Kanuni 482 Yıl Önce Erzurum´daydı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle, Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman´ın kente gelişinin ve Erzurum´u yeniden mamur hale getirilmesi için verdiği fermanın 482´nci yıl dönümü kutlandı.

Kanuni 482 Yıl Önce Erzurum´daydı

 

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle, Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman´ın kente gelişinin ve Erzurum´u yeniden mamur hale getirilmesi için verdiği fermanın 482´nci yıl dönümü kutlandı. Kutlamalar kapsamında Narmanlı Cami´den başlayan atlı ve mehteranlı kortej yürüyüşü, Havuzbaşı kent meydanına kadar sürdü. Kortej yürüyüşüne Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Erzurum AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, "Erzurum tarihsel olaylar içerisinde en fazla yer kaplayan bir şehirdir. Bunu her zaman her yerde dile getiriyoruz. Bunu tarih kitaplarından da okuyoruz. Erzurum geçmişte ülkesine sahip çıktığı gibi 15 Temmuz darbe girişimin olduğu gecede sahip çıktı. Bu bundan sonrada hep böyle olacak inşallah" dedi. Erzurum´un Kanuni´den daha önce de Türk toprağı olduğunu söyleyen AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, "Tarihin bize gösterdiği yıl dönümlerinden birindeyiz. Kanuni Sultan Süleyman´ın Erzurum´u Osmanlı topraklarına kattığı yıl dönümündeyiz. Ancak bu bizi bir yanılgıya götürmesin bu topraklar o tarihten çok önceki yıllarda bile Türk toprağıydı" diye konuştu.
 
"Erzurum tarihin her döneminde önemli roller üstlenmiştir"
 
AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Erzurum´un tarihin her döneminde önemli roller üstlendiğini belirterek, "Erzurum, Selçuklu döneminde de özellikle Osmanlı Döneminde tarihsel olarak çok büyük roller üstlenmiştir. Kanuni´nin Erzurum´a gelişi ile Erzurum´un tarihteki değişimi bir kez daha tarih sayfalarında yer almıştır. 482 yıl önce yedi düvele hükmetmiş Osmanlı padişahı Muhteşem Süleyman Erzurum´a geldiğinde Erzurum doğunun kalesi durumuna gelmiştir" ifadelerini kullandı.
 
"Erzurum´un tarihinde ne varsa yad etmeye ant içtik"
 
Erzurum tarihinde bugünün önemli olduğu vurgusunu yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Erzurum tarihinde bugün çok önemli bir gündür. Tarihinde ve geçmişinde Erzurum için ne varsa onları yad etmeye ant içtik. Tarihini bilmeyen ve onlardan ders almayan milletler yok olmaya yıkılmaya mahkumdurlar. Şanlı ecdadımızın zaferleri ve kahramanlıkları ile övünç duyar ve onlardan ilham alırız" şeklinde konuştu.
 
"Erzurum 482 yıl önce inşa edildi"
 
Erzurum´un 482 yıl önce inşa edildiğini ifade eden Sekmen, "Bugün Erzurum için önemli olan bir tarihin geçmişte yaşanmış olanını tekrardan yad ediyoruz. Kanuni Sultan Süleyman´ın bugün Erzurum´a geliş günüdür. Erzurum´un yeniden inşa edilişinin 482´nci yıl dönümünü idrak ediyoruz. İstila ve savaşlarla yakılıp yıkılan kuş uçmaz kervan geçmez şehrimizi yüce Allah´ın takdiri ile yeniden ihya eden Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman işte bu özellikleri ile şehrimizin bu günlere gelmesine vesile olmuştur. Vilayetimiz bu nedenden dolayı Kanuni´ye çok şey borçludur" dedi.
 
Aydemir: 5 Eylül Erzurum için özeldir!
 
Törenlerde konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ?Erzurum Osmanlı Topraklarına katılmadan önce de Türk toprağıydı? dedi. Erzurum´un alfabesinin, elifbasının tarihi kayıtlar içerdiğine işaret eden Aydemir, ?Her vesile söylüyoruz ki, Erzurum tarihin yazdığı değil, tarih yazan kenttir. Bugün de, tarih yazdığımız zaman dilimlerinden birisine denk gelmektedir. Etkinliği tertip eden Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz.? değerlendirmesinde bulundu.
 
Ahlaklı bir milletiz
 
Millet olarak ahlaklı bir yapımızın olduğuna da vurgu yapan Aydemir, ?Biz tasın ittiği yerde bereket biter diyerek tası tarağı toplayıp ayrılan bir yapıdayız. Malumdur ki, Hatun Han, Şehitliğin hemen yanı başında bulunan gümüşlü kümbetin bulunduğu alanda bereket saçan çeşmenin tası ittiğinde yerleşim yerini Karaz Köyü civarına taşımıştır. Kanuni Sultan Süleyman´ın Erzurum´u Osmanlı topraklarına kattığı dönemlere denk gelen bir kesittir.? kaydını düştü. 

Tarihi bir güne şahitsiniz
 
Törenlerin çok tarihi bir anlamı olduğuna da değinen AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir daha sonra şunları söyledi, ?Şu an burada bulunan topluluk tarihi bir hale şahitlik ediyor. Zira, bundan sonra çok uzun yıllar sürecek etkinliğin ilkinde bulunmak büyük bir şanstır. Bundan dolayı sizleri kutluyorum.?
 
 

Anahtar Kelimeler: Kanuni Önce Erzurum daydı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli