ERZURUM´A ÖZEL DOSYA

1 Kasım´daki seçimde tek başına iktidar hedefleyen AK Parti, özellikle MHP´ye kıl payı kaptırılan milletvekillikleri ve bölgeye ağırlık verecek.

ERZURUM´A ÖZEL DOSYA

AK Parti, yarın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) teslim edilecek milletvekili aday listeleri için harıl harıl çalışıyor. 7 Haziran seçimlerindeki listelere milletvekili sayısını 276´nın üstüne çıkartacak "can alıcı dokunuşlar" yapmayı hedefliyor. Bunun için MHP´ye kıl payı kaptırılan milletvekillikleri ve bölgeye ağırlık verilecek. Bölgede listelerin yarıya yakın değişmesi bekleniyor. AK Parti´nin oluşturduğu komisyon 1 Kasım seçim listelerine şekil vermeye ve partiye yeniden tek başına iktidar yolunu açacak iddialı bir liste ortaya çıkarmaya çalışıyor. AK Parti´nin en az 280 milletvekili ile tek başına iktidar olması için listeler ile ilgili yapılan çalışmalar şöyle: 

 12 İL SİL BAŞTAN: 
AK Parti, 7 Haziran seçimlerinden sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 12 ile yönelik özel bir çalışma yaptırdı. Oy kaybının gerekçelerini araştırdı. Bölgede, PKK baskısının, sandıklara yeterince sahip çıkılamamasının oy kaybında etkili olduğu belirlendi. Bunların yanı sıra aday listelerinde yapılan yanlışların da bölgede en az 6-7 milletvekilinin HDP´ye geçmesinin yolunu açtığı sonucuna varıldı. Bu illerde kimlerin aday olması gerektiği tek tek halka soruldu. Listelerde yarıya yakın bir değişiklik yapılması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz´ın Bingöl´e kaydırılırken Diyarbakır´da liste başına Mehdi Eker´in yazılması bekleniyor. 

 81 İLE ÖZEL DOSYA: 
81 il için de özel dosya hazırlandı. 24. Dönem ve 7 Haziran seçimlerinde Meclis´e giren milletvekillerinin illerdeki karşılığı, sevilip sevilmedikleri, oy getirip getirmediklerine bakıldı. Bundan yola çıkarak tepki çeken, toplumda karşılığı olmadığı için oy kaybına neden olan isimler listeden çıkartılacak. Bunların yerine teşkilatın da seçimlerde çalışmasını sağlayacak yeni isimler listelere eklenecek. 

 MHP´DEN GERİ ALINACAK: 
AK Parti, son seçimde küçük oylarla 18-20 milletvekili kaybetti. Kamuoyunda sanılanın aksine kıl payı giden vekilliklerden sadece biri Van´da HDP´ye geçti. Birkaç milletvekilliği CHP´ye giderken çoğunluk MHP´ye kaydı. En önemli hedef olarak buralardaki vekillerin geri alınması olarak belirlendi. Adaylar, seçim propaganda çalışmaları bu kapsamda belirlenecek. Listelerde MHP´ye sıcak gelecek isimlere yer verilecek. 

 GEÇERSİZ OYLAR: 
AK Parti´nin hesaplamalarına göre geçen seçim bağımsız adayların oy pusulalarının altına yerleştirilmesi sonucu sadece İstanbul´da 400 bin civarında AK Parti oyu geçersiz sayıldı. Pusulada yapılan değişiklikle bu oyların tekrar AK Parti´ye geleceği hesaplanıyor. 

Sabah


Anahtar Kelimeler: ERZURUM ÖZEL DOSYA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

23.04.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:04
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:34
  • Salı 15.4 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli