Haşmet Babaoğlu`dan can alıcı soruya yanıt

Türkiye`nin son 10 yılda yaşadıklarını seçim atmosferine yansımasını kaleme alan Sabah Yazarı Haşmet Babaoğlu, muhalefetin kritik yanlışlarını sıraladı, "7 Haziran`da halk gerçekte neyi oylayacak?" sorusunun net bir yanıtını verdi.

Haşmet Babaoğlu`dan can alıcı soruya yanıt

Seçimlere artık 30 günden az bir süre kaldı. Partiler seçim meydanlarına indi, halktan oy istiyor. Muhalefet, özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi, seçim kampanyasını ekonomi üzerine kurmuş durumda. Böyle istiyor CHP ama, istedi diye böyle olacağı anlamına gelmiyor. Çünkü halk nezdinde yapılan ekonomik vaatlerin olumsuz bir çağrışımı var. Haşmet Babaoğlu bugünkü yazısında "Halka sorarsan, bunu söyleyecek ve yakınacaktır. Fakat bir de "kimin adaletine ve kimin ekonomi politikasına güveniyorsunuz?" diye bir soru var." hatırlatmasında bulundu.

Ekonomik vaatlerin 7 Haziran milletvekili seçimlerinde temel belirleyici olmayacağını öne süren Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu, "seçmenin çok geniş kısmı bir kez daha partiler üzerinden kendi dünya görüşünü, bu ülkedeki "yer"ini, kimliğini ve elbette geleceğe dair hayallerini oylayacak." görüşünü okurlarıyla paylaştı.

İşte Babaoğlu`nun "Seçmen neyi oylayacak?" başlıklı bugünkü yazısı...

Son günlerde sık dile getirilmeye başlanan bir soru var...

Bu seçimde ekonomi başrolde mi?

Cevap bana göre açık.

Lafı dolandırmaya gerek yok.

Eğer son dakikada apaçık ve gürültülü bir kriz durumu oluşmayacaksa... Ekonomi bu seçimde de başrolde olmayacak!

Biliyoruz, AK Parti karşıtı cephe böyle olsun istiyor. Biliyoruz, muhalefet hesaplarını "seçmenin gözünde ekonomi başrolde" tezine göre yaptı..

Peki ya gerçek?

Onu da şöyle anlatayım...

Eğer Gezi kalkışması ve paralel darbe girişimi olmasaydı...

Eğer muhalefet 2011`den bu yana geçen zaman içinde milletin değerleriyle arasını daha da çok açmasaydı...

Muhalefetin bugün önde gelen isimleri Türkiye`yi dışardan sıkıştırmaya çalışanların içerideki "bayileri" olarak çalışmasalardı...

Belki şimdi daha mutedil bir siyasi atmosfer oluşurdu ve seçmenin zihninde ekonomiye dair problemler ile çözüm önerileri ön sıraya geçerdi.

***

Kimse kusura bakmasın...

Anket için sahaya çıkan ama soru sorduğu insanı aptal sanan üniversite araştırmacılarının araştırmaları bir kulağımdan girer, ötekinden çıkar!

Tabii ki, işsizlik ve gelir adaletsizliği bu ülke insanının gündelik hayattaki birincil sorunudur. Sorarsan, bunu söyleyecek ve yakınacaktır.

Fakat bir de "kimin adaletine ve kimin ekonomi politikasına güveniyorsunuz?" diye bir soru var.

Bu sorunun cevabını aradığınızda işin renginin anında değişiverdiğini görürsünüz.

Uzun lafın kısası...

Şimdilerde muhalefete hâkim olan bakış 2002 öncesinde halkın siyaset sahnesini dışardan izlediği ve sürekli ehven-i şer oylar verdiği dönemlere aittir.

***

Sonuçta, yine aynı şey olacak...

Medyada bazı kalemler anketleri ve araştırma sonuçlarını şehvetle yorumlamayı sürdürürken seçim günü geliverecek.

Ve seçmenin çok geniş kısmı bir kez daha partiler üzerinden kendi dünya görüşünü, bu ülkedeki "yer"ini, kimliğini ve elbette geleceğe dair hayallerini oylayacak.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı