Elinizden düşürmediğiniz o alet tuvalet kapağından daha çok bakteri barındırıyor

İn­gil­te­re´de ya­pı­lan araş­tır­ma, cep te­le­fon­la­rı­nın tu­va­let ka­pa­ğın­dan hat­ta ayak­ka­bı ta­ba­nın­dan bi­le da­ha çok bak­te­ri ba­rın­dır­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­dı. Facebook Twitter Linkedin Google Gönder

Elinizden düşürmediğiniz o alet tuvalet kapağından daha çok bakteri barındırıyor

 

 

Cep te­le­fon­la­rın­dan vaz­geç­me­miz müm­kün gö­rün­mü­yor. Bilgisayarlardaki "fare"lerden de.. Her ge­çen gün onlara da­ha bir sa­rı­lı­yo­ruz, elimizden düşürmüyoruz. Sa­de­ce kan­ser mi ya­pı­yor yay­dı­ğı rad­yos­yon­la; ha­yır, as­tım da cep­te sak­la­nı­yor. ­Cep te­le­fon­la­rı, bigisayarlar ha­ya­tı­mı­zı ko­lay­laş­tı­rır­ken bu­la­şı­cı has­ta­lık­la­rı da ar­tı­rı­yor. Cep te­le­fon­la­rı ayak ta­ba­nı­mız­dan da­ha faz­la bak­te­ri ta­şı­yor. Klozetlerdeki mikroplardan da fazla.. Bulaşık süngerlerinden de fazla.. Mukayese bile edilemeyecek ölçüde ve tam 400 kat! Hat­ta bu cepler, fareler bak­te­ri­le­re gel­me­si için da­ve­ti­ye çı­ka­rı­yor. Ge­liş­miş ül­ke­ler­de ya­şa­nan aler­jik has­ta­lık­lar­da­ki ar­tı­ş cep te­le­fo­nu ve bilgisayar kul­la­nı­mı­nın yay­gın­laş­ma­sı­na bağ­la­nı­yor..

Ha­ya­tın vaz­ge­çil­mez­le­ri ara­sın­da bu­lu­nan cep te­le­fon­la­rı uz­man­la­ra gö­re has­ta­lık­lar için bü­yük risk ta­şı­yor. İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Cer­rah­pa­şa Tıp Fa­kül­te­si´nin es­ki ün­lü Öğ­re­tim Üye­le­rin­den Prof. Dr. A. Ra­sim Kü­çü­kus­ta, ?Ge­liş­miş ül­ke­ler­de­ki as­tım, sa­man nez­le­si ve eg­za­ma gi­bi aler­jik has­ta­lık­lar­da­ki ar­tış­la, cep te­le­fon­la­rı­nın kul­la­nı­mın­da­ki ve yay­gın­lı­ğın­da­ki ar­tış bü­yük bir pa­ra­lel­lik gös­ter­di­ği? ka­na­atin­de.

AZ KO­NU­ŞUN UYARISINA KULAK VERİN

Prof. Dr. A. Ra­sim Kü­çü­kus­ta, cep te­le­fon­la­rı­nın be­yin tü­mör­le­ri­ne, ha­fı­za kay­bı ve uy­ku bo­zuk­luk­la­rı­na, dep­res­yo­na, as­tı­ma alz­he­imer´e, baş dön­me­si­ne, bu­lan­tı­ya, baş ağ­rı­sı ve ge­çi­ci bi­linç ka­yıp­la­rı­na ka­dar pek çok has­ta­lı­ğa yol aça­bi­le­ce­ği­nin ile­ri sü­rül­dü­ğü­nü be­lirt­iyor. Özel­lik­le ço­cuk­lar ve ha­mi­le­le­rin cep te­le­fon­la­rı­nı kul­lan­ma­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Kü­çü­kus­ta cep te­le­fon­la­rı­nın az kul­la­nıl­ma­sı, ku­la­ğa faz­la yak­laş­tı­rıl­ma­ma­sı yö­nün­de uya­rı­lar­da bu­lu­nu­yor. Cep te­le­fon­la­rı  bak­te­ri çe­ki­yor!

İn­gil­te­re´de ya­pı­lan araş­tır­ma, cep te­le­fon­la­rı­nın tu­va­let ka­pa­ğın­dan hat­ta ayak­ka­bı ta­ba­nın­dan bi­le da­ha çok bak­te­ri ba­rın­dır­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­dı.

Araş­tır­ma­lar, cep te­le­fon­la­rı­nın yüz bin­ler­ce ölüm­cül bak­te­ri­yi ba­rın­dır­dı­ğı­nı or­ta­ya koy­du. İn­gil­te­re´nin Manc­hes­ter Met­ro­po­li­tan Üni­ver­si­te­si´nde­ki mik­ro­bi­yo­log­lar, cep te­le­fon­la­rı­nın, tu­va­let ka­pa­ğı, ayak­ka­bı ta­ba­nı ve­ya ka­pı ko­lun­dan da­ha çok bak­te­ri ba­rın­dır­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, yay­dı­ğı ısı­nın cep te­le­fon­la­rı­nı tüm bak­te­ri­ler için ide­al bir üre­me or­ta­mı ha­li­ne ge­tir­di­ği­ne işa­ret et­ti­ler.

Mik­ro­bi­yo­log, Jo­an­na Ver­ran, bu bak­te­ri­ler ara­sın­da has­ta­ne en­fek­si­yo­nu­na yol açan MRSA mik­ro­bu­na ben­ze­yen ve si­vil­ce­den, zatür­ree ve menen­jite kadar bir­çok has­talığa sebep olan "staphy­lococ­cus aureus"un da bulun­duğuna dik­kat çek­ti. Ver­ran, çan­ta ve cep­ler­de taşınan cep telefon­larının sürek­li el al­tın­da ol­duğunu ve yüze yakın tutul­duğunu belirt­ti.

BAKTERİ KAYNIYOR

Akıllı telefonlara yakından bakan bilim insanları bazı bakterilerin yaşadığını fark etti. Akıllı telefonlarda birçok bakteri yaşıyor. Gıda zehri bile var..

Yukarıdaki fotoğraf aslında bir bakteriye ait. Bilim insanlarının "akıllı telefon bakterileri" olarak adlandırdığı bu canlıların, bizimle sürekli iç içe olduğu anlaşılıyor. Surrey Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü öğrencileri cep telefonlarına yakından bakmaya karar verince bu bakterileri fark ettiler. Cep telefonunu bakteri üretme kaplarına koyan öğrenciler, 3 gün sonra bu garip yaratıkları görüntülediler. Üniversiteden Doktor Simon Park, cep telefonlarının sadece iletişim aracı olmadığını, bizim kişisel izlerimizi de taşıdığını söylüyor. resmen iğrenç!

Tabii aynı zamanda yediklerimizi, içtiklerimizi de telefonlara bir şekilde bulaştırıyoruz. Üniversitede süren çalışmalar sırasında bakteriler fotoğraflandı ve bu görüntüler büyütüldü. Bu bakterilerin tümü, iğrenç görünmelerine karşın zararlı değil. Ancak, Staphylococcus aureusgibi tehlikeli bazı bakteriler de telefonlarda görülebiliyor. Bu bakteri, "Hastane infeksiyonu" olarak adlandırılıyor.  Akıllı telefonların klavye ve benzeri bir dizi tuşa sahip olması, daha çok bakteri taşımalarına sebep oluyor. Eski tip telefonlar için bu sebeple "daha az pis" olabilir, deniliyor.. 

Bu bakterilerden kurtulmanın yolu var mı?

En iyi yöntem telefonları temiz tutmak ve mümkün olduğu kadar sık silmek.  Islak mendillerin kullanılmasını önerilse de bunların ne kadar etkili olabileceği kuşkulu.. Sirke ile nemlendirilmiş kağıt mendillerin daha iyi olacağı belirtiliyor. Cep telefonlarına bakteri bulaştırmamanın yollarından birisi de, tuvalete giderken, telefonu dışarda bırakmak. Çıkınca elleri çok iyi temizlemek..  Bakterilerin çoğu elden telefonlara geçtiği için, ellerin temizliği çok önemli. Ayrıca mesela resim çekmesi gerekçesiyle telefona yabancı kişilerin dokunmamasına izin vermek doğru değil. Hele miniklerin ellerine tutuşturulan telefonların taşıdığı tehlikeyi artık siz düşünün!.. Bu modern dünyanın iletişim kolaylığı daha başımıza çok iş açacak gibi görünüyor..

YENİAKİT


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli