HİKMET KARACA YİNE RASİM FIRAT VE EKİBİNİ TOPA TUTTU

Erzurum Matbaacılar, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ESOB´da yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

HİKMET KARACA YİNE RASİM FIRAT VE EKİBİNİ TOPA TUTTU

 

 

Erzurum Matbaacılar, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, ESOB´da yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Karaca, yazılı olarak yaptığı açıklamada; ?Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği´nde yasalar çerçevesinde başkan vekilliği görevimi yürütürken, Avrupa Birliği hibe programları çerçevesinde yapılan projelerde, birlik yönetim kurulu tarafından, Birlik Başkanı Rasim Fırat ve Birlik Genel Sekreteri Cüneyt Acır´a Avrupa Birliği Hibe projelerinin yürütülmesi için yetki vermiştik. Projeler için alınan malzemelerin eksik olduğunu tespit ettiğimde denetim yapma isteğimi birlik başkanına ilettim. Birlik Başkanı Rasim Fırat bu denetim isteğime şiddetle karşı çıktı ve denetim isteğimi kabul etmedi. Bende konuyu yönetim kuruluna taşıdım, yönetim kurulu üyeleri de denetim isteğimi kabul etmeyince 11.08.2008 tarihinde Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. (o tarihte birlikte başkan vekilliği görevim devam ediyordu.) Bu hareketimin sonucunda 10.09.2008 tarihinde birlik başkanı Rasim Fırat´ın teklifi ve yönetimin kurulu üyelerini yönlendirmesi ile başkan vekilliği görevinden alındım. (Başkan vekilliği görevinden alınmamın tek nedeni ise suç duyurusunda bulunmuş olmamdı.) Aşağıda açıklamalarımdan da anlaşılacağı gibi, birlik başkanı Rasim Fırat, resmi evrakta sahtecilik yapmak suretiyle, bütün projelerin malzeme alımlarının faturalarını şişirerek, aradaki farkı zimmetine geçirmiş ve bu uygulamayı bütün hibe projelerinde yapmıştır.?

TAKI-TASARIM PROJESİ´ndeki USULSÜZLÜK.

Hikmet Karaca, ?Savcılık soruşturmasında ve iddianamesinde Takı tasarım projesinin alımlarında 450 kilo oltu taşının yerine 50 kilo Rus taşı alınmış, 68 kilo has gümüşün yerine ise 8 kilo gümüş alındığı bilirkişi raporları ile tespit edilmiş ve faturaların tümünde sahtecilik tespit edilmiştir. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, Birlik Başkanı Rasim Fırat´ı tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk etmiş ve sabit adres sahibi olduğu için serbest bırakılmıştı. Aynı davada Şoförler Odası Başkanı ve birlik yönetim kurulu üyesi Hanefi Topçuoğlu Savcılık ifadesinde, ?gümüşü tanımayıp çöpe attığını söylemişti.? Bir diğer yönetim kurulu üyesi Fatih Çitçi ise savcılık ifadesinde, ?bir gün kursun yapıldığı yere gittiğini ve yerlerin gümüş artıklarıyla dolu olduğunu? söylemişti. Bu ifadeler tamamen birlik başkanının yaptığı usulsüzlükleri ve zimmeti kapatmaya yönelik ve uydurma ifadelerdi. Aynı soruşturma dosyasında Birlik başkanı Rasim Fırat, Mali Suçlarla Mücadele Büro Amiri Baş Komiser Mustafa Kemal Sarıkaya´ya, Projelerde yolsuzluk yaptığını açıkça itiraf etmişti. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, takı tasarım projesinde tespit ettiği zimmet ve usulsüzlükleri 20.08.2008 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı´na bir yazı yazarak diğer projelerde de benzer fiillerin işlenmiş olma olasılığı bulunduğundan, idari yönden soruşturma istemişti. Bu konuda benim de Sanayi ve Ticaret Bakanlığına birkaç kez müracaatım olmuştu.?

AYAKKABI İMALAT PROJESİ

?Ayakkabı imalatı projesiyle ilgili Erzurum´da denetim yapan Bakanlık Başmüfettişi Erdinç Kılıç tarafından hazırlanan suç duyurusu raporunda da yolsuzluk ve usulsüzlükler tespit edilmişti. Başmüfettiş Erdinç Kılıç´ın suç duyurusu raporuna paralel Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla alınan bilirkişi heyeti de raporunda da 33.319 Euro zimmet olmak üzere, 16.580 Euro da görevi kötüye kullanmak olarak tespit edilmiş ve Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca tayin edilen Başmüfettiş Nevzat ÖZDEMİR, Muh. İşl. Bilim Uzmanı Fahrettin ALİŞAR ve Sayıştay E. Denetçisi Bahattin SENEMOĞLU´ndan oluşan Bilirkişi heyetinin raporunda belirttiği ve akıbeti belli olmayan 33.319 Euro hariç, 16.580 Euro´nun da proje bitiminden dört yıl sonra ve başmüfettişin tespitinden sonra taksitler halinde ihale finans birimine birlik bütçesinden karşılanarak geri ödenmesi ise zimmetin ne denli açıkça yapıldığının bir göstergesidir. 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 59. Maddesinde; ?Esnaf ve Sanatkârlar meslek kuruluşlarının yetkili organlarının üyeleri ve genel sekreterleri ile personeli, görevlerini yerine getirirken görevleriyle ilgili suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden ve özellikle bu kuruluşların paraları ile para hükmündeki evrak, senet ve diğer malları aleyhine, bilanço, kesin hesap, rapor, diğer her çeşit evrak ve defterleri üzerinde suç işledikleri takdirde, bu suçlardan dolayı, adli olarak kamu görevlileri gibi yargılanırlar.? hükmü yer almaktadır. Aynı Kanunun 52. Maddesinin son fıkrasında ise; ?Esnaf ve Sanatkârlar meslek kuruluşları, milli güvenliğin, kamu düzeninin suç işlemesini veya devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, valilik tarafından faaliyetten men edilir. Faaliyetten men kararı, yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim kararını kırk sekiz saat içinde açıklar. Aksi halde bu idari karar kendiliğinden yürürlükten kalkar.? hükmü yer almaktadır.?

Hikmet Karaca daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü.
 
Günlerdir "RASİM FIRAT´ın YOLSUZLUKLARI? ile ilgili yazdıklarım, Başsavcılık, Mahkeme, Emniyet Müdürlüğü, Bakanlık Başmüfettişi ve Sayıştaycı Bilirkişi Raporları ile somut belgelere dayalı ve sadece gerçekleri içermektedir. Bütün bu yolsuzlukları ortaya çıkardığım ve Rasim Fırat hakkında suç duyurusunda bulunduğum tarihten bu tarafa hukuk mücadelem devam etmektedir. Erzurum Esnafının düştüğü ekonomik darlığa rağmen, Esnaf adına yapılan hibe projelerinde yolsuzluk yapanların ve yalancı şahitlerin yalan ifadelerine rağmen gereken cezayı almaları için elimden gelen mücadeleyi verdim ve vermeye de devam edeceğimden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
 
Ben usulsüzlükleri ve zimmeti ortaya çıkarmaya çalışırken, Rasim FIRAT ve YALANCI ŞAHİTLERİ bütün bu yolsuzlukları kapatmaya çalıştılar. Bu olayın iki tarafı var, bir tarafı ben, diğer tarafı da birlik başkanı Rasim FIRAT, genel sekreter ve diğer yönetim kurulu üyeleridir. Ben sadece kamunun ve tüyü bitmemişin hakkını korumak için onurumla tek başıma mücadele verdim, bütün bu pislikleri ve yaşanan rezaletleri kamuoyu ile paylaştım.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde onlarca hibe projesi yapılmıştır. Benim iki projede ortaya çıkardığım yolsuzlukların yüzlercesi daha vardır. ESOB´da yapılan bütün projeler mutlaka mercek altına alınmalı ve denetimden geçirilmelidir. Çünkü yolsuzlukların boyutunun benim ve kamuoyunun tahminlerinin çok daha üzerinde olabileceğini düşünüyorum.?
Saygılarımla...
 

 

 

 

 

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.03.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 15:52
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:51
  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı