Bahçeli´den kurultaya saatler kala açıklama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, MHP´nin 6. Olağanüstü Büyük Kurultay tarihinin 10 Temmuz olarak kamuoyuna ilan edildiğini belirtti.

Bahçeli´den kurultaya saatler kala açıklama

 

 

Buna karşın, aylardır kafa karışıklığı yaratarak, oluşturulan bilgi kirliliğinden sonuç almayı umut edenlerin, bu defa da milliyetçi, ülkücü hareketin birlik ve beraberliğine musallat olduğunu, 19 Haziran´da olağanüstü kurultay yapılacağını ilan ettiğini kaydeden Bahçeli, ortada MHP´nin yetkili organları tarafından karar altına alınmış ve kamuoyuna duyurulmuş kurultay takvimi bulunmamasına rağmen, partililerin ?yasal geçerliliği olmayacak sözde bir kurultaya? davet edildiğini savundu.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararının Yargıtayca onaylanmış olmasının, Çağrı Heyeti´ne ?yasalara, tüzük ve mevzuata aykırı kongre toplama hakkı? vermediğini ifade eden Bahçeli, siyasi partilerin büyük kurultayının ancak ve ancak Ankara´nın il merkezinde toplanabileceğini bildirdi.

Bahçeli, Siyasi Partiler Kanunu´nun 31. maddesinde ?Siyasi partilerin merkez teşkilatı Ankara il merkezinde, ? bulunur.? ifadesine yer verildiğini, kanunun ?Siyasi Partilerin Genel Merkez Teşkilatı? başlıklı 13. maddesinde de ?Siyasi partilerin merkez organları büyük kongre, genel başkan ile diğer karar, yönetim, icra ve disiplin organlarından ibarettir.? hükmünün bulunduğunu aktardı.

Buna göre, Siyasi Partiler Kanunu´nun Büyük Kongre´yi, merkez teşkilatı organları arasında saydığına dikkati çeken Bahçeli, merkez teşkilatının da Ankara il merkezinde olacağının öngörüldüğünü savundu.

?Yasal zeminde hayat bulması mümkün olmayacaktır?

MHP tüzüğünde aksi yönde hüküm bulunmadığını, tüzüğün 14. maddesinde ?Parti Genel Merkez Teşkilatı, Ankara il merkezinde kurulur.? düzenlemesine yer verildiğini belirten Bahçeli, buna rağmen 19 Haziran tarihli MHP Olağanüstü Büyük Kurultayı´nın Ankara il merkezine 32 kilometre uzaklıktaki Akyurt ilçesinde gerçekleştirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Yargıtayın istisnasız bütün kararlarında ?tüzel kişinin merkezi? ve ?yerleşim yeri? kavramlarını ?Tüzel Kişilerin Yerleşim Yeri? başlığını taşıyan Türk Medeni Kanunu´nun 51. maddesi ışığında tespit ettiğine dikkati çeken Bahçeli, şu görüşleri paylaştı:

?Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınarak tespit yapılmaktadır.

Ankara´nın 32 kilometre dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt ilçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir.Devletin eli altındaki resmi kurumlar, yasal olmayan ve Ankara il merkezi dışında toplanan bu kurultay girişimi karşısında sessiz kalmaktadırlar. Oysa bugüne kadar verilmiş olan yargı kararlarında da merkezin bulunduğu çevre dışında gerçekleşen genel kurulların yok hükmünde olduğu açıkça vurgulanmıştır.

Ayrıca, 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın ?yasal zeminde´ hayat bulması mümkün olmayacaktır.?

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false