Erzurum´da İcralık mı?

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle borcunu ödeyemeyen vatandaş icra dosyalarıyla cebelleşiyor.

Erzurum´da İcralık mı?

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle borcunu ödeyemeyen vatandaş icra dosyalarıyla cebelleşiyor. 

İcra dairelerinde on binlerce dosya çözüm için mahkemede bekliyor. Adliye´deki icra dosyalarının sayısı her geçen gün artıyor. İcra dosyalarında patlama yaşanıyor. Sayıları onbinlerle ifade ediliyor. İcra daireleri yoğunluktan çözüm üretemiyor. Bu nedenle yılda işleme konulan dosya sayısı 150 bini buluyor. Dosyalardan adım atacak yer kalmadı. Karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılması, kredi ve kredi kartı kullanımının artması dosyadaki artışta önemli bir neden olarak gösteriliyor. İcra dairelerinde çalışanlar artan iş yükünden şikayetçi. Çalışanlar ve borçlular düzenleme istiyor.

DOSYA SAYISI SÜREKLİ ARTIYOR

İcra dosyalarıyla ilgili bilgiler veren Konya Adliyesi 12. İcra Dairesi Müdürü Davut Küçükdağı, icra dairelerinde ciddi bir dosya yığılmasının olduğunu belirtti. Küçükdağı, "İcra dairelerine, ekonomi iyi de gitse, kötü de gitse yine dosya geliyor. Fark etmiyor. Ekonomi iyi gittiğinde vatandaş iş yapmak için borçlanıyor. Sonra borcunu ödeyemediği için dosya bize geliyor. Ekonomi kötüye gittiğinde de vatandaş borcunu ödeyemiyor. Dosya icraya geliyor. Dolayısıyla gelen dosya sayısı sürekli artıyor. Adalet Bakanlığı yığılmayı önlemek için bir proje geliştirdi. Proje bir kaç ilde hayata geçirildi. Projenin amacı icra hizmetlerinin etkililik ve verimliliğini artırmak üzere icra dairelerinin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi. Proje temelinde icra ve iflas daireleri 6 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar sırasıyla şöyle; danışma ve kalite yönetimi bürosu, esas ve aile bürosu, haciz bürosu, mali işlemler bürosu, satış bürosu ve dosya-arşiv bürosu. Proje ile yeni çalışma ortamları oluşturulmuş olup, tüm işlemler dijital ortamda gerçekleştirilmekte, bürolarda kurulan ön bürolara ile vatandaşlar ve avukatlara buradan cevap verilmekte, böylelikle bürolarda çalışan diğer personel vatandaş ve avukatlarla karşılaşmayarak, sakin ve kargaşadan uzak bir ortamda çalışılmaktadır. Ancak bu projenin sağlıklı işlemesi için de büyük bir alan lazım. Mevcut binalarda proje zor çalışır" dedi.

KREDİ KULLANANLAR ZOR DURUMDA

En çok dosyanın bankalardan geldiğini söyleyen Küçükdağı, iş yükünün fazla olmasından yakındı. Küçükdağı, "Şahsi görüşüm bir sistem noksanlığı var. Yer darlığı ve personel yetersizliği bulunuyor.

Tapu veya bankada bir sistem var. Oraya giden vatandaş sıra numarasını alıyor ve bekliyor. Sırası gelen işlemini yapıyor. Kiminle işini halledeceğini de önceden belirliyor. Ancak icrada böyle bir durum sözkonusu değil. Adliye´deki 12 icra dairesine her yıl 12 bin dosya geliyor. Bunların bir kısmı çözüme kavuşturuluyor bir kısmı kavuşturulamıyor. En çok dosya bankalardan geliyor. Bankadan borçlananların sayısı her geçen gün artıyor. Bankalar borcunu ödemeyenleri bize havale ediyor. Tazminat ve nafaka ile ilgili de dosya fazla" sözlerini kullandı.

Memlekethaber.com


Anahtar Kelimeler: Erzurum İcralık

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

16.04.2024

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:29
  • ÖĞLE 12:20
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:25
  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı