Haydar Aliyev, Erzurum´da anıldı

Azerbaycan´ın ulusal lideri Haydar Aliyev, doğumunun 95. yılında Erzurum´da Atatürk Üniversitesinde düzenlenen ?Haydar Aliyev ve Türk Dünyası? adlı uluslararası sempozyumda anıldı.

Haydar Aliyev, Erzurum´da anıldı

 

 

Haydar Aliyev, doğumunun 95. yılında Atatürk Üniversitesinde düzenlenen ?Haydar Aliyev ve Türk Dünyası? sempozyumuyla anıldı.
 
Atatürk Üniversitesi ile Azerbaycan Diller Üniversitesinin ortaklığında, Nenehatun Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyum öncesinde; Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Khazar, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muharremov Salih Haydaroğlu, Haydar Aliyev adına düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.
 
Sergi açılışının ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Azerbaycan´da ve Türk dünyasında çok önemli bir yer edinmiş değerli devlet adamı Haydar Aliyev adına düzenlenen toplantının bir ayağının da üniversitemizde gerçekleştiriliyor olmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.
 
?Biz Bir Millet İki Devletiz?
 
Haydar Aliyev´in, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin pekiştirilmesinde çok önemli adımlar attığını belirten Rektör Çomaklı: ?İki ülke adına atılmış adımlar, bugün Türkiye-Azerbaycan arasındaki güçlü bağın adeta temelini oluşturmuştur. Ülkelerimiz arasında gittikçe güçlenen çok yönlü bağ, ekonomi, siyaset gibi pek çok alanda olduğu gibi kültürel ilişkilerimize de ayrı bir ivme kazandırmıştır. Zaman içinde İki ülke arasındaki yakınlık, yapılan çalışmalarla stratejik ortaklık düzeyine ulaşmıştır. Öyle ki, ülkelerimizin zaman zaman yaşadığı sıkıntılı günlerde bile bu kadim dostluğun sıcak etkilerini yüreklerimizde hissediyoruz.
 
Haydar Aliyev döneminde atılan bu kardeşlik köprülerinin günümüzde daha da güçlendiğini ve Türk dünyasında önemli bir yer tuttuğunu görmek bizim için son derece önemlidir. Nitekim dış dünyada yaşanan krizlerde Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin gücü derhal görünmektedir.
 
Uluslararası alanda Türkiye, Azerbaycan´ın müttefiki ve destekçisidir. Tabiatıyla Azerbaycan´ın da güçlü bir devlet olması Türkiye´nin dünya siyasetinde gücünün ve rolünün artması anlamına gelmektedir. Azerbaycan´ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir? ve Haydar Aliyev´in ifadesi ile ?Biz bir millet iki devletiz.?
 
Rektör Çomaklı: ?Türkiye-Azerbaycan İlişkileri Bugün En Üst Düzeydedir?
 
Azerbaycan´ın en güvenli siyasi müttefikinin Türkiye olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çomaklı: ?İki kardeş devletin cumhurbaşkanlarının karşılıklı resmi ziyaretleri sırasında çok yönlü işbirliğimizi içeren birçok önemli belge imzalanmıştır. Azerbaycan-Türkiye ilişkileri iki kardeş halkın çıkarlarına hizmet etmekle birlikte dünyada ve bölgede barışın ve huzurun sağlanması çalışmalarına da katkıda bulunmaktadır.
 
Türkiye-Azerbaycan ilişkileri bugün en üst düzeydedir. Bu ilişkiler stratejik bir nitelik taşımakta, dostluk, kardeşlik ilkelerine dayanmaktadır. Bizi bağlayan unsurlar tarihi kökler, kültürel ilişkiler, bizim geçmişimiz ve bugünkü siyasi çıkarlarımızdır. Dünyaya örnek teşkil eden bu dayanışma, kardeşlik ve dostluğumuzun devam ederek gelecek kuşaklara güzel bir miras olarak devredilmesini temenni ediyorum? dedi. 
 
?Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin Daha Güçlü Ve Sarsılmaz Biçimde Süreceği İnancım Tamdır?
 
Haydar Aliyev´in doğumunun 95.yılı vesilesiyle düzenlenen bu bilimsel buluşmada çeşitli ülkelerden, farklı şehirlerden gelen siz kıymetli misafirlerimizi şehrimizde, üniversitemizde ağırlamaktan son derece memnun olduğunu söyleyen Çomaklı: ?Değerli devlet adamı Sayın Haydar Aliyev adına, bilimsel ve kültürel kaynaşmaya vesile olan böyle bir uluslararası bilimsel konferansı düzenleyen düzenleme kuruluna teşekkür ederim.
 
Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha güçlü ve sarsılmaz biçimde süreceği inancımı tekrarlıyor, kardeş Azerbaycan´da 10 yıllık dönemde Devlet Başkanlığı görevinde bulunan ve çok önemli izler bırakan Sayın Haydar Aliyev´i doğumunun 95. yıldönümünde rahmetle anıyorum? diyerek sözlerini tamamladı.
 
Vali Azizoğlu: "Aliyev, Sovyetler Birliğinde Denge Unsuruydu"
 
Haydar Aliyev´in Türk milleti için büyük bir devlet ve siyaset adamı olduğunu vurgulayan Vali Seyfettin Azizoğlu, "Büyük Türk milleti tarihinin her döneminde büyük liderler yetiştirmiştir bu liderlerden birisi de komşumuz Azerbaycan´daki Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev´dir. Azerbaycan´ın bağımsızlığıyla birlikte Azerbaycan´da demokrasinin kesintiye uğradığı dönemde Azerbaycan´ın başına geçiyor. Azerbaycan´da demokrasiyi inşa etmesinin yanında aynı zamanda ortaya koyduğu devlet düzeni ile birlikte Azerbaycan´ın bölgede gelişme, kalkınma ve huzur içerisinde olmasını temin etmiştir. Türk millete tarihinin zor zamanlarında böyle devlet adamları çıkarma özelliğine sahiptir. Bu sempozyum vesilesiyle de Haydar Aliyev´e Allah´tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.
 
Başkan Sekmen: "Gönüllere Taht Kuran Bir Devlet Lideri"
 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, "Tek millet 2 devlet ülküsüne gönül veren değerli dostlar Türk dünyasının bilge liderini Haydar Aliyev´in 95. yaş günü anısına böyle bir program düzenlenmiş olan Atatürk Üniversitesi Rektörü´ne teşekkürlerimi sunuyorum. Her milletin kendine has liderleri vardır. Biliyoruz ki Azerbaycan halkının çok önemli devlet adamlarından biri Haydar Aliyev. Türk dünyasına gönül vermiş gerek Türkiye Cumhuriyetinde gerek Azerbaycan´da halklar arasında gönüllere taht kuran bir devlet lideri. Biz de bu isimlerin yaşatılması adına ve dostlukların daim olması adına Erzurum´da Büyük bir Haydar Aliyev Parkı yaparak hizmete soktuk. Burada büyük bir caddemize de Azerbaycan-Bakü Caddesi ismi vererek bu dostlukları yaşatmak istedik" dedi.
 
Prof. Dr. Muharremov ?Atatürk Üniversitesine teşekkürlerimi sunuyorum?
 
Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muharremov Salih Haydaroğlu ise, "Haydar Aliyev doğduğunda Türk dünyası için çok önemli bir şahsiyet olmuştur. Azerbaycan anayasası kabul edildiğinde Azerbaycan´ın resmi Azerbaycancadır diye madde koydurmuştur. Bunun sebebi onun öz diline olan sevgisiydi. Bizim milli bayramlarımız milli günlerimiz Haydar Aliye sayesinde yaşatıldı. Böyle bir sempozyum düzenleyen Atatürk Üniversitesine teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
 
Açılış konuşmalarından sonra Haydar Aliyev´in hayatını anlatan slayt gösterimi yapıldı ve ardından sempozyuma geçildi.
 
?Haydar Aliyev ve Türk Dünyası? programı Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde iki gün boyunca devam edecek.

Anahtar Kelimeler: Haydar Aliyev Erzurum anıldı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli