Erzurum Lala Paşa Cami Cemaatiyle Buluşacak

Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nce bir süre önce restore çalışmaları başlatılan tarihi Lala Mustafa Paşa Camisinin ramazan ayı ile birlikte yeniden ibadete açılması planlanıyor.

Erzurum Lala Paşa Cami Cemaatiyle Buluşacak

 

 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nce bir süre önce restore çalışmaları başlatılan tarihi Lala Mustafa Paşa Camisinin ramazan ayı ile birlikte yeniden ibadete açılması planlanıyor. Restore çalışmalarında sona gelinirken, çalışmalar kapsamında yaklaşık 1 milyon 635 bin TL harcama yapıldı. Yapılan restore çalışmalarının ardından tarihi camide 2 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek.

1 MİLYON 635 TL HARCANDI

Cami Restorasyon bedeli olarak yaklaşık 1 Milyon 635 Bin lira harcandı. Cami alttan ısıtmalı olarak yapıldı. Mevcut ahşap olan minber sökülerek yerine tamamen mermerden yapıldı. Cami halıları Gaziantep´te hayırsever bir vatandaş tarafından alındı. Camide belli başlı değişiklikler olarak çatı saçaklarının dışa 50 santimetre uzatılması ve çatı 2 mm kalınlığında kurşun kaplama yapıldı. Caminin ahşap kapı ve pencereleri aslına uygun onarıldı. Minare gövdesindeki erimiş taşlar sökülerek, taş kaplamalar yapıldı. Cami beton üzerine çam keresteden, kadronlu ahşap döşeme yapıldı. Elektrik tesisatı ile makine tesisatı yenilendi.

LALA PAŞA CAMİ

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camisi, Sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı olan ve 1570 yılında Kıbrıs Serdarlığı sırasında gösterdiği başarısından dolayı ?´ Kıbrıs Fatihi ?´ olarak da anılan ?´ Lala´´ ünvanlı, ( şehzadeliğinde II. Selim´e lalalık etmiş olmasından dolayı ) Mustafa Paşa tarafından Erzurum´da Beylerbeyi olarak görev yaptığı dönemlerde 1562 yılında yapılmış Osmanlı eseridir. Lala Mustafa Paşa´nın seferlerden elde ettiği servet ile imparatorluğun çeşitli yerlerine yaptırdığı hayır eserlerindendir. Erzurum Lala Mustafa Paşa Camiinin mimarı, Mimar Sinan´dır. Erzurum´da yapılan ilk Osmanlı camilerinden biri olan Lala Mustafa Paşa Camii´nin kuzeyinde şadırvanı, 1562-1563 tarihli mihrabın üzerinde de üç satırlık kitabe bulunmaktadır.

ERZURUM GAZETESİ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false