Bilim Adamlarından İlginç Araştırma

ABD´de bilim adamları, yoksul çocukların beyin bağlantılarının daha zayıf olduğunu belirledi.

Bilim Adamlarından İlginç Araştırma

 

7-12 yaş arası 105 çocuğun beyin taramaları analiz edildi. Bilim insanları yoksul ortamda büyüyen çocukların beyin bağlantılarının daha zayıf olduğunu ve bu çocuklarda depresyon riskinin arttığını gösterdi.

105 ÇOCUĞUN BEYİN TARAMASI GERÇEKLEŞTİ

Aydınlık´tan Doç. Dr.Şehime Temel´in haberine göre, St. Louis Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim insanları 7 ila 12 yaş arası 105 çocuğun beyin taramalarını analiz etti. Çalışmada, daha zengin ortamlarda yaşayan çocukların daha yoksul çocuklara göre beyinlerindeki anahtar yapıların bağlantılarının farklı olduğunu keşfedildi.

Özellikle, stres ve duygu bağlantılı öğrenme, hafıza ve stres uyumu ve amigdala ile ilişkili beynin hipokampus bölgeleri yüksek gelirli ailelerin çocuklarında yoksul çocuklardan diğer beyin bölgelerine daha farklı bağlanıyor.

YOKSULLUK DERECESİNE BAĞLI

Fonksiyonel MR taramaları kullanılarak incelenen bağlantıların bir çocuğun maruz kaldığı yoksulluk derecesine bağlı olarak daha zayıf olduğu gösterildi. Daha yoksul ailelerde büyük olasılıkla hipokampus ve amigdala diğer beyin yapılarına, araştırmacıların tanımladığı üzere zayıf olarak bağlanıyordu.

Buna ek olarak yoksul okul öncesi çocukların okul çağına geldiklerinde klinik depresyon belirtileri daha fazlaydı. Çalışma ?Hipokampal ve Amigdala Bağlantılarının Okul Öncesi Yoksulluk ve Okul Çağındaki Depresyon Arasındaki İlişki Üzerine Etkisi? başlığıyla saygın bilim dergilerinden Amerikan Psikiyatri Dergisi´nde yayımlandı.

ANATOMİSİ FARKLI

Washington Üniversitesi Fen Edebiyat Fakületsi Fizyoloji ve Beyin Bilimi Bölüm Başkanı ve Gregory B. Couch, Psikyatri Profesörü Dr. Denna M. Barch, önceki çalışmalarında beynin anatomisinin yoksul çocuklarda daha farklı göründüğünü, yoksullukla büyüyen çocuklarda hipokampus ve amigdala boyutlarının farklı olduğunu gösterdiklerini söyledi.

Araştırmacılar yeni çalışmada, bu yapıların beynin diğer geri kalan bölgeleri ile bağlantı yollarının nasıl olduğunu bulduklarını ve bu bağlantıların stres ve duygu yönetimi konusunda daha az yararlı olabileceğini düşündüklerini açıkladılar.

?Beyin gelişimi ve olumlu duygusal gelişimi teşvik etmek için birçok şey yapılabileceğini? belirten Dr. Barch ?Yoksulluk, çocuğu önceden belirlenmiş bir yörünge üzerine koymuyor ama erken yaşlarda yaşanan olumsuz deneyimler beynin gelişimi ve işleyişini etkiliyor. Buna müdahale edebilir ve bunu erken yapabilirsek çocuklara yardımcı olabiliriz? dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false