Kevelciler´de kentsel dönüşüm başladı

Büyükşehir Belediyesi, ?İnsan odaklı´ bir projeye daha imza atıyor. Türkiye´de örnek gösterilecek bir çalışma olan ?Kevelciler Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi´ hayata geçti.

Kevelciler´de kentsel dönüşüm başladı

 

 

Kamulaştırma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlarla anlaşma yoluna gidilerek ve kısmi kamulaştırma yapılarak gerçekleştirilen projede, semt sakinlerine ev ve işyeri verilmesi vatandaşları memnun etti. Başkan Mehmet Sekmen, ?Vatandaşlarımızla ortaklaşa harika bir projeye imza atıyoruz? dedi. Erzurum´da Büyükşehir Belediyesi´nin ?Vizyon´ projelerinden biri olan ?Kevelciler Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi´ uygulama işlemleri sonrası yıkımla başladı. Kentin en eski yerleşim yerlerinden biri olan bölgede dokuyu bozmadan gerçekleştirilmesi planlanan projede ekipler çalışmalarına başlarken, proje özellikleriyle dikkat çekti. Bölgenin geleneksel dokusundan ve yöresel mimarisinden uzaklaşmadan gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm çalışmasında semt sakinlerinin ortaklığı süreci hızlandırdı. Vatandaşlarla birebir görüşerek projenin hayata geçmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bölgenin kent estetiğine uygun olmadığını anımsatarak, özellikle deprem riskine karşı önlem almak amacıyla hareket ettiklerini bildirdi. Başkan Sekmen, ?Söz konusu alanda sit alanı bulunması nedeniyle projemiz, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun 3046 sayılı kararıyla onaylanmış ve Kelevciler´de şehir dokusunun korunmasına da katkı sağlanmıştır? diye konuştu.
 
GÖÇ ETMELERİNİ ÖNLEDİK
Bölgedeki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracaklarını kaydeden Başkan Sekmen, ?Kamulaştırma maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle vatandaşlarla anlaşma yoluna gidilerek ve kısmi kamulaştırma yapılarak projeye katılımları istenerek sürece başladık. Hak sahiplerinin alacakları kamulaştırma miktarlarına karşılık yeni projede sözleşme karşılığı konut veya ticaret alanlarından herhangi birinden alma fırsatı verildi. Bu yöntemle hem vatandaşın göç etmesi önlendi hem de üzerinde önemle durulan yerinde dönüşüm gerçekleştirildi? dedi.
 
TRAFİK RAHATLAYACAK
Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında bölge halkının hayat standartlarını yükseltmek ve daha güvenilir sağlıklı bir çevre oluşturmak için ilk adımın atıldığını kaydeden Başkan Sekmen, şunları söyledi: ?Proje alanı içerisinde, gerek yapı düzensizliği ve sağlığı, gerekse imar yönünden yapılan teknik incelemeler tamamlandı. Sadece bölge halkında sınırlı kalınmadan Erzurum genelini olumlu yönde etkileyecek 8 adet (7-10-15 metrelik) araç yolu açılarak şehir trafiğinde ulaşımı kolaylaştırmayı planlıyoruz. Ayrıca bölgede yapılacak konut altı otopark ile dar sokaklarda park sorununun önüne geçeceğiz. Bunların yanı sıra çalışma alanı sınırları içerisinde kalan tescilli yapılar ve cami alanları korunarak, genişletilerek yeniden düzenlenecek. Bu projenin hayat bulmasında desteklerini esirgemeyen semt sakinlerine teşekkür ediyorum.?
 
RAKAMLARLA PROJE
Kevelciler Kentsel Dönüşüm Proje Alanı: 37.000m²
Mevcut Daire Enkaz Alanı: 25.930 m²
Mevcut İşyeri Enkaz Alanı: 19.450 m²
Mevcut Daire Sayısı: 245 Adet
Mevcut İşyeri Sayısı: 168 Adet
 
KEVELCİLER DÖNÜŞÜM SONRASI PROJE HAKKINDA;
Konut Sayısı: 329 Adet
İşyeri Alanı: 13 bin 700 m²
Donatı Alanı (Park, Camii, Meydan vb.) Alanı: 6900 m²
Yol Sayısı: 8 Adet (7m-10m-15m)
I.Etap Proje Alanı: 7084 m²
I.Etap Park Alanı: 900 m² 
I.Etap/I.Kısım Proje Alanı: 2800 m²
I.Etap/I.Kısım Mevcut Bina Sayısı: 47 Adet
I.Etap/I.Kısım Mevcut Bağımsız Bölüm Sayısı: 93 Adet

I.Etap/I.Kısım Dönüşüm Sonrası Proje Hakkında;
Konut Sayısı: 40 Adet
İşyeri Alanı: 1520 m²
Park Alanı: 900 m²
Yol Sayısı: 3 Adet (7m-10m)

     


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.03.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 15:52
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:51
  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı