Başka kültüre benzemeyin

Hristiyanların Noel adeti, yılbaşı kutlamalarıyla bağdaştırılıyor.

Başka kültüre benzemeyin

 

Yılbaşına günler kala mağaza vitrinleri, AVM´ler dekorlarını Hıristiyanların noel kutlaması adetinde olduğu gibi çam ağacı figürleri ile donatmıştı. Yıllarca vatandaşa empoze edilmeye çalışılan bu gelenek muhafazakarların işlettiği alışveriş merkezlerine bile girdi. Bir yıl boyunca propagandası yapılan içki tüketimi, şans oyunları, kumar, zina ve faizli kredi gibi haramlar yılbaşı bahane edilerek yılbaşı günü ve gecesi zirve yapıyor.

Son yıllarda cazip hale getirilen, dinimizce haram kabul edildiği halde kullanımı son yıllarda oldukça artan Piyango ve iddaa oyunları yılbaşına doğru dini kurallar ve değerlerimiz göz ardı edilerek alınıyor. Vatandaşlara sokaklarda piyango bileti satıcıları tarafından ?55 milyon lira? umudu ile kumar bileti satılıyor. Yüz binlerce insan piyango biletleri ile beklentiye sokularak yeni yıla hayallerle girecek. Yılbaşında hindi satışı artık neredeyse tüm marketlerde normal hale geldi. Hıristiyanların Noel yemeği hindi, artık bu âdeti benimseyenler tarafından yılbaşı sofralarında yer buluyor.

KİMLİK EREZYONUNA UĞRUYORUZ

Yılbaşı kutlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, "Türkiye´de maalesef tamamen Noel´in bir parçası olan Noel Baba, çam ağacı, ışıklandırmalar. Bunlar yılbaşına taşınarak Noel ile yılbaşı ikisi birbirine karışıyor. Çünkü Noel ve yılbaşı meselesi aynı zamanda kadim pagan kültürleri ile kapitalist tüketim kültürlerinin iç içe geçtiğini gösteren uygulamalardır. Dünyada bir Noel ekonomisi oluşmuştur. Filmlerle, pazarlamaları ile ürünleri ile düşündüğünüzde bir Noel tüketim ekonomisi ile karşı karşıya insanlık. Bu Noel ekonomisi üzerinden, çocuklar üzerinden bir kültür ve kimlik erozyonunu oluşmasıdır" şeklinde konuştu.

Şans oyunlarının her türlüsünün haram olduğunu ve bunları tartışmaya bile gerek duymadığını belirten Konya İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar da ise, ?Bu açık haramı uyarılarımıza rağmen bazı vatandaşlarımız işlemeye devam ediyor. Uzak durulması lazım? dedi. Yılbaşı kutlamalarına da değinen Akpınar, şöyle konuştu: ?Hangi hesaba göre olursa olsun yılbaşı kutlaması sevinç gösterisi yapılabilir fakat biz bu kutlamaların haramlarla kutlanmasına karşıyız. İslami kurallara uyulması lazım. Başka bir kültüre benzeyecek davranış ve hareketlerden kaçınılması lazım. Peygamber Efendimiz, ´Bir kavme benzeyen onlardan olmuştur´ buyuruyor. Eğer kutlamalarda bir kavme benzeme çabası var, taklit var ise Allah korusun günaha girilmiş olur. Şimdi yılbaşında çam ağaçları kesilerek süsleme yapılıyor. Çevre bilinci konusunda önemli mesafeler kat ettik. Ağaçlar kesilirken tepkiler gösteriliyor fakat yılbaşında yaşanan çam katliamına sessiz kalınıyor. Çam ağacı süsleme adeti putperest bir inanıştan geliyor. Bu hem kültürümüze hem de çevreye verdiği zarardan dolayı yanlıştır. Hindi eti konusunda da hassas davranılması gerekiyor. Hindi eti helaldir fakat yılbaşından başka bir gün yenilmesi daha uygun olur.?

 


Anahtar Kelimeler: Başka kültüre benzemeyin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli