ERZURUM´DA MERALAR ŞENLENİYOR

Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında ıslah edilen Narman İlçesi Sülüklü Mahallesi Merası, düzenlenen törenle otlatmaya açıldı.

ERZURUM´DA MERALAR ŞENLENİYOR

Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında ıslah edilen Narman İlçesi Sülüklü Mahallesi Merası, düzenlenen törenle otlatmaya açıldı.
Mera açılış törenine, Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özcan Yıldırım, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Binali Çomaklı, Prof. Dr. Mustafa Tan, Defterdar İsmet Tapar, Orman Bölge Müdürü M. Salih Çetiner, Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Uygar Us, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selahattin Karslı, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Reis Demir, Kadastro Müdürü Hakkı Yetişir, Milli Emlak Müdür V. Hasan Kılınç, Gıda Kontrol Laboratuar Müdürü Mehmet Gün, Mera Komisyon Üyeleri, Akademisyenler, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Narman İlçesinden Muhtarlar ile köy halkı katıldı.
Törenin açılışında ıslah projeleri hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Binali Çomaklı; ?Ülke hayvancılığı için çok önemli olan meralarımızın bilinçli kullanımı ve otlatma periyoduna dikkat edilmesi gerektiği vurgusu yapmıştır. Erzurum ilindeki kültür ırkı hayvan sayısı bakımından Narman ilçemiz ilk sıralarda yer almaktadır. Yapılan bu hayvancılıkta daha iyi verim alabilmek için yetiştiricilerimizin kaba yem açığını gidererek; meralar üzerindeki baskıyı azaltmalıdırlar. Islah çalışmalarındaki amacımıza uygun bir şekilde meralarımızı koruyarak ve de verimini artırarak, bu doğal kaynaklarımıza sahip çıkmayı planlamaktayız. Özellikle önümüzdeki süreçte mera ıslah projesi uyguladığımız yerlerde sürü yönetimi eğitimini de işin içine katarsak daha başarılı olacağımızı umuyorum? dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Özcan Yıldırım konuşmasında; ?Bölgemizdeki en önemli ekonomik faaliyet, hayvancılık faaliyetidir. Hayvancılıkta ise en büyük girdi kaba yem teminidir. Bölgede kaba yem teminin en ucuz ve mümkün yolu ise sahip olduğumuz meralardır. Kısaca meralar, geçimimizin de temelini oluşturuyor. Bu gerekçelerle; meralarımızı gözümüz gibi korumalıyız ve verimini artırmalıyız. Bunun yolu da meraların planlı bir şekilde yönetilmesinden geçiyor.
Bakanlık olarak ıslah ve amenajman projesi uyguladığımız meralarda; sıvat, ağıl, gölgelik, çoban evi, tuzluk, kaşınma yerleri vb. gibi bir kısım düzenleyici yapılar kurmaktayız, ihtiyaç duyulan bölgelerde gübreleme yapılmakta, münavebeli otlatma sağlanmakta, yine ilkbahar erken ve sonbahar geç otlatmayı önlemek için çiftçilerimize kaba yem ihtiyacını karşılamak için yem bitkileri ekim desteği sağlamaktayız.
Bu çerçevede, Erzurum ili genelinde bugüne kadar 15 köyde 255 bin dekar alanda ıslah ve amenajman projeleri uyguladık, 4 köyde ise projelerimiz devam etmektedir. Bu projeler kapsamında; yaklaşık 8 bin dekar yonca, korunga, macar fiği, silajlık mısır ve tritikale ekilişi yapıldı. Uygulama sahalarımızda gübre ihtiyacı tespit edilen 63.000 dekarlık alanda toplam 1.500 ton gübre kullanılmıştır. Yine sıvat, hayvan yatakları, çoban kulübeleri, gölgelik, tuzluk vb. gibi 500 civarında yapı inşa edilmiştir. Ayrıca bu projelerimizden Narman İlçesi Şekerli Köyü Merası projemize, Bakanlıkça Altın Bayrak Ödülü verilmiştir. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? diye konuştu.

ERZURUMFLAŞ


Anahtar Kelimeler:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı