oldu. Semih Terzi´yi öldürüp şehit olan Ömer Halisdemir´e ´vur´ emrini veren Aksakallı, darbe girişimini önleyen isimler arasında yer aldı.

FIRAT KALKANI´NI YÖNETTİ

Aksakallı, TSK´nın Suriye´nin kuzeyindeki terör örgütlerine yönelik geçen yıl 24 Ağustos sabahı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı´nın da başında yer aldı. Aksakallı, terör örgütü DEAŞ´tan temizlenen, Türkiye´ye komşu Suriye´nin Cerablus, Azez ve El Bab´daki harekatlarda sahada bulundu. Suriyeli aşiret liderleriyle görüşmeler yapan ve geçen Ramazan Bayramı´nda da terör örgütü DEAŞ´tan temizlenen El Bab´daki bir camide askerleriyle birlikte namaz kılan Aksakallı, minberde konuşma da yapmıştı.

(Zekai Aksakallı Paşa, El Bab´da askerleriyle bayram namazında)

Korgeneral Zekai Aksallı´nın dünden bugüne aldığı görevler

SUİKASTTEN SON ANDA KURTULDU

Harekat kapsamındaki şehitlerin cenaze törenleri ile yaralananları Gaziantep´teki hastanelerde ziyaretleriyle de bilinen Aksakallı, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Kilis´in karşısında bulunan Suriye´nin Azez kentinde geçen yıl bir canlı bomba saldırısını da son anda atlattı. Aksakallı, Özgür Suriye Ordusu´nun kontrol noktasındayken, yanına yaklaşan canlı bombanın üzerindeki patlayıcı düzeneğinin, son anda fark edilip teröristin etkisiz hale getirilmesiyle suikast girişiminden son anda kurtuldu.

Zekai Aksakallı, Milli Savunma Bakanlığı´nın dün Resmi Gazete´de yayımlanan kararnamesiyle Çanakkale´deki 2´nci Kolordu Komutanlığı´na atandı.

KAYNAK: ENSON HABER


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı