Ayasofya`da Kur`an sesleri

Aşk-Nebi Sergisi Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açıldı. Ayasofya`nın kubbesi 85 yıl sonra ilk kez Kur`an`-ı Kerim sesiyle çınladı.

Ayasofya`da Kur`an sesleri

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hz. Muhammed ve Birlikte Yaşama Ahlakı” temasıyla gerçekleştireceği Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, İstanbul Ayasofya'da "Aşk-ı Nebi Ayasofya" sergisi açıldı.

85 YIL SONRA KUR`AN SESİ

Mehmet Çebi koleksiyonundan 63 hilye-i şerifin izlenime sunulduğu Aşk-ı Nebi Sergisi`nin açılışında, Ayasofya`da 85 yıl sonra ilk kez Kur`an-ı Kerim okundu.

Bugüne kadar geleneksel İslam sanatları alanında düzenlenmiş en önemli ve en kapsamlı sergi olma özelliğine sahip Aşk-ı Nebi” sergisi için Ayasofya Haziresinde gerçekleştirilen açılış programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Sergide Hazreti Peygamber'e övgü dolu sözlerden oluşan Mehmet Çebi Koleksiyonundan 63 Hilye-i Şerife görülebilecek. 2015 yılı Kutlu Doğum etkinlikleri kapsamında açılan Aşk-ı Nebi Ayasofya” sergisi, 10 Haziran Çarşamba gününe kadar ziyaret edilebilecek.

GÖRMEZ`DEN DUYGULANDIRAN SÖZLER

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törenin ardından bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kutlu doğumunu idrak ettiğimiz efendiler efendisi, sevgililer sevgilisi Hz. Muhammet Mustafa'ya salat ve selam olsun. Ben sözlerimin başında az önce hasret kaldığı ilahi kelamla kubbesi çınlayan ulu mabedimiz Ayasofya'yı hürmetle selamlıyorum. Feth-i Mubin'den bugüne kadar bu kubbenin altında Rahman'a secde eden bütün büyüklerimizi rahmetle yad ediyorum” diyerek sözlerine başladı.

Türkiye'nin tarihsel zenginliğine dikkat çeken Görmez, Biz öyle bir tarihin çocuklarıyız ki bizim tarihimiz ancak bir aşk üzerinden, bir sevgi, bir sevda üzerinden okunabilir. Bazıları bu tarihi sadece kılıç kalkan, top tüfek üzerinden okuyabilir. Bazıları sadece çelik çomak oyun eğlence üzerinden okuyabilir. Ama asıl bu tarih bir aşk üzerinden bir sevgi bir sevda üzerinden okunabilir. Ve o aşkın kaynağı biraz sonra açılışını yapacağımız Aşk'ı Nebi'nin eserlerinde de göreceğiniz gibi bir Muhammed Mustafa sevgisi, aşkı sevdası üzerinden ancak okunabilir” diye konuştu.

GÖRMEZ`DEN SERZENİŞ

İslam dünyasının ilahi aşktan mahrum kaldığına dikkat çeken Görmez, Bugün İslam dünyası zarif ince duygudan, yüce ulvi sevgiden, derin metafizik muhabbetten ve ilahi aşktan mahrum kaldı biliyor musunuz? Onun için bugün yaptığımız sanat adamlarımızın, sanatkarlarımızın İslam sanatlarıyla yapmak istedikleri, bize kazandırmak istedikleri hasletler asıl bu hasletler. Onun için hep birlikte bu ulu mabedin kubbesi altında yeniden gönül dünyamıza dönüp ruhumuzu beden ülkesinin makberinden kurtarmak için çaba göstermek durumundayız. Buda ancak imanla olur, Buda ancak sevgiyle, ancak muhabbetle olur. Ben bu vesileyle tekrar bu tür güzel çalışmalara öncülük yapan bütün sanat büyüklerimize, hattatlarımıza en kalbi duygularla şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından serginin açılışı kurdelenin kesimi ile gerçekleştirildi. Ardından Başkan Görmez, Vali Şahin ve diğer davetliler sergideki eserleri gezerek görevlilerden bilgi aldı.

HABER 10


Anahtar Kelimeler: Ayasofya`da Kur`an sesleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı