Efkan Ala: ?Vatandaşa zarar gelmesin istiyoruz´

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ?Neler Oluyor? programına konuk oldu. İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar´ın sorularını cevaplayana Ala, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Efkan Ala: ?Vatandaşa zarar gelmesin istiyoruz´

 

İçişleri Bakanı Efkan Ala, terör olaylarının yaşandığı ilçelerdeki HDP´li belediyelerin, devletin kendilerine hizmet yapmaları için verdiği paraları, teröristlere yardım etmek için kullandıklarını belirterek, devleti sahipsiz bırakmayacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan ?Neler Oluyor? programına konuk oldu. İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar´ın sorularını cevaplayana Ala, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Ala, Güneydoğu´da devam eden terör olaylarının, devletin o bölgeye götüreceği hizmetin önünü kesme amaçlı olduğunu vurguladı. Terörün dışarıdan beslendiğini de sözlerine ekleyen Ala, bölgeye kalkınma götürmek istediklerini belirterek, ?Güneydoğu´da bazı ilçelerde, barikatlar kuruyorlar, çukurlar kazıyorlar, bomba düzenekleri yapıyorlar ve bununla bir yere varmaya çalışıyorlar. Bu bir yere varılacak bir yöntem değil. Bu, insanlara bizim sunmak istediğimiz hizmetleri kesmektir. Onları çukura gömmektir, onların hızını kesmektir. Biz kalkınma götürmek istiyoruz, biz eğitim götürmek istiyoruz. Orada her ile üniversite kurduk, çocuklar üniversiteye gitsin istiyoruz. Türkiye´nin kalkınmasına, ailelerinin kalkınmasına, kendilerinin geleceğine katkıda bulunsunlar istiyoruz. Ama bir kanat, dışarıdaki bu dalgalanmalardan etkilenerek, onları kullanmak isteyenlerin kulaklarına üflemelerinden hemen etkilenerek, milletin aleyhine olacak birtakım faaliyetleri ya destekliyorlar, ya da içinde oluyor? değerlendirmelerinde bulundu.

?SİLOPİ´DE ÇUKURLAR, BOMBA DÜZENEKLERİ ORTADAN KALDIRILDI?

Sokağa çıkma yasağının, teröristle vatandaşı ayırt etmek, vatandaşın zarar görmesini engellemek amaçlı bir uygulama olduğunu hatırlatan Ala, ?Şuan itibariyle Sur ve Cizre´de sokağa çıkma yasağı var. Silopi´de ise artık gündüz sokağa çıkma yasağı yok, gece sokağa çıkma yasağı var. Silopi´de çukurlar, bomba düzenekleri ortadan kaldırıldı, orada bitti ama peki neden gece devam ediyor? Sokağa çıkma yasağının esprisi şu: Orada vatandaşlarımıza zarar gelmesin, cana zarar gelmesin istiyoruz. Orada evler, mallar, mülkler yerine konur, evlere, dükkanlara verilen zararlar giderilir. Vatandaşlarımız orada rahat olsun; biz mala geleni gideririz, yeter ki cana gelen olmasın. Orada vatandaşımızın canını korumak birinci işimiz. Sokağa çıkma yasağı, vatandaşla teröristi ayırmak, vatandaşımızın kılına zarar gelmesinin diye bir çalışmanın sonucudur. Bu arada sürekli devam ediyor. Şehit veriyoruz, yaralılarımız oluyor, polisimiz, askerimiz, korucumuz, jandarmamız ve geçici köy korucularımız şehit oluyor, yaralanıyor. Şehit olan kardeşlerimize Allah´tan rahmet diliyoruz, yaralılara acil şifalar diliyoruz? diye konuştu.

BİN 486 BOMBA DÜZENEĞİ İMHA EDİLDİ

Sur, Silopi ve Cizre´de çukur ve bariyerlerin temizlenmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Ala, Silopi´deki çukur ve bariyerlerin tamamının, Cizre´de yüzde 85´inin, Sur´da ise yüzde 75´inin temizlendiğini söyledi. Toplamda 941 barikat kaldığını ve 357 çukurun kapatıldığını aktaran Ala, çukurların her birinde bomba düzenekleri olduğunu, önce bomba düzeneklerinin tek tek temizlendiğini, daha sonra da çukurların kapatıldığını belirtti. Çukur ve barikatlarda bin 486 bomba düzeneğinin imha edildiğini kaydeden Ala, güvenlik görevlilerinin vatandaşlara herhangi bir zarar gelmesin diye titizlikle çalıştığımı belirtti.

?SANDIĞA GİDEN İNSAN ZATEN ÇATIŞMA İSTEMEZ, ÇOCUĞUNUN TERÖRİST OLMASINI İSTEMEZ?

Terör olaylarının yaşandığı ilçelerdeki HDP´li belediyelerin, vatandaşa hizmet götürmek yerine teröristlere destek verdiğini kaydeden Ala, ?Oradaki vatandaşımız da bu beladan bir an önce kurtulmak istiyor. Vatandaş belediyesini seçmiş. Belediyeden ne bekler vatandaş; hizmet bekler. Sokağı kazıp, çukur açıp da içine bomba yerleştirmeleri için yardımcı olmasını beklemez. Bu vatandaşta ne kadar travma yaratır? Milletvekili olarak seçmiş, milletvekilinden ne bekler; çocuğu terörist olmadan, problemi varsa Meclis´te konuşarak çözmesini bekler. Siyasete, sandığa giden insan zaten çatışma istemez, çocuğunun terörist olmasını istemez. Türkiye´nin geldiği standarda bakın, hangi problemi biz konuşarak çözemeyiz? şeklinde konuştu.

?BELEDİYELER BARİKAT KURANLARA ARAÇLARIYLA YARDIM EDİYOR?

?Denizli´ye 2015 yılında 347 milyon TL göndermişiz. Diyarbakır´a 489 milyon TL, Erzurum´a 381 milyon TL, Eskişehir´e 329 milyon TL? diyen Ala, şöyle devam etti:

?Saydığım illerden en fazla yardım giden şehir Diyarbakır. Peki, Diyarbakır´ın Sur ilçesinde yapılan hizmete bakın. Şimdi buralara neden çukur kazıp bomba yerleştiriyorsunuz? Bu paraya çukur kazıyor, çukur kazanlara, barikat kuranlara araçlarıyla yardım ediyor, lojistik destek sağlıyor, kum götürüyor. Soruşturma açılmıyor mu, açılıyor. Çınar´da yangın oldu, Çınar´daki yangında itfaiye ağırdan alıyor, gitmiyor. Biz devleti sahipsiz bırakamayız. Biz herkese görev verdik, herkes görevini yapacak, oradaki vatandaşlar bizim vatandaşımız. Diyarbakır,´da, Şırnak´ta, Cizre´de, Sur´da vatandaşı kimsenin inisiyatifine bırakamayız. Vatandaş bize burada da yüzde 49 oy veriyor. Yarısı bize oy veriyor, şimdiye kadar da AK Parti´yi hep birinci parti yaptı. Onun için biz oraları, teröristin arkasında duran bir anlayışa terk edemeyiz. Türkiye´de bir yandan demokratikleşme adımları atılırken, bir yandan da bunu doğru dürüst vatandaşa hizmete dönüştüremeyenlerin durumu dikkate alınarak, o hizmetleri oradaki valilikler, kaymakamlıklar eliyle verecek düzenlemeyi yaparız.?

SULTANAHMET SALDIRISI

Sultanahmet´teki terör saldırıyla ilgili soruşturma aşamasına değinen Ala, ?Şuanda 12 kişi tutuklu, 7 kişi adli kontrol altında, bir kişi de daha yeni gözaltına alındı. Bunların çoğu Suriyeli, Irak´lı olan da var. Soruşturma derinleştirilerek, birtakım çok ciddi noktalara ulaşılıyor. Türkiye´de yüzde 49 buçuk oy almış güçlü bir siyasi iktidar var. Türkiye nereye gitmek istediğini biliyor, hedefleri belli ve önü kesilmeye çalışılıyor? ifadelerini kullandı.

ŞIRNAK VE HAKKARİ İL MERKEZLERİNİN KAYDIRILMASI

Bakan ala, Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin kaydırılması çalışmalarıyla ilgili, ?Bu konuda İçişleri Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Bu konuda daha önce hem Sayın Cumhurbaşkanımızın, hem Sayın Başbakanımızın açıklamaları oldu ve daha önceden talimatları ve değerlendirmeleri olmuştu. Biz de bu çerçevede çalışıyoruz. Bu çalışmayı biz sunacağız. Hangi seçeneklerimiz var, nasıl bir yöntem uygulayacağımızı konuşacağız? diye konuştu.

?BİR KASETLE, BİR KOMPLOYLA GENEL BAŞKAN OLDU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun CHP Kurultayı´nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sarf ettiği sözlerin, kendi kalitesini yansıttığını belirten Ala, şunları ifade etti:

?Bir insanın üslubu kendi kalitesini ortaya koyar. Ne söylüyor, nasıl söylüyorsa o kişi odur. Onun için bir kere bütün söylediklerini ona iade ediyoruz. Biz nasıl bir profille karşı karşıyayız? Önce SSK´da bir görev yaptı. Orada karla aldığı bir görevi, berbat edip, dünya kadar zararla bıraktı. Orada insanların aldığı hizmet kalitesi de bugünkü üslubu düzeyindeydi. Hiçbir şey yoktu; ilaç alınamazdı, hastaneye gidilemezdi, rezillik diz boyuydu. O zaman 3 tane çocuğu ortaokulda, lisede okurken, okuyan çocuğu daha sonra erken emekli olabilsin diye şirketlerde gösterip sigortalı yapmış. Bunu çocuklarının üçüne de yapmış. Bu ahlaki düzeyi ortaya koyması bakımından ve vicdani bakımdan çok önemlidir. Kimin hakkını yiyecek? O kömür ocağında, yerin 500, 600 metre altında çalışan adamın hakkını yiyecek, onun ödediği primlerle erken emekli olacak. Sonra siyasete girdi, genel başkan oldu. Nasıl oldu? Bir kasetle, bir komployla? Beklenir ki, böyle bir komployu hemen inkar etmesi lazım. Oldu da ne yaptı; 7 seçimin 7´sini de kaybetti. Kaybederken ne dedi: ?Seçimi kaybedersem veya şu anki durumdan daha aşağı bir oy alırsam istifa edeceğim´ dedi. Bunu, millete söyledi. Millete verdiği sözü de yerine getirmedi. İki kongrede de 250 kişi üzerini çizdi. Bu agresiflikle saldırıyor. Kime saldırıyor; her girdiği seçimi kazanmış, her götürdüğü referandumu kazanmış, milletin iradesini baş tacı etmiş ve milletin iradesi arkasında olan bir siyasi kişiliği hedef alıyor. Birçok dönüşümü liderliğiyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Her seçimi kazanan kişiye, her seçimi kaybeden kişi saldırıyor.?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli