Erzurum`da Efkan Ala`dan sözde soykırım tepkisi

İçişleri eski Bakanı ve Erzurum Milletvekili Adayı Efkan Ala, Azeri gazeteciler ile buluştu

Erzurum`da Efkan Ala`dan sözde soykırım tepkisi

İçişleri eski Bakanı ve Erzurum Milletvekili Adayı Efkan Ala, Azeri gazeteciler ile buluştu. Avrupa ülkelerinin sözde soykırım iddialarına desteğini değerlendiren Ala, Soykırım görmek istiyorsanız, Hocalı'ya bakacaksınız, kendi gaz odalarınıza bakacaksınız. Saray Bosna'da Avrupa'nın ortasında Srebrenitsa'ya bakacaksınız” dedi. Bakü Basın Müşaviri Habil Aliyev de Azerbaycan ile Türkiye'nin kardeşliğinin daha da aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak ve görüşmeler yapmak için Erzurum'a gelen 12 kişilik Azeri Basın Heyeti, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ile bir araya geldi. Azerbaycan ve Türkiye'nin coğrafi konum olarak önemli bir bölgede olduğunu dikkat çeken İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, iki devletin iş birliği içinde olduğu sürece, bölgede etkinliklerinin artacağını söyledi. Ala, Biz yüreği aynı atan, aynı olaylar karşısında aynı tepkiyi gösteren, aynı hisleri duyan bir milletiz. Şu anda arada başka coğrafi sınırların olması, bizim yüreğimizin arasında da sınır olduğu anlamına gelmez. Yüreklerimiz, düşüncelerimiz, hissiyatımız arasında her hangi bir sınır yok. Onun için Erzurumlular olarak kardeşleriniz olarak, Türkiye olarak sizlerle birlikte olmaktan özel bir haz, memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Azerbaycan'la Türkiye iki önemli devlet bölgesindedir. Tek millet ama iki devlet. Biz ne kadar çok iş birliği yaparsak, dışarıya o kadar güçlü yansır. Dışarıya ne kadar güçlü yansır ise, içerde kendi işimizi o kadar çok başarılı yapma imkânı doğar. Bu zaviyeden önce bu iş biriliğimizin, kardeşliğimizin, sürekli gereğini yapmak gerekir” dedi.
 
‘Kendi gaz odalarına baksınlar'
Son zamanlarda bazı ülkelerin sözde soykırım iddialarına destek açıklamalarını eleştiren eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Soykırım görmek istiyorlarsa kendi gaz odalarına baksınlar” ifadelerini kullandı. Bu iftiralara karşı birlikte durmanın gerektiğini anımsatan Ala, sözlerine şöyle devam etti:
Görüyorsunuz son zamanlarda yine bazı ülkeler, Papa, Avrupa Birliği Parlamentosu soykırım iftirasını gündeme getirdiler. Biz onu aynen iade ettik. Şiddetle reddediyoruz, iade ediyoruz nitekim iade ettik. Ama biz gündeme getirmesek kimse Hocalı katliamını gündeme getirmiyor. Yüzlerce insanımız orada şehit oldu. Erzurum'dayız şu anda koca bir Devleti Ali Osmanlı savaştayken, yedi düvel bize saldırmışken, içerde o zamana kadar Millet-i Sadıka diye adlandırıldığı bir topluluk harekete geçti ve büyük hadiseler oldu katliamlar oldu. O katliamları yapanları alıyoruz, bir yerden yine kendi yönetimi içersinde ki Suriye'ye, Filistin'e, Lübnan'a, Orta Doğu'ya götürülüyor. Kendi toprağından kendi toprağına göç ettiriyor, orada konuşlandırıyor. Buna utanmadan sıkılmadan, soykırım diyebiliyorlar. Bizde diyoruz ki, soykırım görmek istiyorsanız, Hocalı'ya bakacaksınız, kendi gaz odalarınıza bakacaksınız, Saray Bosna'da Avrupa'nın ortasında Srebrenitsa'ya bakacaksınız. Bizim tarihimizde, bizim kültürümüzde böyle bir kavram böyle bir ifade yoktur. Bu iftiralara karşı durmanın en güçlü yolu da kardeşliğin gereğini yapmaktır. Her yerde bu meselelerin doğrusunu anlatmak, her yerde yanlışlara karşı çıkmak ve bir millet olduğumuzu hiç unutmamak, aynı mefkûre için çalışmak, gençlerimize bunları anlatmak ve aşılamaktır. Çünkü biz büyük bir geçmişin de mirasçısıyız. Herkes bilsin, dünya ailem bilsin ki Azerbaycan'a yapılan, Türkiye'ye yapılmıştır. Türkiye'ye yapılan bir şey Azerbaycan'a yapılmıştır. Bu kardeşliğimiz devam ettiği sürece, hiçbir iftira yalan bize etkili olamaz, bizde bir gedik açamaz. Allah'ın izniyle hepinsin üstesinden geliriz. Bu güne kadar geldiğimiz gibi, bundan sonra da yolumuza devam ederiz. Bizim ayrımız gayrımız yok. Bizim birliğimizi bütünlüğümüz aynı duyguları hissedişimiz vardır.”
 
‘Faaliyetlerimizi aktif hale getirelim”
Azerbaycan ve Türkiye'yi iki farklı bedende bir can olarak nitelendiren Bakü Basın Müşaviri Habil Aliyev, bu konuşmaları daha da aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Aliyev, Sadece birlikte olmakla kalmamak faaliyetlerimizi aktif hale getirmemiz lazım. Bu konuda, karşılıklı seferler bence daha etkili olur. Kendi gerçeklerimizi, dünya kamuoyuna daha etkili bir şekilde anlatmak adına, basına çok büyük görevler düşüyor. Burası Ermeni mezaliminin en sık yaşandığı bölge. Azerbaycan'da tabi ki Ermeni mezalimini her zaman yaşandığı bir şehirdir. Hocalı'da bir soykırım gördük. Burada da soykırımı gördük. Fakat ikili standartlar verdiler. Osmanlı bütçesinde çifte standartlar. Bunu görmek istemiyorlar. Görmek istemediklerinden dolayı onlar, gerçeği ters düz ederek soykırıma uğradıklarını söylemişler. Biz şimdi inşallah Kars ve Iğdır'da da olacağız. Elimizden geldiği kadar ufak tefek üzerimize ne düşerse onu yapmaya hazırız” dedi.
Bir pastanede gerçekleştirilen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, işadamı Ali Demirhan, Azeri ve Erzurumlu gazeteciler katıldı.

YENİKUŞAK/MELEK ALLİOĞLU


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı