Et fiyatlarına yeni zam kapıda!

Kurban Bayramı´na iki ay kala et fiyatlarının artması yine gündemde. Sektör temsilcileri çözümün ise ithal ette olduğunu söylüyor.

Et fiyatlarına yeni zam kapıda!
Ramazan ayında iki kez zamlanarak kilosu 40 liraya ulaşan kırmızı et için şimdi de Kurban Bayramı alarmı verildi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların hayvan azlığı ve kurbanlık piyasasını bekleyen besicinin elindeki hayvanı kesime göndermemesinden kaynaklandığı iddia etti. Bılıkçı, çözümün ise karkas et ithalatından geçtiğini ifade etti.
 
BESİCİLER FIRSATÇILIK YAPIYOR
 
Ulusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına göre ülke genelindeki kesimhanelerde Ocak ayında 20 lira olan yağsız dana eti, Temmuz sonunda 25 liraya ulaştı. Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat´ta ve Erzurum´da ise fiyatlar 26 lirayı aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar 40 lira ve üzerinde seyretti.
 
Ülkedeki hayvan açığının kapatılmaması nedeniyle kırmızı et fiyatlarının yaklaşık iki yıldır arttığını belirten Mustafa Bılıkçı, ?Besi hayvanı ithalatına belli oranda yerli hayvan besleme şartı getirilmesi nedeniyle ithalat düştü. Mayıs´ta ise kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen tüketim artışıyla fiyatların yükselmesinin önüne geçilemedi? şeklinde konuştu.
 
140 BİN HAYVAN AÇIĞI VAR
 
"Yılın ilk yarısında toplam 40 bin baş olan besi hayvanı ithalatı, kısıtlamanın kalkması sonrası iki ayda 80 bine çıktı. Ancak bu yeterli değil. Tahminlerimize göre 140 bin baş hayvan açığı var? diyen Bılıkçı, besicilerin fırsatçılık yaptığını vurguladı. 
 
Fiyat artışı nedeniyle perakende satışlarda da sürekli düşüş yaşandığını dile getiren Bılıkçı, ?Karkas et ithalatına hep karşı çıktık ama artık gerekli" dedi.

´KURBANLIK FİYATLARI ARTACAK´

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman ise her yıl iki bayram arası dönemde talep artışı nedeniyle fiyat baskısının oluştuğunu, besicinin kurbanlık piyasasını görmek için elindeki yetişmiş hayvanı tuttuğunu, bunun da fiyatları artırdığını söyledi. 

Kesimhanedeki et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi 30 lirayı bulacağını savunan Arman, perakende de 40 lirayı aşan fiyatlar nedeniyle tüketimin azaldığına dikkati çekti.
 
YETİŞTİRİCİLER ETKİLENMEMELİ
 
Kurbanlık büyükbaş fiyatlarının yüksek olacağını ifade eden Arman, "Kurbanlıkta talebin küçükbaşa yönelmesi bu hayvanların da fiyatını artıracaktır. Bize göre fiyat artışına kesin çözüm karkas et ithalatının yapılması ve yetiştiriciye de olumsuz etkilemeden piyasaya denge getirilmesidir" diye konuştu.


MİLLET GAZETESİ


Anahtar Kelimeler: fiyatlarına yeni kapıda

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

18.04.2024

  • İMSAK 03:55
  • GÜNEŞ 05:26
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:28
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli