Dini eğitimde mevzuat karmaşası sürüyor

Diyanetin de sorumluluk üstlendiği ortak projelerle, özel anaokullarındaki dini eğitim oranı yüzde 75-80´lere taşınırken, devlet kurumlarında dini eğitim oranı yüzde 15´lerde kaldı

Dini eğitimde mevzuat karmaşası sürüyor

 

 

ERZURUMHABER25: Okul öncesi dönem çocuğun dini duygusunun gelişiminin ve dini konulara merakının en yoğun olduğu evredir. Bu dönemde çocuğun aldığı dini eğitim onun ileriki yaşlarda sahip olacağı dindarlığın şeklini belirler. 2012´de Kur´an Kursu ve dini eğitimin yaş sınırlamasının kaldırılmasına rağmen karmaşa devam ediyor. Diyanetin de sorumluluk üstlendiği ortak projelerle, özel anaokullarındaki dini eğitim oranını yüzde 75-80´lere taşımasına rağmen, devlet kurumlarında dini eğitim oranı yüzde 15´lerde kaldı.

YÖNETMELİK YAYINLANDI AMA KARMAŞA SÜRÜYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur´an Eğitimi ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği´nin Nisan 2012´deki Resmi Gazete´de yayımlanmasıyla Kur´an kursu yaş sınırı sona erdi. Fakat mevzuattaki karışıklık gerek devlet gerekse özel anaokullarındaki karmaşıklık devam ediyor. Diyanet bu sorunu anaokullarına dini eğitim veren hocalar görevlendirmekle çözmüş, Milli Eğitim ise, ´Okullar Hayat Bulsun´ ve ´Değerler Eğitimi´ Projesi kapsamında çalışmalarını devam ettirmeye çalışıyor.

MİLLİ EĞİTİM DEVRE DIŞI KALMIŞ

4-6 yaş Kur´an kursu programının giriş kısmında ise ?Örgün din eğitimi okullarda zorunlu eğitimin 4. sınıfından itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5. sınıfından itibaren seçmeli Kur´an-ı Kerim, Hz. Muhammed´in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinde verilmektedir. Yaygın din eğitimi ise Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından Kur´an kursları ve camilerde yürütülmektedir? deniliyor. Bu madde ile adeta Milli Eğitim devre dışı bırakılarak sorun Diyanet´le çözülmeye çalışıyor.

Edinilen bilgilere göre ise hem devlet hem de özel gündüz bakımevi ve kreşlerde de mevzuat karmaşası yaşandığı için, dini eğitim tamamen kurumun inisiyatifine bırakılıyor. Sistemin işleyişinde hem Milli Eğitim hem de Diyanet devreye giriyor. Milli Eğitim´in ´Okullar Hayat Olsun´ ve ´Değerler Eğitimi´ projeleriyle çocuklar velileri ile birlikte ve onların gözetiminde eğitime tabi Diyanet ise kendi bünyesinden görevlendirdiği ve öğretici şartları taşıyan eğitmenlerle bu çalışmada kendine yer edinmiş.

 

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

17.04.2024

  • İMSAK 03:57
  • GÜNEŞ 05:27
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:26
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli