Büyükşehir Pir Ali Baba´nın Kabrinin Bulunduğu Alana Türbe Yapacak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehrin manevi sultanlarına yönelik güzel bir ahde vefa örneği taşıyan yeni bir projeye daha imza atıyor.

Büyükşehir Pir Ali Baba´nın Kabrinin Bulunduğu Alana Türbe Yapacak!

 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´in talimatıyla harekete geçen İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü, 1001 Hatim geleneğinin banisi Pir Ali Baba´nın kabrinin bulunduğu tepeye türbe yapılması için proje hazırladı. Türbe ve çevre düzenleme projesi Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı. Başkan Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ?Şehrimizin manevi sultanlarından Pir Ali Baba´nın kabrinin bulunduğu tepeye türbe yapacağız? dedi.

Sekmen, ?Bilindiği gibi Pir Ali Baba, 1001 Hatim geleneğinin banisidir. Erzurum´da 5 asrı aşkın bir süredir gerçekleştirilen bu gelenekle kutsal kitabımız Kur´an-ı Kerim hatmedilmektedir. Dünya´da sadece ilimizde gerçekleşen bu geleneğin kurucusu Pir Ali Baba´nın kabrinin bulunduğu tepeye güzel bir mimariyle türbe inşa edeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımız ziyaretlerini rahatlıkla gerçekleştirebilecek? diye konuştu. 

Pir Ali Baba ve 1001 Hatim geleneği 
Erzurum´da asırlardır devam eden 1001 Hatim geleneği 1500´lü yıllarda kentte yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılmıştır. Pir Ali Baba´nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman´ın Osmanlı Padişahı olduğu yıllara denk gelmektedir. Bu dönem Osmanlı Devleti´nin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmelerin olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, âlim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir.

Tuzcu (Dutçu) Mahallesi´nde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okunursa Allah-ü Teala´nın bu memleketi hususiyetle zelzeleden koruması umulur" diyerek sahibi bulunduğu 8 köyden 4´ünün gelirini tamamen Erzurum´da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği "Bin Bir Hatimler"e vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum´da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir. O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan bin bir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni beyler tarafından yeniden okutulmasının temini sağlanmış ve bu gelenek günümüze kadar gelmiştir. Pir Ali Baba´nın mezarı merkeze bağlı Tepeköy ile Tuzcu Mahallesi´nde kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi üzerinde bulunmaktadır. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli