Çocukluğumun Bayramlarında Mezar Çapalamak

SEDAT PEKER YAZDI!...

Çocukluğumun Bayramlarında Mezar Çapalamak

Kıymetli Dostlarım,

Bayramların sadece beni mi yoksa bütün herkesi mi çocukluk yıllarını düşünmeye iten günler olduğunu her zaman merak etmişimdir. Yaşayan her neslin kendi çocukluğundaki bayramları özlemesi ve o dönemdeki bayramların daha güzel olduğunu söylemesi aslında merakımın da bir türlü cevabı olmuştur.

Geçmiş bayramlardan hatıralarımda yer alan en bariz şeylerden biri; mahallemizin içinde bulunan mezarlığa gelen ziyaretçi yoğunluğuydu. Mahallemizdeki işini bilen çocuklar,mezar çapalamak diye adlandırılan bir iş kolu oluşturmuş, mezarlık ziyaretine gelen ailelerin yakınlarının mezarlarını çapalayarak, su dökerek hatırı sayılır bahşişler alıyorlardı.

Bende arkadaşlarımdan kopamadığım için bayram günlerimin bir bölümünü mezarlıkta geçirirdim. Zannederim ki yapım gereği hiç kimseye yakınınızın mezarını çapalayayım mı? Diyemediğim için arkadaşlarım, ziyaretçisi olan mezarlıkları çapalarken bende çok uzun yıllardır hiç ziyaretçisi gelmemiş, harabe durumda olan mezarlıkları çapalardım (Onları güzelce temizledikten sonra ruhlarına da dua ederdim.).

Günün sonunda arkadaşlarım, kazandıkları paraları sayarken içlerinden bazıları benimle dalga geçerlerdi (hiç para toplayamadığım için). Oysaki o yaşımdayken de uzun bir yolculuğa başlangıç yapmak üzere olduğumu ve bu yolculukta bana en çok lazım olacak şeyinde YÜCE ALLAH´ın yardımı olacağını tüm kalbimle hissediyordum. Bana gülen bu arkadaşlarla kendimi kıyasladığımda onlardan, yaşadığımız hayatta her zaman çok daha başarılı oldum (Hatta şu anda onların çocuklarınında idolü durumundayım.).

Kıymetli Dostlarım, yeni yetişen nesillere, unutulan bayram değerleri ve karşılıksız iyilik yapma konularında bence bir şeyler hatırlatmak zorundayız. Yoksa bizden önceki bütün nesillerin aradığı gibi bizde çocukluğumuzdaki bayramları aramak zorunda kalacağız.

Şahsıma tekrardan gelirsek şu an yaptığım bazı uygulamalardan dolayı bazı kurnazların, bana içlerinden güldüklerini hissediyorum. Onlara şunu söylemek isterim; " Çocukken yaptıklarımdan dolayı beni saflıkla değerlendirip gülenlerle kıyaslandığımda, yukarıdaki satırlarımda da anlattığım gibi durumlarımız ortadadır (YÜCE ALLAH´ın izniyle gelecekte de şu an içinden gizli gizli gülenlerle konumlarımız çok farklı olmayacaktır.).

Bu maçında galibi ben olacağım. Onların, dünyanın bir çok yerine diktiği gökdelenler bir gün mutlaka değerlerini yitirecek, benim insanların yüreğine diktiğim gökdelenler ise nesillerden nesillere anlatılarak mutlaka var olacaklar!..

BİR UMUTTUR YAŞAMAK

SEDAT PEKER


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli