Emekli olmak için yaşı beklemeyin! İşte şartlar

Sigortalılar haklarını iyi bilirse erkenden maaş almaya başlayabilir.

Emekli olmak için yaşı beklemeyin! İşte şartlar

 

 

mekli olmak için vatandaşların öncelikle prim ve yaş şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Ancak bazı vatandaşlar diğerlerine nazaran daha erken emekli olabiliyor. Peki kimler erken emekli olabilir? İşte cevabı?

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan anneler erken emekli olabiliyor. Malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların erken emekli olabilmeleri için Ekim 2008´den sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indiriliyor. Örneğin Ekim 2008´den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı´na tabi olan anneler yararlanıyor.

TORBA YASA HAK TANIMIŞTI

?Erken emeklilik´ milyonlarca kişinin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Özellikle emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısı tamamlayıp yaşı bekleyenler ile yaşı tamamlamış olup prim gün sayısı eksik olanların gözü kulağı yeni bir torba yasada. Çünkü, 6552 sayılı torba yasa madenciler ile prim ödeme gün sayısı eksik olan doğum yapmış kadınlar için düzenlemeler getirmişti.

YAŞ HADDİNDE İNDİRİM

Erken emeklilik yasası diğer kesimler için herhangi bir düzenleme getirmedi. Kamuoyunda yeni bir torba kanunun hazırlandığı ve bu torba kanunda emeklilikle ilgili hususların yer alacağı beklentisi hakim. Ancak bu konuda kesinleşen bir karar yok. Mevcut durumda emeklilik yaşı 1999´dan sonra çalışmaya başlayanlar için kadınlarda 58, erkeklerde 60. Bazı durumlarda m emeklilik yaş haddi indirilebiliyor.

YIPRANMAYLA 5 YIL HAK

Emeklilik yaşını düşüren durumların başında fiili hizmet zamları ile malul çocuğu olan anneler geliyor. 1 Ekim 2008 tarihinden önce SSK sigortalığı bulunanlar, bu tarihten önce yıpratıcı işlerde çalışırsa, 5 yılı geçmemek üzere ?yıpranma payı´ ile emekli aylığı bağlanması için öngörülen yaş haddi öne çekilir. Ekim 2008´den sonra yıpranma payı için 3600 gün şartı geldi ve süre 3 yıl ile sınırlandırıldı.

HER DOĞUM İÇİN 2 YIL

Doğum borçlanması emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan kadınların erken emekli olmasını sağlar. Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Doğum borçlanması en fazla üç çocuk için yapılabiliyor. Her çocuk için en fazla iki yıl borçlanılabilir. Doğumdan sonraki iki yıl içinde çalışılmamış olması gerekiyor.

KAYNAK: AKŞAM


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false